Menu
 

"Rīgas meži" plāno uzsākt mežistrādes darbus pie Bāliņiem Ropažu novadā

  • Autors:  Apriņķis.lv
Ilustrācija, infografika - "Rīgas meži" Ilustrācija, infografika - "Rīgas meži"

SIA “Rīgas meži” 2022.gada nogalē plāno uzsākt un 2023.gada pirmajā pusē pabeigt mežistrādes darbus netālu no Bāliņiem Ropažu novada Garkalnes pagastā (“Rīgas mežu” Gaujas mežniecības Ezeru apgaita). Darbi 28,32 hektāru platībā notiks atbilstoši uzņēmuma “Meža apsaimniekošanas plānam”, kurā lielāka nozīme piešķirta bioloģiski vērtīgajām, dabas un rekreācijas teritorijām, kā arī samazinātas mežsaimniecisko darbu platības.

Lielākajā daļā meža darbi notiks atbilstoši izstrādātajam ainavu ekoloģiskajam plānam un teritorijas dizaina plānam. Tāpat, veicot mežizstrādes darbus, tiks ievēroti atbildīgas un ilgtspējīgas meža apsaimniekošanas principi, ko nosaka “Rīgas mežu” piešķirtie starptautiskie sertifikāti.

Darbu mērķis ir dabas vērtību saglabāšana, vietējo iedzīvotāju sēņošanas, ogošanas iespēju saglabāšana, rekreācijas iespēju attīstība un pilnveidošana, nezaudējot pieaugušā meža ainavu, pēctecīga meža atjaunošana un esošās mežaudzes retināšana, t.sk. ar pēc iespējas ar minimālu cilvēku ietekmi un minimālu izlases ciršu veikšanu, nodrošinot meža atjaunošanos.

Darbu plānotā secība: meža ceļu sagatavošana, atbilstoši meža transporta vajadzībām; pameža tīrīšana; koku ciršana; kokmateriālu izvešana; zaru savākšana un izvešana; meža ceļu infrastruktūras sakārtošana. Darbi var notikt vienlaikus vai neatbilstošu laikapstākļu dēļ var tikt uz laiku apturēti.

Kā norāda “Rīgas meži”, mežs pie Bāliņiem ir īpašs ar to, ka te ir salīdzinoši daudz bioloģiski vērtīgu meža nogabalu, kuros mežistrāde netiks veikta. Tā ir lieliska un cilvēku iecienīta vieta gan atpūtai, gan ogošanai un sēņošanai. Te ir īpaši vērtīgie vecie, lielo dimensiju koki, kā arī dobumainie un ekoloģiskie koki, kuriem kopšanas darbu laikā tiks pievērsta īpaša uzmanība, t.sk. veidota saudzējoša apkārtējā “telpa”.

Pirms mežistrādes darbiem tieši šai teritorijai izveidots meža funkcionālais zonējums – bioloģiski vērtīgās teritorijas, to buferjoslas un ainaviski vērtīgās teritorijas. Ainavu dizaina plāna zonējumā izcelti ainavu elementi, ņemtas vērā meža vērtības, pieguļošās buferjoslas un rekreācijas iespējas.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.