Menu
 

"SEB banka": vairāk nekā 60% iedzīvotāju pavasarī plāno atjaunot garderobi

  • Autors:  Elīna Kalniņa, “SEB bankas” Finanšu plānošanas eksperte
Foto - publicitātes Foto - publicitātes

Pavasaris nereti ir tas laiks, kad iedzīvotāji vēlas pārskatīt un atjaunot savu garderobi, iegādājoties jaunu apģērbu, apavus un aksesuārus. Šogad to plāno darīt 63% Latvijas iedzīvotāju, liecina “SEB bankas” veiktā aptauja. 11% respondentu šim mērķim veltīs līdz 50 eiro, 29% pavasara garderobes atjaunošanai novirzīs no 51 līdz 100 eiro, savukārt 20% sabiedrības pavasara garderobes atjaunošanai veltīs no 101 līdz 150 eiro.

Nepilna piektā daļa jeb 18% Latvijas iedzīvotāju jaunas pavasara garderobes veidošanai tērēs no 151 līdz 200 eiro, savukārt 7% respondentu šim mērķim plāno atvēlēt vairāk nekā 200 eiro.

Latvija atrodas tādos platuma grādos, kur varam piedzīvot visus četrus gadalaikus. Vienlaikus tas arī nozīmē, ka mums ir nepieciešams plašs apģērbu, apavu un aksesuāru klāsts, kas piemērots gan ziemas spelgonim, gan vasaras tveicei. Tāpēc skapja satura pārskatīšana pirms sezonas maiņas ir aktuāla lielākajai daļai iedzīvotāju.

Aptaujas dati liecina, ka 82% respondentu plāno veikt pavasara skapja tīrīšanu. Vienlaikus gan skapja revīzija uzreiz nenozīmē jaunu iepirkšanos. 35% Latvijas iedzīvotāju neplāno iegādāties jaunus pavasara garderobes elementus. Savukārt 2% respondentu norāda, ka pielāgos un pāršūs kādu no vecajiem apģērbiem. Taču lielākā daļa aptaujāto plāno iegādāties jaunu apģērbu, apavus, virsdrēbes un pavasara sezonai piemērotus aksesuārus.

Visbiežāk iedzīvotāji meklē jaunu sezonai atbilstošu apģērbu un apavus – attiecīgi 42% respondentu plāno iegādāties jaunu apģērbu, bet 39% iegādāsies jaunus apavus. 22% Latvijas iedzīvotāju lūkos pēc jaunām virsdrēbēm, savukārt katrs desmitais aptaujātais plāno iegādāties jaunus pavasara sezonai piemērotus aksesuārus.

22% respondentu atzīst, ka pārskata sava skapja saturu katru sezonu, bet 16% aptaujāto – vismaz reizi gadā. Savukārt 44% iedzīvotāju skapja saturu pārskata vien laiku pa laikam, bet vienlaikus 18% respondentu norāda, ka neplāno veikt pavasara skapja tīrīšanu.

Lai atjaunotu savu garderobi un rastu skapī vietu jaunam apģērbam, apaviem un aksesuāriem, nepieciešams atbrīvoties no veciem, nevajadzīgiem vai nederīgiem apģērbiem.

Lielākā daļa jeb 58% Latvijas iedzīvotāju parasti apģērbu, apavus vai aksesuārus, kas pašiem vairs nav nepieciešamu, izvēlas ziedot labdarībai, savukārt 41% atdod radiem vai draugiem. Šāda pieeja ir ilgtspējīga, jo tādejādi tiek nodrošināta šo garderobes elementu atkārtota izmantošana, kas vienlaikus, samazinot jaunu pirkumu skaitu, arī mazina mūsu visu kopējo atstāto CO2 pēdu.

Katrs desmitais Latvijas iedzīvotājs vairs nevajadzīgos garderobes elementus izvēlas pārdot, tādējādi gūstot papildu ienākumus, ko var izmantot, piemēram, jaunu pavasara garderobes elementu iegādei vai kādam citam mērķim. Vienlaikus piektā daļa respondentu apģērbu, kas vairs nav piemērots valkāšanai ikdienā, glabā vasarnīcā vai lauku mājās, savukārt katrs trešais jeb 33% aptaujāto nevajadzīgo apģērbu vienkārši izmet.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.