Menu
 

Pētījums: Latvijā ir augstākais tiešsaistes pirātisms un viltojumu iegādes īpatsvars Baltijas valstīs

  • Autors:  Apriņķis.lv
Ilustrācija - pixabay.com Ilustrācija - pixabay.com

Latvijā viltotas preces pēdējā gada laikā apzināti iegādājušies 16 % iedzīvotāju, bet Igaunijā un Lietuvā tikai 10 % iedzīvotāju. Savukārt nelikumīgi saturam internetā piekļuvuši 17 % Latvijas iedzīvotāju, Lietuvā – 15 % un Igaunijā – 13 %, liecina Eiropas Savienības Intelektuālā īpašuma biroja (EUIPO) pētījuma “Eiropas pilsoņi un intelektuālais īpašums: Uztvere, informētība un rīcība”.

Eiropā vidēji viltojumus apzināti iegādājas 13 % iedzīvotāju, bet pirātisku saturu patērē 14 % iedzīvotāju. Vislielākais pieprasījums pēc viltotām precēm ir bijis Bulgārijā (24 %), Spānijā (20 %) un Īrijā (19 %). Savukārt viszemākais viltojumu patēriņš ir Somijā (8 %) un Horvātijā (9 %).

Tiešsaistes pirātisms visizplatītākais ir Maltā, kur to patērē 22 % iedzīvotāju. Tāpat pirātisku saturu salīdzinoši daudz izmanto Luksemburgā un Spānijā – abās valstī to skatās 21 % iedzīvotāju. Vismazākā piekrišana pirātiskam tiešsaistes saturam ir Somijā (9 %) un Vācijā (9 %), vēsta pētījuma autori.

Eiropas iedzīvotāju vidū pastāv salīdzinoši augsts šaubu līmenis par to, vai viņu iegādātā prece ir autentiska. Vidēji 39 % eiropiešu ir domājuši par to, vai viņi nav iegādājušies viltojumu, tostarp Latvijā 44 % patērētāju nebija pārliecināti, vai iegādātā prece ir oriģināla. Rumānijā par iegādāto preču autentiskumu šaubas ir izrādījuši pat 72 % iedzīvotāju.

Eiropieši kopumā iebilst pret pirātiska satura izmantošanu: 80 % apgalvo, ka viņi dod priekšroku likumīgiem avotiem, lai piekļūtu tiešsaistes saturam, ja ir pieejama iespēja par pieņemamu cenu. Tomēr divas trešdaļas cilvēku (65 %) uzskata pirātismu par pieņemamu, ja saturs nav pieejams viņu abonementā. Labāka pieejamība cenas ziņā un plašāka satura izvēle no likumīgiem avotiem ir visbiežāk minētie iemesli, lai atteiktos no pirātiska satura.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.