Menu
 

Saeima nosaka ilgāku intervālu valsts tehniskajām apskatēm un stingrāku regulējumu elektroskrejriteņiem

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Saeima ceturtdien galīgajā lasījumā atbalstīja grozījumus, kas paredz, ka jauniem automobiļiem valsts tehniskā apskate jāveic trīs gadu laikā pēc reģistrācijas. Otrā tehniskā apskate jāveic ne vēlāk kā 24 mēnešus pēc pirmās, savukārt trešā un ceturtā – vēl ik pēc diviem gadiem. Turpmākās apskates noteikts veikt katru gadu, vēsta Saeimas preses dienests.

Tāpat noteikts, ka piekabei ar pilnu masu līdz 3500 kilogramiem valsts tehniskā apskate jāveic vienu reizi divos gados. Šāds tehniskās apskates intervāls būs spēkā no 2025.gada 1.janvāra.

Grozījumi noteic uzsākt darbu pie regulējuma par transportlīdzekļa tehniskās apskates veikšanu arī Ceļu satiksmes drošības direkcijā akreditētos auto servisos.

Tāpat lemts, ka ar elektroskrejriteni drīkst pārvietoties personas ar velosipēda vai jebkuras citas kategorijas transportlīdzekļa vadīšanas apliecību. Elektronisko pakalpojumu sniedzējam, kas nodrošina koplietošanas elektroskrejriteņa izmantošanu mobilajā aplikācijā vai tīmekļa vietnē, ir jāveic pakalpojuma saņēmēja identitātes un vecuma pārbaude.

Ar grozījumiem noteikti lielāki administratīvie sodi par virkni ceļu satiksmes noteikumu pārkāpumu elektroskrejriteņu un velosipēdu vadītājiem, piemēram, viedierīču lietošanu kustībā, neizmantojot brīvroku sistēmu. Tāpat paaugstināts naudas sods par luksofora signāla un distances neievērošanu, kā arī elektroskrejriteņa vadīšanu alkohola reibumā.

Turpmāk elektroskrejriteņi un velorikšas būs jāreģistrē un pie to konstrukcijas jābūt pielīmētai valsts reģistrācijas uzlīmei. Reģistrācija ir obligāta no nākamā gada 1.janvāra, savukārt esošie transportlīdzekļi jāreģistrē līdz 2024.gada 31.martam.

Pašvaldībām ir tiesības noteikt koplietošanas transportlīdzekļu (elektroskrejriteņu, velosipēdu) izmantošanas noteikumus, ātruma ierobežojumu un novietošanas aizlieguma zonas. Elektrisko skrejriteņu lietošanu var kontrolēt arī pašvaldības policija, liecina Saeimas preses dienesta informācija.

Grozījumi arī noteic, ka TR1 kategorijas traktortehniku var vadīt ar B kategorijas autovadītāja tiesībām. Savukārt ar C un augstākas kategorijas transportlīdzekļa vadīšanas tiesībām – arī TR2 kategorijas transportlīdzekli. Valsts tehniskās uzraudzības aģentūrai ir tiesības apturēt traktortehniku, lai kontrolētu tās un tās piekabes tehnisko stāvokli.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.