Menu
 

Kā izvairīties no pārēšanās un ko darīt, ja apēsts par daudz?

  • Autors:  Ivanda Krastiņa, aptieku tīkla “Apotheka” sertificētā farmaceite
Foto - pixabay.com Foto - pixabay.com

Bagātīgi klāti svētku galdi, grila sezonas gardumi un pikniki pie dabas – vasarā roka tā vien sniedzas pēc papildporcijas vai kāda neveselīga našķa, pat tad, ja iepriekš jau apēsts gana daudz. Kārdinājumu pārpilnība mēdz novest pie pārēšanās, kā rezultātā ilgi gaidīto atpūtu sabojā gremošanas traucējumi un slikta pašsajūta. Kas jāņem vērā, lai tā nenotiktu, un kā rīkoties tad, ja tomēr gadījies apēst par daudz?

Vasaras periods jau ierasti ir gada aktīvākais laiks, un dažādu svinību, izbraukumu un ciemošanās reizēs neatņemama dienas sastāvdaļa ir arī bagātīgi klāts galds un sātīga maltīte. Bieži vien par veselīgu uzturu šādās reizēs nedomājam – ēdienkartē ir gana daudz kalorijām bagātu un sātīgu dzērienu un uzkodu, līdz ar to nereti gadās apēst vairāk nekā ierasts.

Pārēdoties organisms nespēj pietiekami ātri pārstrādāt uzņemto barību, un rodas gremošanas traucējumi – smaguma sajūta vēderā, slikta dūša, dedzināšana, uzpūties vēders un pat šķidra vēdera izeja vai aizcietējumi. Ja pārēšanās notiek regulāri, cieš ne vien gremošanas sistēma, bet organisms kopumā, palielinās aptaukošanās un saslimšanu risks, pasliktinās pašsajūta.

Lai tā nenotiktu, sēžoties pie galda, ir svarīgi ievērot mērenību, koncentrēties uz ēšanas procesu un atpazīt brīdi, kad iestājas sāta sajūta. Savukārt, ja tomēr sanācis apēst par daudz, nepieciešams zināt, kā ķermenim palīdzēt atgriezties ikdienas rutīnā un atvieglot gremošanas traucējumu nepatīkamos simptomus.

Ieteikumi, kas ļaus izvairīties no pārēšanās

Nesēdieties pie galda izsalkuši! Viena no biežāk pieļautajām kļūdām – zinot, ka vakarā gaidāma sātīga maltīte, cilvēki pa dienu cenšas ierobežot uzņemto ēdiena daudzumu. Ja cilvēks sāk ēst, būdams izsalcis, gluži neviļus viņam sanāk apēst vairāk nekā plānots. Sāta sajūta rodas vien aptuveni pēc 20–30 minūtēm, un šajā laikā iespējams apēst ievērojamu daudzumu ēdiena. Pirms svinībām ieteicams ēst tāpat kā ierasts, ieturēt vieglas un veselīgas maltītes, iekļaujot ēdienkartē produktus, kas veicina gremošanas sistēmas darbību, piemēram, dārzeņus, skābpiena vai pilngraudu produktus.

Ēdiet bez steigas! Pārēšanās nepatīkamie simptomi saistīti ne vien ar uzņemtā ēdiena daudzumu, bet arī pārlieku strauju ēdiena uzņemšanu un nepietiekamu tā sakošļāšanu. Ēdiet lēnām, katru kumosu rūpīgi sakošļājot. Tādā veidā organismam būs vieglāk pārstrādāt uzņemto barību, un ātrāk sajutīsieties paēduši.

Kustieties ēšanas starplaikos! Turpinot sēdēt pie galda, roka pati stiepsies pēc našķiem un uzkodām, pat ja ēst vairs nemaz negribēsies. Dodieties lēnā pastaigā, veltiet laiku kādai aktivitātei vai laidieties dejā – pēc ēšanas vēlams izkustēties, tādējādi veicinot gremošanas sistēmas darbību un sadedzinot liekās kalorijas.

Pievērsiet uzmanību tam, ko ēdat! Svinībās nereti tiek ēsti trekni, asi, piparoti un žāvēti produkti, kas apgrūtina gremošanas sistēmas darbību, kairina kuņģi un veicina kuņģa skābes izdalīšanos. Negatīva ietekme ir arī alkoholam un ēdieniem, kas satur daudz cukura – tie veicina pūšanās un rūgšanas procesus zarnās, turklāt pārmēru paaugstina cukura līmeni asinīs. Kā ikdienā, tā svētkos maltītei jābūt sabalansētai, jāēd produkti, kas satur pietiekami daudz olbaltumvielu, jāuzņem gana daudz šķidruma.

Lai uzlabotu gremošanas sistēmas darbību, noderēs pilngraudu produkti, kas veicina labvēlīgo baktēriju veidošanos un dārzeņi, kas normalizē vēdera izeju un attīra zarnu traktu no toksīniem. Īpaši vērtīgi ir skābēti un fermentēti produkti, piemēram, kāposti un gurķi. Tie palīdzēs labāk sašķelt un absorbēt uzņemtās barības vielas, kā arī veicinās zarnu mikrofloras atjaunošanos.

Pēc pārēšanas – zāļu tēja un atslodze

Ja pārēšanās izraisījusi gremošanas traucējumus, vislabāk palīdzēs tīrs ūdens vai zāļu tējas, kas veicinās gremošanas sistēmas darbību, nomierinās organismu un ļaus ātrāk izvadīt no organisma sāli. Nav ieteicams lietot melno vai zaļo tēju, to vietā priekšroku dodot, piemēram, kumelīšu, piparmētru, fenheļa vai ķimeņu tējai. Pret vieglu nelabumu palīdzēs ingvera tēja ar citronu. Savukārt nākamajā dienā pēc pārēšanās ieteicams lietot daudz šķidruma un atslogot gremošanas sistēmu, ieturot vieglas maltītes un dodot priekšroku tādiem produktiem kā kefīrs, biezpiens, jogurts, dārzeņu zupa, auzu pārslu putra, augļi un dārzeņi. Tāpat vēlams veltīt laiku fiziskajām aktivitātēm, vienlaikus nepārslogojot organismu un ļaujot tam pienācīgi atgūties.

Piedzīvojot smaguma sajūtu vēderā, palīdzēs preparāti, kuru sastāvā ir gremošanas fermenti – lipāze, amilāze, proteāze, kas palīdz ātrāk sašķelt uzņemtos ogļhidrātus, taukus un olbaltumvielas. Vēdera pūšanos mazinās līdzekļi, kas satur simetikonu – aktīvo vielu, kas sadala kuņģī un zarnu traktā esošos gāzu pūslīšus. Ja novērojamas vēdersāpes vai slikta dūša, talkā var ņemt kuņģa pilienus, aktīvo ogli vai kādu citu aptiekās iegādājumu preparātu, kas mazinās atbilstošos simptomus.

Aizcietējumu gadījumā ieteicams dzert daudz šķidruma, bet nākamajā dienā ēst produktus, kas satur šķiedrvielas, piemēram, pilngraudu produktus vai dārzeņus, ieteicami arī skābpiena produkti. Kuņģa dedzināšanu novērsīs preparāti, kas neitralizē kuņģa skābi. Piemērotāko līdzekli atbilstoši pacienta simptomiem un veselības stāvoklim palīdzēs atrast farmaceits.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.