Menu
 

Olainē stabils daudzbērnu ģimeņu skaits Apriņķis.lv

  • Autors:  Liene Ozola
Foto - pixabay.com Foto - pixabay.com

Sabiedrības demogrāfijas struktūras pētījumi liecina, ka sievietes trešo un ceturto bērnu visbiežāk nolemj laist pasaulē, būdamas laulībā – stabilās attiecībās, kas sievietei rada drošības sajūtu par nākotni. Tāpēc, turpinot pētīt demogrāfijas tendences Pierīgā, viens no būtiskajiem aspektiem, kam ir jāpievērš uzmanība, ja vēlamies vairot daudzbērnu ģimeņu skaitu, ir tiešā korelācijā ar noslēgto laulību skaitu.

Kāda ir situācija Latvijā?

2022.gadā Latvijā reģistrētas 12 110 laulības, kas ir par 882 laulībām jeb 7,9 procentiem vairāk nekā iepriekšējā gadā. Pērn noslēgto laulību skaits ir atgriezies pirmspandēmijas līmenī, kad laika posmā no 2014. līdz 2019. gadam tas pārsniedza 12 tūkstošus, savukārt gados, kad tika noteikti pulcēšanās ierobežojumi, noslēgto laulību skaits bija samazinājies līdz 10 702 laulībām 2020. gadā.

Reģistrēto laulību skaitā nav vērojamas lielas izmaiņas, salīdzinot arī ar laika periodu no 2014. līdz 2017. gadam, vienlaikus dzimtsarakstu nodaļās atzīst, ka noslēgto laulību skaits nedaudz pieauga pēc traģēdijas Zolitūdē, kad 2013. gada novembrī iebruka lielveikala “Maxima” griesti, zem drupām aprokot 54 cilvēkus. Tobrīd sabiedrība apjauta, ka tikai noslēgta laulība sniedz garantijas saņemt pienākošos atlīdzību no valsts un pretendēt uz pabalstiem un mantojumu.

Olainē  slēdz laulības un atbalsta daudzbērnu ģimenes

Olaines novadā noslēgto laulību skaits ir samazinājies, salīdzinot ar 2016. gadu, vienlaikus novada pašvaldības sabiedrisko attiecību speciāliste Nataļja Tropkina “Rīgas Apriņķa Avīzei” atzīst, ka pieaug jaunu ģimeņu ar bērniem skaits – tie ir jaunpienācēji, kas izvēlas dzīvot Olaines novadā: “To varam redzēt gan pēc audzēkņu skaita pieauguma bērnudārzos un skolās, gan pēc jauniem pieprasījumiem attiecībā uz skolēnu autobusu kursēšanas maršrutu un grafiku un citām aktualitātēm.”

Savukārt daudzbērnu ģimeņu skaits novadā ir pieaudzis, salīdzinot ar pimspandēmijas laiku, tiesa, pērn tas ir samazinājies, salīdzinot ar 2021. gadu.

Nataļja Tropkina uzsver, ka pašvaldības sniegtais atbalsts daudzbērnu ģimenēm ir būtiks faktors šo ģimeņu izvēlei apmesties uz dzīvi Olaines novadā: “Olaines novadā ir ģimenēm labvēlīga vide (te domājot infrastruktūru dzīvošanai, mācībām, brīvā laika pavadīšanai un citām cilvēka ikdienas vajadzībām) un uz iedzīvotāju orientēta attieksme un darbs, kas izpaužas gan atbalstā, gan pabalstos un pakalpojumos, gan atlaidēs, tostarp, lai padarītu infrastruktūru pieejamāku, bet brīžiem vienkārši cilvēcīgumā.”

Atbalsts daudzbērnu ģimenēm

Tāpat kā daudzos Pierīgas novados, arī Olaines novadā daudzbērnu ģimenēm tiek piešķirtas nekustamā īpašuma nodokļa atlaides, turklāt ievērojamas – 90% apmērā. Lai saņemtu šo atlaidi, iesniegums nav jāiesniedz, atlaide tiek piešķirta automātiski, tikai jāizpildās nosacījumam, ka nekustamā īpašuma īpašnieks uz kalendāra gada 1. janvāri ir īpašumā deklarēts kopā ar vismaz trim bērniem un nedrīkst būt parāds par iepriekšējo periodu.

Ja visu ģimenes pilngadīgo personu, izņemot bērna, kas sasniedzis pilngadību un mācās ārpus Latvijas, un vismaz viena bērna dzīvesvieta ir deklarēta Olaines novada administratīvajā teritorijā, ģimenei ir tiesības saņemt transporta pabalstu, pabalstu bērna ēdināšanas izmaksu segšanai vispārējās izglītības iestādē un pabalstu bērna apģērba iegādei.

Daudzbērnu ģimenēm, kas ir deklarētas Olaines novadā, ir pieejams šāds pašvaldības atbalsts:

  • bērnu ēdināšana izglītības iestādēs – 100% pašvaldības finansējums;
  • transporta pabalsts – 100 eiro gadā; 
  • pabalsts apģērba iegādei bērnam – 75 eiro gadā bērnam;  
  • priekšrocība uz vietas piešķiršanu pašvaldības pirmsskolas izglītības iestādē; 
  • peldbaseins – bez maksas (uzrādot “3+karti” un Sociālā dienesta izziņu);
  • slidotava – bez maksas (uzrādot “3+karti” un Sociālā dienesta izziņu);
  • 50% atlaide mācību maksai Olaines Mūzikas un mākslas skolā (uzrādot “+3 karti” vai Sociālā dienesta izziņu);
  • 50% atlaide dalībai vasaras ekonometnēs, kuras notiek Olaines novadā (tiek piešķirta saskaņā ar reģistrāciju Olaines Sociālajā dienestā).

Iedzīvotāju skaits

2021.gadā Olaines novadā bija 21 061 iedzīvotājs, 2022. gadā – 21 587 iedzīvotāji. Palielinājums – par 526 cilvēkiem.

Tendence, kas ir vērojama Olaines novadā, liecina, ka samazinās iedzīvotāju skaits Olaines pilsētā, bet palielinās Olaines pagastā. Kopumā iedzīvotāju skaits Olaines novadā pieaug.

Jāpiebilst, ka Olaines novada teritorijā atrodas cietums, līdz ar to mirušo personu uzskaitījumā ir gan Olaines novada iedzīvotāji, gan ieslodzītie no Olaines cietuma, kam dzīvesvieta deklarēta ārpus Olaines novada.

Kaut arī dzimušo un mirušo skaita attiecība ir ar mīnus zīmi, kopumā demogrāfijas tendences novadā tiek vērtētas pozitīvi, uzsver Nataļja Tropkina: “Ir salīdzinoši stabils un Olaines novada mērogam pietiekami liels jaundzimušo skaits – aptuveni 200 bērniņu katru gadu –, kā arī kopējā iedzīvotāju skaita palielinājums. Aizvien vairāk jaunu ģimeņu izvēlas Olaines novadu par savu dzīvesvietu.”

Ukrainas bēgļu faktors

Iedzīvotāju skaita pieaugums Ukrainas bēgļu ietekmē ir vērojams arī Olaines novadā, vienlaikus pašvaldībā uzsver, ka informācija par bēgļiem ir pieejama tikai tādā gadījumā, ja viņi tiek reģistrēti un vēršas pēc palīdzības pašvaldībā, vienlaikus uzsverot, ka bēgļu skaits ir mainīgs.

“Ukrainas civiliedzīvotāju atbalstam Olaines novada pašvaldībā kopumā, tas ir, no 2022. gada februāra, ir reģistrēti 384 Ukrainas civiliedzīvotāji, no tiem 360 ir personas kods, līdz ar to var runāt kā par Olaines novada iedzīvotājiem. Taču situācija mainās – cilvēki aizbrauc, vietā nāk jauni. No 384 Ukrainas civiliedzīvotājiem šobrīd faktiski Olaines novadā dzīvo 242 cilvēki, bet sistēma neļauj noteikt, cik no šiem 242 cilvēkiem ir personas kods, lai pateiktu, cik liels ir faktiskais iedzīvotāju skaita palielinājums,” atzīst Olaines novada pašvaldībā, kur vairāk nekā 60 procenti iedzīvotāju ir darbspējas vecumā.


Par publikācijas saturu atbild laikraksta “Rīgas Apriņķa Avīze” redakcija.
#SIF_MAF2023

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.