Menu
 

Sesto Laimes koku parku atklās Ādažu novadā

  • Autors:  Apriņķis.lv
Attēls - www.adazunovads.lv Attēls - www.adazunovads.lv

Tuvojoties Pasaules talkai, Lielā talka, kas ir Pasaules talkas jeb World Cleanup Day oficiālā pārstāve Latvijā, aicināja Latvijas pašvaldības pieteikties Laimes koku parka izveidei savā pašvaldībā. Izvērtējot iesniegtos piedāvājumus, tieši Ādažu novada pašvaldības pieteikums bija pirmais iesniegtais, kas atbilda visiem konkursa noteikumiem. Tāpēc sestais Laimes koku parks šogad, Pasaules talkas dienā, tiks atklāts Ādažu novadā. Pirmais Laimes koku parks tika atklāts 2020.gadā Valdemārpilī, otrais - Jelgavā 2021.gadā, savukārt pērn tika atklāti trīs Laimes koku parki - Trapenē, Viļānos un Krāslavā, informē Lielās talkas pārstāvji.

Akciju "Laimes koki" Pasaules talkas ietvaros Lielās talkas pārstāvji organizē jau trešo gadu pēc kārtas, un tās galvenais mērķis ir veicināt aktīvāku sabiedrības iesaisti vides jautājumu risināšanā vietējā un globālā mērogā. Tāpat ir būtiski veidot atbildības sajūtu bērnos un jauniešos par dabas saglabāšanu - veidot dziļāku izpratni par dabas procesiem, uzņemoties rūpes par kāda konkrēta koka izaudzēšanu. Šis ir arī veids, kā stiprināt Latvijas kā zaļas, ilgtspējīgas un vides jomā atbildīgas valsts starptautisko tēlu.

"Esmu patīkami pārsteigta, ka arvien vairāk pašvaldību katru gadu izrāda interesi veidot savu Laimes koku parku. Kad mums radās šī ideja, cerējām, ka tas satuvinās pašvaldības ar tās iedzīvotājiem, darbā apzaļumot un padarīt savu vidi zaļāku un skaistāku. Laimes koku parks būtu tā vieta, kur ikviens pašvaldības iedzīvotājs varētu iestādīt savu koku, sekot līdzi tā augšanai. Šis koks varētu kļūt par ģimenes vērtību, apvienotu paaudzes, kļūtu par pamatu bērnu vides apziņas veidošanā. Esmu gandarīta, ka mums tas pamazām arī izdodas," saka Lielās talkas valdītāja Vita Jaunzeme.

"Ādažu pilsēta šogad svin savu pirmo dzimšanas dienu kā viena no jaunākajām pilsētām Latvijā! Laimes koku parka veidošana ir zīmīgs notikums novadam, kad Laimes koku parks augs kopā ar pilsētu, tas ir ieguldījums ne tikai šodienas sabiedrības iesaistē un ieceru realizēšanā, tas ir būtisks ieguldījums nākamajām paaudzēm. Ticu, ka laimes nevar būt par daudz, Ādažu pilsētā kopā ar iedzīvotājiem iemūžināsim Laimes mirkļus - Laimes koku parkā!" stāsta Ādažu novada domes priekšsēdētāja Karīna Miķelsone.

Ikviens laimes koku parks sākas ar vienu, pašu pirmo koku cerībā, ka pašvaldības iedzīvotāji būs tie, kas no viena koka izveidos parku. Taču šie, paši pirmie koki, kas tiek stādīti atklāšanas dienā, nāk no AS "Latvijas Valsts meži" kokaudzētavas, norāda Lielās talkas pārstāvji.

"Latvijas Valsts mežu" vides izglītības vadītāja Līga Abizāre stāsta: "Šogad AS "Latvijas Valsts meži" iestādīs vairāk nekā 28 miljonus jauno meža koku stādu, atjaunojot ap 13 tūkstošus hektāru lielu platību, taču kopumā 2023.gadā atjaunosim vairāk nekā 18 tūkstošos hektāru meža. Esam lepni un pagodināti dāvāt mūsu kokaudzētavu izlolotos stādus Laimes koku parku izveidei, ienesot zaļumu pilsētvidē un vēstot sabiedrībai, ka mežs un koki - Latvijas zaļais zelts - atšķirībā no dažādiem fosilajiem resursiem ir atjaunojams dabas resurss. Mūsu senči audzēja mežu mums, savukārt mēs audzējam to nākotnes paaudzēm - mūsu bērniem un bērnu bērniem."

Šogad Pasaules talkas sauklis ir "Tīra un netīra vide sākas mūsu galvās". Šāds sauklis tika izvēlēts, lai katram no mums atgādinātu, ka no mūsu domāšanas atkarīga mūsu rīcība un no mūsu rīcības ir atkarīgs tas, kādā vidē mēs visi dzīvojam. Tāpēc, kamēr mēs nemainīsim savu domāšanu, nemainīsies arī mūsu rīcība, skaidro Lielās talkas pārstāvji.

Savu Laimes koka stādīšanas vietu ikviens var atzīmēt "Laimes koku" kartē talkas.lv/laimes-koki/. Ja tiek plānots stādīt kokus savā privātajā teritorijā, saskaņošana nav nepieciešama. Ja vēlas stādīt kokus pašvaldības vai jebkurā publiskā teritorijā, nepieciešams sazināties ar konkrētās pašvaldības koordinatoru. Koordinatoru kontakti pieejami talkas.lv/kontakti/.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.