Menu
 

VID prasīs VDD oficiālu informāciju par izmeklēšanu saistībā ar četru Latvijas pilsoņu iespējamo sadarbību ar Krievijas specdienestu

  • Autors:  LETA
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Valsts ieņēmumu dienests (VID) pieprasīs Valsts drošības dienestam (VDD) oficiālu informāciju par VDD izmeklēšanu par četru Latvijas pilsoņu iespējamo sadarbību ar Krievijas specdienestu, informēja VID pārstāvji.

Dienestā norāda, ka VID līdz šim nav saņēmis oficiālu informāciju no VDD saistībā ar plašsaziņas līdzekļos izskanējušo, proti, par VDD izmeklēšanu par četru Latvijas pilsoņu iespējamo sadarbību ar Krievijas specdienestu.

Ņemot vērā, ka publiski izskanējušajā informācijā figurē arī kādas VID nodarbinātās bijušā dzīves biedra vārds, VID pieprasīs VDD oficiālu informāciju, lai noskaidrotu faktus un varētu vērtēt attiecīgās amatpersonas rīcību.

Tāpat VID arī apliecina gatavību sadarboties un sniegt visu nepieciešamo informāciju VDD, ja tāda tiks pieprasīta. Izvērtējot no VDD saņemto informāciju, VID lems par nepieciešamību sākt dienesta pārbaudi.

Papildus VID apliecina, ka minētajai personai Raitim Dolgovam, pret kuru saskaņā ar publiski izskanējušo informāciju VDD ir sācis izmeklēšanu, nav un nekad nav bijušas civildienesta attiecības ar VID. Dolgova bijusī dzīvesbiedre ir VID Iekšējās drošības pārvaldes direktora vietniece, Pirmstiesas izmeklēšanas daļas vadītāja Natālija Dolgova.

VID pārstāvji uzsver, lai mazinātu jebkādus riskus saistībā ar iestādes rīcībā esošās informācijas pieejamību un neatbilstošu izmantošanu no nodarbināto puses, VID ir spēkā ļoti stingri iekšējie noteikumi un ierobežojumi attiecībā uz informācijas pieejamību un izmantošanu. 

Nodarbinātajiem ir pieejama tikai tā informācija, kas nepieciešama darba pienākumu veikšanai. Jebkura VID nodarbināto darbība ar datubāzēs esošo informāciju ir redzama, pārbaudāma un izsekojama, kas arī regulāri un sistemātiski tiek darīts un uzraudzīts. Tām VID amatpersonām, kurām darba pienākumu veikšana ir nepieciešama pielaide valsts noslēpumam, to izvērtē un piešķir VDD.

Aizdomu gadījumā vai saņemot riska informāciju no citām tiesībaizsardzības iestādēm, VID sniedz tām visu nepieciešamo atbalstu un informāciju un sadarbojas valstij nozīmīgu drošības jautājumu risināšanā. Savukārt VID ietvaros attiecībā uz nodarbinātajiem tādos gadījumos tiek veikti visi attiecīgie pasākumi un pārbaudes, lai noskaidrotu lietas faktiskos apstākļus un, ja tiek konstatēti nodarbināto pārkāpumi, piemēroti normatīvos noteiktie soda mēri.

Jau ziņots, ka VDD ir aizturējis četrus Latvijas pilsoņus aizdomās par Krievijas Federālā drošības dienesta (FSB) uzdevumā veiktām darbībām, kas vērstas pret Latvijas valsts un iedzīvotāju drošību. Kriminālprocess sākts 1.augustā atbilstoši Krimināllikuma pantam par palīdzības sniegšanu ārvalstij pret Latvijas Republiku vērstā darbībā.

Veicot izmeklēšanu, VDD veicis kriminālprocesuālas darbības 14 ar šīm personām saistītos objektos Rīgā un citviet Latvijā.

Padziļinātai izpētei izņemts liels apjoms datu nesēju un dokumentu. Ar aizturētajiem saistītajos objektos VDD uzgājis ierīces, kas, iespējams, ir stratēģiskas nozīmes preces un varētu būt izmantojamas prettiesiskām operatīvām darbībām.

VDD izmeklēšanas gaitā iegūtā informācija liecina, ka aizturētie Krievijas FSB uzdevumā veikuši darbības, kas vērstas pret citu personu rīcības brīvību, neaizskaramību, ekonomisko, sociālo un fizisko drošību.

Kriminālprocesā patlaban trīs aizdomās turētajām personām kā drošības līdzeklis ir piemērots apcietinājums, savukārt ceturtajai aizdomās turētajai personai piemēroti ar brīvības atņemšanu nesaistīti drošības līdzekļi, proti, aizliegums izbraukt no valsts un dzīvesvietas maiņas paziņošana.

Aģentūrai LETA zināms, ka divi no apcietinātajiem ir Dolgovs un Igors Bobirs.

VID mājaslapā pieejamās amatpersonas deklarācijas liecina, ka Dolgovs 2000.gadu sākumā strādājis par kriminālpolicijas inspektoru Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldē. Valsts policijas mājaslapā pieejamā informācija līdz jūlija sākumam liecina, ka Dolgovs ir sertificēts detektīvs.

"Firmas.lv" informācija liecina, ka Dolgovam pieder 50% uzņēmumā "Biotops", kura apgrozījums pērn bija 164 eiro, bet zaudējumi bija 2187 eiro apmērā. Vēl gadu iepriekš kompānijas apgrozījums bija 52 000 eiro, bet peļņa - 25 336 eiro.

Savukārt Bobirs ir līdzīpašnieks uzņēmumos "VLHG", "RC7 Group", "XO-art" un "Litada", kā arī valdes loceklis uzņēmumā "Lake Property".

 
atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.