Menu
 

VM rosina nereģistrēt Covid-19 un pērtiķu bakas kā bīstamas infekcijas slimības

  • Autors:  LETA
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Ņemot vērā epidemioloģiskās situācijas uzlabošanos valstī un pasaulē, Veselības ministrija (VM) izstrādājusi grozījumus, kas paredz nereģistrēt Covid-19 un pērtiķu bakas kā bīstamas infekcijas slimības.

VM norāda, ka Covid-19 epidemioloģiskā situācija valstī un pasaulē turpina uzlaboties, kā arī Pasaules Veselības organizācija jau šī gada maija sākumā izplatīja paziņojumu par starptautiski nozīmīgas sabiedrības veselības ārkārtas situācijas atcelšanu, līdz ar to nav pamata Covid-19 turpināt reģistrēt kā bīstamo infekcijas slimību. 

Tā kā informāciju par pacienta inficēšanos ar Covid-19 sniedz laboratorijas, Covid-19 testa rezultātus iesūtot vienotajā veselības nozares elektroniskajā informācijas sistēmā, ārstniecības personas nepildīs steidzamos paziņojumus par pacienta inficēšanos ar Covid-19. Ārstniecības personām būs tikai jāsniedz informācija SPKC par Covid-19 pacienta nāves gadījumu.

Savukārt attiecībā uz pērtiķu bakām, VM norāda, ka epidemioloģiskā situācija valstī un pasaulē ar pērtiķu baku uzliesmojumu nepasliktinās, tādēļ arī nav nepieciešams saslimšanas gadījumus ar pērtiķu bakām turpināt reģistrēt kā bīstamo infekcijas slimību.

Vienlaikus pērtiķu bakām kā reģistrējamai infekcijas slimībai tiek noteikta 2.grupa, kas paredz, ka turpmāk ārstniecības persona, konstatējot pērtiķu bakas vai rodoties profesionāli pamatotām aizdomām par pacienta inficēšanos ar šo infekcijas slimību, SPKC ziņos telefoniski un rakstiski vienas darbdienas laikā, ja tas ir pirmais paziņojums par infekcijas slimību, vai rakstiski triju darbdienu laikā, ja tas ir paziņojums par infekcijas slimības diagnozes maiņu vai atcelšanu vai infekcijas slimības galīgo diagnozi, tās laboratorisku apstiprināšanu un slimības iznākumu.

Tāpat VM informē, ka tika izstrādāts vienots digitālais epidemioloģiskais rīks (EPID), lai nodrošinātu iespēju reģistrēt, uzskaitīt, apkopot un analizēt visu nepieciešamu epidemioloģisko informāciju, kas saistīta ar Covid-19. Tāpat tas tika izstrādāts, lai efektīvi izmantotu iegūto informāciju epidemioloģiskās izmeklēšanas vajadzībām un pretepidēmijas pasākumu organizēšanai, nodrošinātu operatīvu un retrospektīvu datu analīzi, lai izzinātu epidemioloģisko situāciju un veiktu pierādījumos balstītus epidemioloģiskās drošības pasākumus un vērtētu to efektivitāti un citiem saistītajiem nolūkiem.

Noteikumu projekts paredz, ka inficētā persona vai tās likumiskais pārstāvis Covid-19 uzliesmojuma gadījumā var aizpildīt tiešsaistes aptaujas anketu, lai veiktu epidemioloģisko izmeklēšanu. Tajā tiktu iekļauta informācija par inficēšanās apstākļiem un saslimšanas gaitu, kas attiecīgi ļautu Slimību profilakses un kontroles centram iegūt noderīgu informāciju arī par inficētās personas reģistrēto ģimenes ārsta praksi, norādes uz vietnēm, kurās var iegūt papildu informāciju par izolācijas ievērošanas nosacījumiem vai par Covid-19 inficēta pacienta rīcību.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.