Menu
 

VDD lūdz apsūdzēt taksistu par spiegošanu Krievijas labā

  • Autors:  LETA
Foto - Valsts drošības dienests Foto - Valsts drošības dienests

Valsts drošības dienests (VDD) 16.oktobrī rosinājis prokuratūru sākt kriminālvajāšanu pret taksistu, kurš noziedzīgās organizācijas "Baltijas antifašisti" uzdevumā Latvijā mērķtiecīgi un sistemātiski vācis pret valsts nacionālās drošības interesēm izmantojumu informāciju nodošanai Krievijas specdienestiem, informēja dienestā.

VDD izmeklēšanas gaitā ir konstatējis 23 šī vīrieša īstenotus spiegošanas gadījumus. Konkrētais Latvijas pilsonis uzturējis regulāru saziņu ar noziedzīgās organizācijas "Baltijas antifašisti" vadītājiem.

Taksists tiem regulāri sniedza informāciju par Latvijas un sabiedroto valstu bruņoto spēku personālu un tehniku, stratēģiski nozīmīgiem objektiem Latvijas teritorijā. Tāpat viņš noziedzīgajai organizācijai nodevis informāciju par uzņēmumiem Latvijā, kas atbalsta Ukrainu un iestājas pret Krievijas agresiju.

Informācijas ieguvi vīrietim atvieglojis taksometra vadītāja darbs, kas ļāva salīdzinoši netraucēti uzturēties lidostas, ostas un citu stratēģiski nozīmīgu objektu tuvumā.

Kā ziņots, VDD vīrieti aizdomās par spiegošanu Krievijas labā aizturēja šā gada 15.augustā. Taksista dzīvesvietā tika konstatēti vairāki datu nesēji, kā arī viņa prokremlisko ideoloģisko pārliecību apliecinoši simboli, piemēram, Krievijas un PSRS karogi.

Kriminālprocess pret vīrieti ir izdalīts no tā dēvētās "Baltijas antifašistu" kriminālprocesa.

VDD 10.oktobrī ir rosinājis prokuratūru sākt kriminālvajāšanu pret sešiem Latvijas valstspiederīgajiem par noziedzīgās organizācijas "Baltijas antifašisti" vadīšanu un piedalīšanos šīs organizācijas pastrādātajos noziegumos, tomēr daļa no potenciālajiem apsūdzētajiem Latvijā nemaz neatrodas.

Viena no iesaistītajām personām ir prokremliskā aktīviste Tatjana Andrijeca, kura aptuveni astoņus mēnešus pavadīja apcietinājumā. Citi potenciālie apsūdzētie ir Aleksandrs Žguns, Staņislavs Bukains, Sergejs Vasiļjevs, Viktorija Matule un Romans Samuļs.

Vasiļjevs presē minēts kā Baltijas antifašistiem" līderis, kurš arī uzstājies Kremļa kontrolētajos propagandas medijos. Patlaban viņš atrodas ārpus Latvijas. Savukārt Samuļs pārcēlies uz dzīvi Baltkrievijā, kur propagandas medijiem kritizējis Latviju.

Matule bija viena no cilvēkiem, kuri pērn 10.maijā pulcējās pie okupācijas pieminekļa Pārdaugavā. Žguns darbojas biedrībā "Rodina", kas savulaik Rīgā vēlējās organizēt pasākumu "Krievu maršs" 9.maijā, kā arī biedrībā "Pribaltijskij kazačij krug". Bukains savulaik vadījis prokrievisko organizāciju "GVD Baltija" un iepriekš VDD viņu savos pārskatos minējusi starp Krievijas tautiešu politikas atbalstītājiem. Viņu 2015.gadā Rīgā aizturēja aizdomās par izstādes "Maidana cilvēki" bojāšanu.

 
atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.