Menu
 

Personīgais interjera dizainers – mākslīgais intelekts Apriņķis.lv

  • Autors:  Liene Gotfridsone, “Bonava Latvija” interjera dizainere
Foto - publicitātes Foto - publicitātes

Šķiet, nav nevienas nozares, kurā dažādus jauninājumus strauji neienestu mākslīgais intelekts. Ieguvēji šobrīd ir tie, kas ātri apgūst mākslīgā intelekta sniegtās iespējas un iemanās tās pielietot profesionālajā jomā. Kāpēc gan lai to neizmantotu arī ārpus darba?

Tavs unikālais personīgais interjera dizainers

Mēdz teikt, ka vienīgais zelta likums interjera dizainā ir radīt tādu mājokļa iekārtojumu, kurā cilvēks jūtas laimīgs. Bet ko tad, ja pat pašam nav skaidrs, kur novietot dīvānu, kādas krāsas skapīšus izvēlēties virtuvei un vai priekšroku dot ziemeļnieciskam minimālismam vai krāšņai eklektikai? Šādos brīžos ne viens vien vēršas pēc palīdzības pie interjera dizainera.

Protams, nav nekā radošāka par cilvēku, un veiksmīga divu cilvēku mijiedarbība var vainagoties ar pārsteidzošu rezultātu. Toties mākslīgā intelekta priekšrocība ir spēja īsā laikā izanalizēt milzīgu datu apjomu un izveidot trāpīgus algoritmus, kas atbilst katra klienta individuālajām vēlmēm. Tāpēc izmēģini ko jaunu: uztici sava interjera dizainu mākslīgajam intelektam! Pastāsti tam par savu dzīvesveidu, vēlmēm un sapņu mājokli, ļauj atrast kopsakarības, kāda stila dizaina attēliem esi devis priekšroku internetā, un atklāj, ko tieši tev var ieteikt šī brīnumainā tehnoloģija!

Ja jūties apmaldījies mēbeļu stilos, krāsu paletēs, telpu iekārtojuma ieteikumos un konkrētos produktos, izpēti mākslīgā intelekta ieteikumus, pirms pieņem svarīgus lēmumus. Mākslīgā intelekta algoritmi var analizēt arī telpu plānus un mēbeļu izmērus, lai optimizētu telpas iekārtojumu un izvirzītu priekšplānā tādus faktorus kā funkcionalitāte, ērtība, kustības plūsmas vieglums un ergonomika. Turklāt vairākos variantos uzreiz, kas ļauj izpētīt dažādas iespējas un izvēlēties optimālo risinājumu.

Atsevišķi mākslīgā intelekta rīki ļauj pēc ievadītajiem atslēgas vārdiem, telpu raksturojuma un definētajām vēlmēm ne tikai acumirklī piedāvāt cilvēkam neskaitāmus telpu iekārtojuma risinājumu variantus, bet arī atlasīt preces vēlamā budžeta ietvaros, norādot pat tuvāko vietu, kur tās var iegādāties. Tas ir ļoti ērti, ietaupot ilgas stundas, ko pašam nāktos pavadīt pie datora zīmējot, meklējot un kalkulējot.

Jaunu profesiju rašanās

Attīstoties mākslīgā intelekta risinājumiem, arvien biežāk izskan jautājumi un spekulācijas par to, vai gudrās tehnoloģijas ar laiku nekļūs tik autonomas, ka tām vairs nevajadzēs cilvēku līdzdalību, tādējādi atņemot darba iespējas dažādu profesiju pārstāvjiem. Atsevišķās jomās tas lēnām jau notiek, parādoties aizvien jauniem mākslīgā intelekta risinājumiem, rodas arī jaunas profesijas cilvēkiem.

Piemēram, lai saņemtu no gudrajiem rīkiem tieši tādu rezultātu, kāds ir nepieciešams, būtisks nosacījums ir spēja prast ar šiem rīkiem “sarunāties”, un tam noteikti ir vajadzīgas atbilstošas zināšanas – prasme definēt pareizās vadlīnijas, uzburt pareizās sajūtas, vienlaikus pārzinot arī šo rīku uzbūvi un algoritmu darbību. Līdz ar to paredzu, ka ar laiku daļa “tradicionālo” profesiju, kurās būs vērojama liela mākslīgā intelekta ietekme, transformēsies, šo profesiju pārstāvjiem atvēlot jaunus pienākumus.

Mākslīgā intelekta risinājumiem ir arī zināmas ēnas puses. Ja saprotam, kā šie rīki darbojas, top skaidrs, ka būtībā šī tehnoloģija apkopo visas pasaules tendences, zināšanas un pieredzi, lai uz to pamata atlasītu un piedāvātu konkrētajam patērētājam viņa vēlmēm visatbilstošākos risinājumus. Taču, ņemot vērā, ka tendences parasti diktē globālie tirgi un lielie tirgus spēlētāji, arī šo rīku piedāvātajos risinājumos nereti dominē globālās vēsmas.

Autentiskiem, individuāliem un ļoti nišētiem produktiem šo rīku algoritmos iekļūt ir grūti vai pat neiespējami. Tas savukārt zināmā mērā noved pie tā, ka mākslīgā intelekta platformas netieši kļūst par jaunu mārketinga instrumentu tieši lielajiem spēlētājiem. Taču, iespējams, pamainot algoritmus, nākotnē tiks atrisināts arī šis izaicinājums.

Automatizācija, ilgtspējība un energoefektivitāte

Kopumā mākslīgā intelekta rīki nenoliedzami ir uzlabojuši un turpinās uzlabot un atvieglot cilvēku darbu un ikdienu. Turklāt mākslīgais intelekts ir lielisks ne tikai sadarbībā ar cilvēku, bet arī ar citām tehnoloģijām, piemēram, viedās mājas iekārtām. Savienojot to ar lietu interneta ierīcēm, mākslīgais intelekts var automatizēt apgaismojumu, gaisa temperatūras kontroli, drošības sistēmas un daudz ko citu, radot gudru, harmonisku dzīves vidi un personalizētu, ērtu lietotāja pieredzi. Piemēram, noteikt tieši tādus iestatījumus, kas mājas iemītniekiem patīk vislabāk, radot ideālu mikroklimatu. Tas var veicināt arī videi draudzīgu paradumu ieviešanu ikdienā un palīdzēt samazināt komunālo pakalpojumu izmaksas, jo, analizējot enerģijas patēriņu, var ieteikt vislabākos energoefektivitātes risinājumus.

Līdz ar mākslīgā intelekta straujo izaugsmi nākotnē noteikti piedzīvosim arī citas iespējas. Izstaigāt savu mājokli ar virtuālās realitātes brillēm un aplūkot iekārtojumu, kura īstenībā vēl nemaz nav? Kāpēc gan nē? Taču mākslīgais intelekts noteikti arī mainīs attieksmi pret to, kā vispār cilvēki veido un apdzīvo telpas. Tās ir ne tikai inovācijas, bet arī plašas personalizācijas iespējas, kuru daudzveidību īsti pat neaptveram. Tāpēc neiztikt bez cilvēka radošuma, lai uzdotu mākslīgajam intelektam arvien jaunus, interesantus uzdevumus – arī iekārtojot savu mājokli.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.