Menu
 

Noskaidroti atpazīstamības zīmes "Viedais ciems 2023" ieguvēji, starp tiem - Jaunolaine un Medemciems

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto -  Intars Šupiņš, Olaines novada pašvaldība Foto - Intars Šupiņš, Olaines novada pašvaldība

Ar krāšņu viedo ciemu salidojumu noslēgusies iniciatīva “Atpazīstamības zīme “Viedais ciems 2023””, kuras laikā visā Latvijā tika meklētas un noskaidrotas viedas un stipras kopienas, kas veido un attīsta savas teritorijas, aktīvi iesaista vietējos iedzīvotājus, attīstot jaunas pieejas esošo izaicinājumu risināšanai. Kopskaitā tika saņemti 24 pieteikumi no visas Latvijas, informē Latvijas Lauku foruma pārstāvji.

Šī gada 20.oktobrī Olaines novada Jaunolainē pirmajā viedo ciemu salidojumā tika paziņoti astoņi atpazīstamības zīmes “Viedais ciems 2023” ieguvēji – Degumnieki, Dviete, Rudzāti, Jaunolaine, Medemciems, Smelteri, Vārme un atvērtā saimniecība “Zadiņi”. Kopienu pieteikumus vērtēja 12 ekspertu žūrija, kuru sastāvā strādāja dažādu jomu profesionāļi, iepriekšējo gadu atpazīstamības zīmes “Viedais ciems” saņēmēji un pārstāvji no ministrijām.  

Kā atzina žūrija, katrs no ciemiem demonstrēja savu viedumu un unikalitāti, kas apliecināja to atbilstību atpazīstamības zīmes “Viedais ciems” kritērijiem. Viedie ciemi ir kopienas lauku apvidos, kas pašas veido un pielieto jaunus risinājumus, lai nodrošinātu ciemu dzīvotspēju. Atbildot uz aktuālajiem izaicinājumiem, ciemi balstās vietējos resursos, izmanto savas stiprās puses un iespējas. Lai uzlabotu savus ekonomiskos, sociālos un/vai vides apstākļus, viedais ciems īsteno līdzdalības pieeju, ievieš tehnoloģiskas un organizatoriskas inovācijas, veido sadarbību un ir aktīvs partneris citām kopienām un pašvaldībām, skaidro foruma pārstāvji.

Viedo ciemu salidojumā dalībniekus ar jauniem digitālajiem rīkiem, kas palīdz optimizēt laiku un darbus, iepazīstināja Ilze Švarcbaha, uzņēmēja, mārketinga studijas “Every Good Idea” līdzīpašniece, savukārt ar viedo ciemu piemēriem no Eiropas iepazīstināja Katrīna Idū, Eiropas komisijas tehniskā atbalsta projekta "The Smart Rural 21th Century" eksperte, kura uzsvēra, ka viedums ir process, nevis statisks stāvoklis.

Vēl divpadsmit ciemi ieguva diplomus "Ceļā uz viedais ciems 2023". Tie ir Aronas pagasts, Ērberģe, Jāņukalns, Jaunauce, Jūrciemi, Jūrkalne, Launkalne, Lūznava, Meņģele, Pelēču ciems, Līču ciems un Salnava, savukārt Skrīveri un Liepupe saņēma pateicību par dalību. Kopumā šobrīd Latvijā ir 26 vietas, kas ir ieguvušas atpazīstamības zīmi “Viedais ciems 2023”, vēsta foruma pārstāvji.  

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.