Menu
 

Jūrmalā atklās kultūrtūrisma maršrutu "Noķer Ziedoni!"

  • Autors:  Apriņķis.lv
Ilustrācija - publicitātes Ilustrācija - publicitātes

Godinot vienu no izcilākajiem 20.gadsimta un gadsimtu mijas dzejniekiem un sabiedriskajiem darbiniekiem Imantu Ziedoni 90 gadu jubilejā, 4.maijā Jūrmalā tiks atklāts kultūrtūrisma maršruts “Noķer Ziedoni!”. Izveidotais maršruts ir interaktīvs ceļojums ar aicinājumu iepazīt dzejnieka dzīves gājumu, personību un daiļradi, tas izved pa dzejnieka Imanta Ziedoņa bērnības un jaunības takām Ķemeros, Slokā, Tukumā, Lapmežciemā, Ragaciemā un Engurē.

Maršruts Jūrmalā tiks atklāts 4. maijā ar Kauguru Kultūras nama jauniešu teātra “Eksperiments” performanci “Teātris uz riteņiem”: plkst. 9.00–9.20 performance norisināsies pie Alberta Kronenberga Slokas bibliotēkas Raiņa ielā 3, plkst. 9.45–9.55 pie Kauguru Kultūras nama Raiņa ielā 110,  plkst. 10.40–10.50 Ķemeru parkā pie ūdenstorņa, plkst. 11.00 pie Imanta Ziedoņa Ķemeru bibliotēkas Tukuma ielā 20 un plkst. 13.00 Lapmežciema parka, informēja Jūrmalas valstspilsētas administrācijā.

Plkst.11.00 būs vārda došanas svētki Imanta Ziedoņa Ķemeru bibliotēkai. Godinot dzejnieku, Jūrmalas Centrālās bibliotēkas filiāle – Ķemeru bibliotēka – ir pārdēvēta par Imanta Ziedoņa Ķemeru bibliotēku. Bibliotēkas apmeklētāji tiks aicināti pakavēties “Ziedoņa lasīšanas stūrīti”, kur varēs apsēsties atpūtas krēslā un nesteidzīgi pārlapot kādu no dzejnieka dzejoļu krājumiem, pārlasīt epifānijas vai iepazīties ar citiem publicistikas darbiem no bibliotēkas krājuma. Lai veicinātu Jūrmalas iedzīvotāju un viesu interesi par Imanta Ziedoņa kā literāta tapšanas laiku, bibliotēka ir izsludinājusi fotokonkursu “Pa Ziedoņa takām Ķemeros”.

Plkst. 12.00 Jūrmalas muzejs aicinās ekskursijā pa Ķemeriem, izvedot pa Imanta Ziedoņa jaunības vietām, pastāstot par laiku un notikumiem dzejnieka dzīvē, kas saistās ar Ķemeriem. Ķemeru ūdenstornī, kur apskatāmas vēsturiskās ekspozīcijas par Ķemeru apkaimi un izcilām personībām, būs skatāma arī papildināta Imantam Ziedonim veltīta ekspozīcija.

Tālāk maršruts ved uz Lapmežčiemu, kur Lapmežciema parkā plkst. 13.00 būs maršruta atklāšana, jauniešu teātra “Eksperiments” performance un tiks stādīts piemiņas pīlādzis. Plkst. 18.00  Lapmežciema Tautas namā būs Imantam Ziedonim veltīts koncerts. Engure uz Imantam Ziedonim veltītu pasākumu aicina plkst. 15.00 maizes ceptuves “Kukul” mākslas telpā “Maize un māksla”.

Maršruta kopējais garums ir 111 kilometri, tajā iekļauti 17 pieturas punkti, kas saistīti ar dzejnieka dzīves gājumu un daiļradi. Ikviens ceļotājs var izvēlēties, kā veikt šo ceļojumu – braukt ar velosipēdu, motociklu, automašīnu vai, ieplānojot garākas brīvdienas, izstaigāt Ziedoņa takas kājām.

Maršruta interaktīvā daļa ir krustvārdu mīkla, kurā iekļauti 17 jautājumi – viens jautājums katrā no pieturas punktiem. Atbildes uz jautājumiem var atrast, maršruta kartē atzīmētajā pieturas punktā savā viedtālrunī noskenējot QR kodu un noklausoties konkrētajam ceļa posmam atbilstošo audioierakstu.

Kultūrtūrisma maršrutu izveidoja Jūrmalas, Tukuma, Lapmežciema, Ragaciema un Engures kultūras jomas darbinieki.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.