Menu
 

FOTO: Mūsdienu amatniecības festivāls Brīvdabas muzejā Apriņķis.lv

  • Autors:  Marta Dzintare
Foto - Marta Dzintare Foto - Marta Dzintare

Atšķirībā no etnogrāfiski tradicionālā gadatirgus jūnijā, augusta festivālā tiek aicināti piedalīties amatnieki, kas strādā ar visdažādākajām metodēm un materiāliem, savos darinājumos apvienojot amata prasmes, tehnoloģiju attīstības un mūsdienu dizaina elementus.

Kā novēroja “Rīgas Apriņķa Avīze”, gadatirgū varēja iegādāties arī darinājumus, ko sarūpējuši amatnieki no Lietuvas, Gruzijas, Ķīnas un Azerbaidžānas. Šķiet, ka lietuviešu bija īpaši daudz, tie piedāvāja gan keramiku, gan rotaslietas un citus aksesuārus. Piedāvājumā netrūka arī pārtikas produktu. Plašā klāstā bija pieejami apģērbi un rotaslietas, savukārt keramika un koka izstrādājumi – salīdzinoši mazāk nekā tradicionālajā jūnija gadatirgū.

Arī izmēra ziņā Mūsdienu amatniecības festivāls ir daudz kompaktāks. Ienākot muzeja teritorijā, vēl krietns gabaliņš bija jāpaiet, līdz parādījās pirmie amatnieku stendi. Jūnija gadatirgū tirgošanās sākas jau uzreiz pie ieejas, līdz ar to tas bija pārsteigums, ka šis festivāls ir salīdzinoši tik neliels. Arī apmeklētāju skaits bija nesalīdzināmi mazāks nekā tradicionālajā gadatirgū. Līdz ar to nekur nebija garu cilvēku rindu, viss bija labi pārskatāms un pieejams, turklāt, kas nav mazsvarīgi, nebija problēmu ar automašīnas novietošanu pie muzeja ieejas.

Kopumā jāteic, ka, lai gan šis ir mūsdienu amatniecības festivāls, piedāvāto darinājumu klāsts nemaz nav krasi atšķirīgs no ierastā gadatirgus, jo daļa amatnieku bija tie paši, kas piedalās tradicionālajā gadatirgū. Galvenā atšķirība drīzāk bija tā, ka varējām novērtēt citu valstu amatnieku veikumu, it īpaši lietuviešu krāsaino keramiku un rotaslietas.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.