Menu
 

"Kodola" recepte: Augļu siers Apriņķis.lv

  • Autors:  "Kodols"
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Nu jau pilnā sparā rit augļu, ogu un dārzeņu konservēšanas sezona. Iespējams, pirms 30 gadiem tā bija vēl intensīvāka, jo veikalos izvēle bija minimāla vai nebija vispār. Šodien nopirkt var daudz ko, taču pašu gatavots ir pašu gatavots. Vēl jo vairāk, ja recepte ir interesanta un mazāk dzirdēta.

Lūk, piemēram, augļu siers no Veronikas Kangares 1976. gadā izdevniecībā “Liesma” izdotās grāmatas “Dārzeņu, augļu un sēņu konservēšana”.

Augļu siers

Sastāvdaļas: 1,3 kilogrami ābolu masas, 0,6 kilogrami cukura, 0,3 kilogrami medus.

Par augļu sieru sauc apžāvētu marmelādi, kas pēc formas izveidota kā ķimeņu siers. Lai masa sarecētu, nepieciešami piemēroti āboli – vismaz vienai daļai ābolu jābūt zaļiem. Iegūto ābolu biezeni vāra kā parasto marmelādi, tikai biezāku. Pēc šīs receptes sanāk vidēji liels 1,7 kilogramus smags siers.

Augļu sieram medu pievieno pašās beigās, pirms marmelāde ir gatava. Medus sieram piedod graudainu struktūru un medus garšu.

Vairāk medus, kā norādīts receptē, nedrīkst likt, jo tad siers kļūst šķidrāks un medus sūcas cauri drānai, sieru formējot. No garšvielām var lietot kanēli, krustnagliņas, ingveru u.c. Garšvielas iesien marlē un vāra masā; beigās tās izņem. Var pievienot sakapātus riekstu kodolus. Gatavu, vēl siltu siera masu salej mitrā dubultā marlē un sasien kā ķimeņu sieru, rūpīgi izlīdzinot marles krokas. Virsū uzliek nelielu slogu un ļauj sacietēt.

Kad siers sacietējis, noņem marli un viegli apžāvē cepeškrāsnī. Uzglabā iesaiņotu pergamentpapīrā sausā, vēsā vietā. Šādu sieru var lietot uz sviestmaizēm un kā saldumu likt uz deserta galda, sagriežot glītās šķēlēs.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.