Menu
 

"Kodola" receptes. Šašliks, šnicele un sacepums

  • Autors:  "Kodols"
Šnicele. Publicitātes foto Šnicele. Publicitātes foto

Tuvojas rudens, laiks kļūst vēsāks, un receptēs varam pievērsties kādiem krietnākiem ēdieniem. Šoreiz piedāvājam ieskatīties 1939. gadā Grīnberga izdevniecībā izdotajā grāmatā "Modernā un latviskā virtuve".

Atveram, un ko mēs redzam? Izrādās, ka šašliks jeb, kā toreiz rakstīja, šašļiks nav vis atnācis reizē ar padomju okupāciju, bet Latvijā bijis pazīstams jau pirms kara. Kā gatavoja?

Šašļiks

Mīksta jēra gaļa – 1 kg, svaigs speķis – 200 g, sīpoli (spāniešu, lielie) – 3 gab., sāls.

Gaļu dauza ar āmuru, sagriež pabiezās četrkantainās šķēlēs. Bļodā sasāla, pa starpām liekot lielos sīpolus un speķa šķēles, ļauj stāvēt apmēram 2 stundas. Tad visu uzbāž uz iesma tā, lai vidū būtu gaļa, gar abām malām sīpolu un speķa šķēles. Ļoti labu garšu dod pa starpām ieliktas tomātu šķēles. Cep uz karstām oglēm. Jāskatās, lai nesaceptu par daudz – būs sauss. Labi izceptam šašļikam vidū jābūt sārtam, bet malām brūni apceptām.

Cienījamāka vecuma ļaudis atceras, ka padomjlaika šnicele bija vienkārši lielāka kotlete. Kāda bija šnicele Latvijas pirmās brīvvalsts laikā?

Šnicele

Mīksta teļa gaļa – 1 kg, ola – 1 gab., piens – 1 ēdamkarote, rīvmaize – 75 g, tauki cepšanai, sāls.

Gaļai (no ciskas gabala) atdala plēves, sagriež šķērsām muskuļiem pirksta biezās šķēlēs. Viegli izdauza ar āmuru, apmērcē sakultā olā ar pienu, apviļā rīvmaizē vai miltos un cep sakarsētā sviestā vai taukos no abām pusēm. Gatavu pasniedz ar mērci vai saceptu sviestu, ceptiem vai vārītiem kartupeļiem, saknēm un dažādiem salātiem.

Viena ēdiena versija, ko sastopam vecākās pavāru grāmatās, gan līdz mūsdienām nav izdzīvojusi, iespējams, savas specifikas dēļ. Vismaz nav nācies dzirdēt par gaļas un zivju gatavošanu vienā ēdienā. Tas gan neliedz pamēģināt.

Vārītas gaļas un brētliņu sacepums

Vārīta gaļa – 400 g, sālīti brētliņi – 15 gab., sviests vai tauki – 100–150 g, olas – 2 gab., šķidrums (piens, ūdens vai buljons) – pēc vajadzības, sīpols – 1 gab.

Gaļu, iztīrītus brētliņus (ar visām asakām) izmaļ vairākas reizes gaļas mašīnā, pielej kausētu sviestu vai taukus, šķidrumu, sasmalcinātus, apceptus sīpolus, labi izmaisa, liek izziestā, ar rīvmaizi izkaisītā formā, cep apmēram 45 min. Pasniedz ar visu formu, klāt dod mērci, kartupeļus un kādus salātus.

Labu apetīti!

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.