Menu
 

Pieci iemesli, kāpēc dzīvot lauku reģionā

  • Autors:  AS “Balticovo”
Foto - pixabay.com Foto - pixabay.com

Tie, kas bērnību pavadījuši laukos, noteikti atceras rotaļas basām pēdām un mielošanos ar upenēm tieši no ogu krūma, kamēr pilsētas bērniem bumba bija jāsit pret asfaltu. Aizvien biežāk dzirdami stāsti par ģimenēm, kas sastrēgumus un garas rindas galvaspilsētas veikalos nomaina pret dzīvi reģionos. Pieņemot šādu lēmumu, jādomā arī par darba iespējām jaunajā dzīvesvietā – pateicoties infrastruktūrai un zemākām ražošanas izmaksām, uzņēmumi nereti izvēlas attīstīt savu darbību tieši lauku apvidū.

Atvadies no skaņas un gaisa piesārņojuma

Pēdējā laikā arvien vairāk cilvēku izlemj atstāt dzīvi lielpilsētā, lai pārceltos uz kādu klusāku mazpilsētu vai pat tālāku lauku reģionu. Bet kas mudina pieņemt šādu lēmumu? Dzīvei gan pilsētā, gan laukos ir savas priekšrocības un trūkumi. Jāatzīst, ka lielā pilsētā ir plašāks pakalpojumu piedāvājums – vairākas skolas un veikali, arī izklaides iespējas ir teju neizmērojamas.

Tomēr tam visam ir arī otra puse – nebeidzama kņada, trokšņi, gaisa piesārņojums. Dzīvojot lielpilsētā, dabas mīļiem ikdienā jāiztiek ar pastaigām pilsētas parkos, gaidot brīvdienas, kad doties tālākos braucienos. Turpretim, izvēloties dzīvi lauku reģionā, vari būt drošs, ka naktsmieru netraucēs automašīnu taurēšana zem taviem logiem un ka gaiss netiks piesārņots ar CO2 izmešiem vai kūpošu cigarešu dūmiem.

Iekārto savu sapņu mitekli

Jāatzīst, ka dzīve pilsētā nav lēta. Ja dzīvojamā platība jāīrē, prāva algas daļa jāatvēl tieši tam, bet dzīvokļa iegādei nepieciešami vairāki desmiti tūkstoši eiro. Turpretim lauku reģionos nekustamā īpašuma cenas ir krietni zemākas, kas ļauj iekārtot savu sapņu mitekli daudz ātrāk.

Pagalmā vari izveidot mājīgu vietu ar grilu un atpūtas zonu viesiem, kā arī bērnu laukumu. Atļauties pats savu pagalmu, dzīvojot pilsētā, var vien retais, tāpēc novērtē iespējas, ko sniedz lauku reģioni. Arī puķu audzēšanas hobiju uz palodzēm varēsi izvērst nopietnākā līmenī, iekopjot savu dārziņu, kā arī biežāk doties sēņot un ogot.

Svaigi pārtikas produkti ik dienu

Veselīgāks dzīvesveids ir būtisks ieguvums dzīvei lauku reģionos – ja pilsētā lielāko daļu pārtikas iegādājamies lielveikalos, tad laukos ir lieliskas iespējas tikt pie augstvērtīgākas pārtikas, piemēram, izaudzējot to pats. Savā piemājas dārziņā vari audzēt ne tikai puķes un krūmus, bet arī dažādus dārzeņus, augļus un ogas, garantējot, ka uzņemsi pilnvērtīgu, vitamīniem bagātu pārtiku, kuras audzēšanā vai uzglabāšanā nav izmantotas ķimikālijas.

Un galu galā – paša audzēts vienmēr garšos labāk! Ja akurāt rušināšanās pa dārzu nav domāta tev, noteikti būs kāds kaimiņš tuvākajā apkārtnē, kas par saprātīgām cenām piedāvās iegādāties mājas labumus – dārzeņus, svaigas, kūtī dētas olas, lauku pienu un citus gardumus.

Ieekonomē ceļā pavadīto laiku

Dzīvi pilsētā ik dienas pavada sastrēgumi un nebeidzama gaidīšana, turpretim, dzīvojot laukos vai mazpilsētā, ieekonomēsi daudz laika, ko pavadi ceļā, jo īpaši, izvēloties ne tikai dzīvot, bet arī strādāt lauku reģionā. Pašlaik, pateicoties attīstītai transporta infrastruktūrai, ražotņu izvietošana dažādās Latvijas vietās nav šķērslis veiksmīgai uzņēmējdarbībai. Turklāt pašvaldības ir atvērtas sadarbībai, jo apzinās, ka uzņēmumi rada jaunas darbavietas.

Nodarbinot laukos dzīvojošos cilvēkus, tiešā veidā tiek stimulēta novada ekonomika, un dota iespēja cilvēkiem strādāt un dzīvot savās mājās. Lauku iedzīvotājiem ir nepieciešama stabilitāte, kurā ietilpst oficiāla alga, sociālās garantijas un apdrošināšana. Ar katru gadu reģionos tiek celtas arvien jaunas ražotnes, nodrošinot darbavietas arī lauku iedzīvotājiem.

Attīsti pats savu biznesu

Ja esi gana uzņēmīgs, tavs lauku īpašums var kalpot arī par vietu tūrisma biznesam, atliek vien ļaut iztēlei vaļu! Kā ģimenes papildu ienākumi var kalpot viesu nama izveide, iekoptas glempinga vietas, kas šobrīd ir viens no karstākajiem lauku tūrisma veidiem, var arī piedāvāt lauku SPA pakalpojumus – pirts rituālus ar svaigām bērza slotiņām un smaržīgu piparmētru tēju!

Tāpat bizness jebkurā citā nozarē, piemēram, strādājot interneta vidē, var tikpat labi darboties arī mazpilsētā vai laukos, tādējādi samazinot biroja īres un uzturēšanas izmaksas salīdzinājumā ar cenām pilsētā.

Protams, dzīvei pilsētā ir daudz bonusu – veikali rokas stiepiena attālumā, nebeidzamas izklaides un komforta iespējas. Taču tam visam līdzi nāk otra puse – dārgas dzīves izmaksas, gaisa un skaņas piesārņojums un dzīves platības trūkums. Turpretim laukos dzīves izmaksas ir ievērojami zemākas, ir daudz plašākas iespējas tikt pie ekoloģiskas pārtikas, kā arī atbrīvoties no stresa un savas dienas pavadīt mierīgā vidē un svaigā gaisā.

Ja nonāc pie secinājuma, ka steidzīgo ikdienas ritmu un kņadu esi gatavs atstāt pilsētā, esi drošs, ka dzīve laukos tev piedāvās ne vienu vien iespēju, atliek vien to izmantot!

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.