Menu
 

"Kodola" receptes: Idejas viegli pagatavojamiem ogu desertiem Apriņķis.lv

  • Autors:  "Kodols"
Foto - pixabay.com Foto - pixabay.com

Šoreiz atkal pievēršamies dabas doto labumu saglabāšanas receptēm, tajā skaitā – retāk dzirdētām, bet sastāvdaļu ziņā rudenī pie mums labi pieejamām. Izmantojam vēl padomju laikā – 1964. gadā – Latvijas Valsts izdevniecībā izdoto krājumu “Produktu pārstrādāšana un konservēšana mājas apstākļos”.

Skābētas brūklenes

Brūklenes nomazgā, izlasa gatavās ogas un piepilda ar tām emaljētu spaini līdz pusei. Ogām pārsedz drānu, uzliek ripu ar slogu un uzlej šķidrumu, kas pagatavots no 300 g cukura, 1/4 spaiņa atdzisuša, novārīta ūdens un garšvielām (krustnagliņas, kanēlis, smaržīgie pipari); 300 g cukura vietā var ņemt 600 g medus.

Spainim uzliek vāku. Glabā vēsā vietā. Brūklenes satur benzoskābi, tādēļ tās nav jāpasterizē.

Pīlādžu ogu pastila

10 glāzes labi nogatavojušās pīlādžu ogas katlā sašķaida ar karoti un pieber 5 glāzes cukura. Katlu noslēdz ar vāku un ieliek cepeškrāsnī, mērenā siltumā. Kad no ogām izdalās sula, tās samaisa, bet pēc tam, kad viss cukurs izkusis, izberž caur sietiņu un ļauj atdzist. Masai pievieno olas baltumu (uz 3 glāzēm masas 1 vai 2 olu baltumus) un sakuļ, līdz masa kļūst balta. Tad to iepilda 6 cm augstās koka kastītēs līdz kastītes pusaugstumam, kastītes ieliek cepeškrāsnī vieglā siltumā, lai masa apžūst. Vienā kastītē ieliek 3 apžuvušās pastilas kārtas, pārklāj ar baltu papīru, uzliek kastītei vāku un noglabā sausā, vēsā vietā.

Bārbeļu ogu želeja

Bārbeļu ogas nomazgā, liek katlā, aplej ar aukstu ūdeni līdz vienādam līmenim ar ogām un vāra, kamēr sašķīst. Masu izberž ar koka karoti caur sietiņu, pieber smalko cukuru (uz 1 l masas 1,5 kg cukura), visu rūpīgi samaisa un turpina vārīt apmēram stundu.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.