Menu
 

Gardi deserti bez pievienota cukura Apriņķis.lv

  • Autors:  Jevgēnija Jansone, pavāre un uztura speciāliste, “Elvi”
Foto - publicitātes Foto - publicitātes

Silto vasaru aiz loga strauji nomainījis vēss, lietains rudens, un, sākoties drēgnajam laikam, arvien biežāk gribas sevi palutināt ar tasi karstas tējas vai kādu saldu kārumu. Ātri pagatavojamie šokolādes mafini būs lielisks papildinājums rīta kafijai vai omulīgai pēcpusdienas pasēdēšanai draugu lokā, bet ķirbju creme-brûlée, iespējams, ir pati radošākā recepte desertam no rudens skaistuļa ķirbja.

To noteikti ir vērts pamēģināt pat tiem, kas šaubās, vai francūžu iecienītais deserts parastā latvieša virtuvē vispār ir pagatavojams?! Izdosies!

Šokolādes mafini ar grieķu jogurtu
Gatavošanas laiks: 25-30 minūtes

Sastāvdaļas: 2 olas, 125 g kviešu miltu, 60 g kakao, 1 tējk. cepamā pulvera, ½ tējk. sāls, 2 ēdamk. augu eļļas, 150 g grieķu jogurta, 150 g nelielos gabaliņos sadalītas tumšās šokolādes (70% kakao), 1 tējk. vaniļas esences.

Pagatavošana
Sakarsē cepeškrāsni līdz 180 grādu karstumam.
Lielā bļodā sajauc olas, jogurtu un eļļu.
Pievieno masai pārējās sastāvdaļas un beigās pieliek klāt smalki salauztu, sagrieztu vai sarīvētu tumšo šokolādi.
Iegūto mīklu kārtīgi samaisa, pilda mafinu formās un cep aptuveni 12 minūtes.

Ķirbju creme-brûlée
Gatavošanas laiks: (35 -40 minūtes+2 stundas ledusskapī )

Sastāvdaļas : 4 olas dzeltenumi, 350 g saldā krējuma , 120 g ķirbju biezeņa (vislabāk no muskata vai riekstu ķirbja), 1 tējk. kanēļa, šķipsniņa muskatrieksta, 1 ēdamk. medus (var nepievienot).

Pagatavošana
Pagatavo ķirbju biezeni – ķirbju mīkstumu bez mizas cep cepeškrāsnī vai tvaicē, kamēr tas mīksts un pēc tam sablendē.
Katliņā uzsilda saldo krējumu līdz vārīšanas brīdim (bet neuzvāra, izslēdz uguni, kad šķidrums uzmet pirmo burbuli).
Sakuļ olu dzeltenumus kopā ar ķirbju biezeni, kanēli, muskatriekstu un medu (medus pievienošana nav obligāta – kanēlis un ķirbis jau dos dabīgu saldumu).
Iemaisa olu dzeltenumu masā saldo krējumu.
Izkāš iegūto masu caur sietu un izlej 4 mazos karstumizturīgos trauciņos.
Trauciņus liek lielākā, dziļākā cepamformā un formu līdz pusei piepilda ar verdošu ūdeni.
Cep līdz 160 grādu karstumam sakarsētā cepeškrāsnī ~20 minūtes.
Izņem no cepeškrāsns, atdzesē un ieliek ledusskapī vismaz uz 2 stundām.
Bauda!

Atstāt komentāru

* Ar zvaigznīti ir atzīmēti obligātie lauki, kas ir jāaizpilda

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.