Menu
 

Kā Jauno gadu sagaidīsi, tā to pavadīsi! Apriņķis.lv

  • Autors:  Vitālijs Puķīts, un tūrisma operatora “Interlux Travel” Latvijas filiāles vadītājs
Foto - publicitātes Foto - publicitātes

Pasaulē Jaunā gada sagaidīšanas tradīcijas ir atšķirīgas. Starp populāriem galamērķiem, kurp doties, lai iegūtu jaunu pieredzi Jaunā gada sagaidīšanā, ir Vācija, Šveice, Itālija, Somija, Čehija, Krievija un arī tālākas valstis, kā Japāna, Ēģipte, Peru un Ekvadora.

Japāna tic laimes Dieviem un dažādiem simboliem

Japānā tic, ka Jaunā gada pirmās dienas rītā valsts krastā piepeld laimes Dievi, kur tos sagaida tūkstošiem vietējie un tūristi. Savukārt Jauno gadu ieskandina Budas tempļu zvani, pēc tam cilvēki kopīgi iziet ielās. Svētki tiek pavadīti ģimenes vidū, tiek rotāti bambusu zari, vilkts jauns apģērbs, lai Jaunais gads būtu laimīgs. Galdā tiek celtas pupiņas, nūdeles, karpas, jo tādējādi tiek vairota bagātība, veselība, spēks un palielināta ilgmūžība. Japānā svarīgi tuviniekus apsveikt ar pastkarti, kurai adresātu jāsasniedz līdz 1. janvārim.

Šveice tērpjas maskās un uguņo

Šveicē 31. decembris iezīmē arī Svētā Silvestra dienu, kas daudziem šveiciešiem ir būtiski. Laika gaitā mazinājusies šo svētku reliģiskā ietekme, un šveicieši vienkārši labprāt sagaida Jauno gadu ārpus mājas. Svētki izvēršas jautri, katra pilsētiņa ir izrotāta, notiek daudz un dažādi pasākumi. To neatņemama sastāvdaļa ir maskarādes, gaismas šovi, uguņošana. 

Vācijā karpas cep un veido figūriņās

Vācijā Vecgada vakarā lej vaska laimes, ja izlej gredzenu – apprecēsies, ja cūku – būs pilns galds, ja kuģi – ceļos utt. Svarīgi līdz pusnaktij uz katra šķīvja atstāt nedaudz ēdiena. Liela loma Vācijā ir karpām, kuras ne tikai gatavo Vecgada galdam, bet tās atveido arī figūriņās. Vācieši tic, ka karpas spēj dot materiālo labklājību.

Itālija atbrīvojas no visa liekā

Sagaidot Jauno gadu Itālijā, jābūt piesardzīgiem, lai nekas neuzkristu uz galvas. Šajā valstī pieņemts Vecgada pēdējā dienā atbrīvoties visa liekā, to visu izmetot pa logu – jo vairāk izdodas izmest, jo nākamajā gadā laimīgāks! Pēc pusnakts cilvēki dodas pilsētas ielās, satiksme apstājas, laukumos Jauno gadu iesāk ar izrādēm, uguņošanu. Venēcijā Jauno gadu sagaida ar skūpstu, un te var sastapt neskaitāmus pārus, ļaujoties skūpstiem. Romantiskākā vieta šeit noteikti ir Svētā Marka laukums, kur jau vairāk nekā 10 gadus pusnaktī no 31. decembra uz 1. janvāri notiek skūpstīšanās maratons.

Čehijā piepilda kabatas ar naudu

Čehi prot priecāties, un šeit Jaunā gada sagaidīšana ir vieni no lielākajiem svētkiem gadā. Prāgā valda prieks un līksmība, kas turpinās līdz pat rītam, kad vieni svētki pāriet nākamajos – Čehijas Neatkarības atgūšanas dienas atzīmēšanā. Ielas Jaungada naktī ir cilvēku pilnas, Jaunā gada sagaidīšana tiek atzīmētā ar šampanieša un karstvīna malkošanu, dažādiem saldumiem, uguņošanu, dejām un vēlēšanos izteikšanu uz Kārļa tilta, vienam otra apdāvināšanu. Čehi tic, lai Jaunajā gadā būtu bagāta dzīve, Vecgada vakarā jāpiepilda kabatas ar naudu.

Somijā svarīgi piecelties pirmajam

Tas, kurš Somijā Jaunā gada pirmajā rītā pieceļas pirmais, visu gadu būs enerģisks. Somiem ir arī zināms, kā panākt, lai bērni visu gadu ir klausīgi – 1. janvārī viņus nevajagot rāt! Arī somi lej aukstā ūdenī laimes no kausētas alvas vai vaska, pēc izdevušās figūriņas nosakot, kāda laime gaidāma Jaunajā gadā. Galdā pieņemts celt plūmju ķīseli un saldu rīsu putru. Santa Klausam Jaunā gada vēlēšanos jāčukst, lai ļaunie gari nesadzird, un vēlēšanās var piepildīties.

Krievijā parādus nolīdzina vēl Vecajā gadā

1699.gadā Pēteris Lielais Krievijā izdeva dekrētu, ka naktī uz 1. janvāri jāsvin jaunā gada iestāšanās. Trīs gadsimtos Jaunā gada svinību tradīcijas ir daudz aizguvušas no citām valstīm Eiropā, kā arī no ASV. Pakāpeniski brīvdienas Jaunā gada sagaidīšanai Krievijā kļuvušas garākas, un nu jau tās ir 10 dienas! Raksturīgi, ka Krievijā ļaudis iepriecina Salatētis un viņa palīdze Sniegbaltīte. Jaunais gads tiek sagaidīts jautri un pie bagātīga galda, kas nav iedomājams bez rasola un šampanieša, laukumos dižojas milzīgas egles ar rotājumiem. Krievijā tic, ka viss iesāktais, parādi jānokārto līdz Vecgada vakaram, lai Jaunajā gadā nekas nevilktos līdzi. Tiek ticēts: “Kā Jauno gadu sagaidīsi, tā to pavadīsi!”

Ēģiptē Santa Klauss pludmalē

Lai paliek tradīcijas, bet, ja Jaunā gada laikā nokļūst Ēģiptes kūrortos, tad tur bieži vien valdošā svētku atmosfēra pārspēj citviet redzēto. Visapkārt izrotātas mākslīgas egles, svētku dekori, viesnīcnieki organizē Jaunā gada sagaidīšanas svinības, pieaicinot austrumu deju izpildītājus, gan DJ. Santa Klauss uz fona, kur visapkārt pludmalē peldkostīmos ar kokteiļiem, sākumā izskatās nedaudz komiski, bet tomēr tā ir jauna un nebijusi pieredze Jaunā gada sagaidīšanai. Bieži vien svētki notiek speciālās Jaunā gada sagaidīšanas teltīs, un ziemeļbriežus Ēģiptē aizstāj kamieļi.

Mistika Peru un Ekvadorā

Andos Jauno gadu sagaida nedaudz mistiskā garā, pirms Jaunā gada notiek dažādi svētku tirgi, kuros uzsvars tiek likts uz tikšanos ar šamaņiem un nākotnes zīlēšanu, ne tik daudz uz pirkšanu un pārdošanu. Peru un Ekvadorā ir viegli iekļauties dažādos vietējos rituālos, lai piesaistītu veiksmi. Savukārt dzeltenu drēbju uzvilkšana piesaista veiksmi nākotnē. Čīlē vēl ir vietējo tradīcija piedalīties piemiņas dievkalpojumā kapsētā un ar aizdegtām svecēm doties pie tuvinieku kapiem.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.