Menu
 

Kā ēst gudri un neiekrist pašpasludinātu uztura ekspertu lamatās? Apriņķis.lv

  • Autors:  Jevgēnija Jansone, uztura speciāliste
Foto - pixabay.com Foto - pixabay.com

Gada nogalē īpaši aktualizējas laba izskata jautājumi, jo drīzumā gaidāms svētku maratons un katrs vēlas to sagaidīt iespējami labākā formā, tāpēc interneta vidē īpaši aktivizējas arī dažādi reklāmas piedāvājumi un eksperti, kas piedāvā padomus labas figūras iegūšanai. Oktobra beigās Glāzgovas universitāte publicēja pētījumu, kas apliecina – Lielbritānijā uztura blogeri  ir ļoti virspusēji un viņu publicētajai informācijai reti var ticēt.

Uztura speciāliste Jevgēnija Jansone kopā ar nacionālo pārtikas mazumtirdzniecības tīklu “Elvi”, gaidot svētkus, ir apkopojusi dažus padomus, kā “neuzķerties” uz viltus ekspertiem tepat Latvijā, kļūt kritiskiem un atrast savu uztura padomdevēju, kam tiešām var uzticēties.

Īsts uztura speciālists leposies ar izglītību, ko ieguvis

Zināšanas par uzturu mūsdienās ir kļuvušas par modes lietu un ērtu preci, ko pārdot, jo pilnīgi visi cilvēki uz šīs planētas ēd, turklāt liela daļa vēlas ēst arī veselīgi un izskatīties labi. Tā, ka mēs dzīvojam informācijas laikmetā, katrs apņēmīgāks cilvēks paša spēkiem var atrast gana daudz informācijas par uzturu, turklāt laiku pa laikam interneta vidē iespējams noklausīties arī dažādus kursus par šīm tēmām, tāpēc uztura eksperti (vai vismaz cilvēki, kas sevi par tādiem sauc), vairojas kā sēnes pēc lietus.

Patiesībā uztura speciālisti savu izglītību iegūst, vairākus gadus nopietni mācoties akreditētās, topošajiem mediķiem paredzētās augstākās izglītības iestādēs. Uztura speciālisti daudz mācās par cilvēka anatomiju, fizioloģiju, bioķīmiju, pārtikas ķīmiju un citām jomām.

Vai Tu ļautu savu aklo zarnu operēt personai, kas apguvusi divu mēnešu kursus ar nosaukumu “Pats sev ķirurgs?” Visdrīzāk nē, tāpēc neuzticies cilvēkiem, kas zināšanas par uzturu ieguvuši īsos kursos vai sagrābstījuši pašu spēkiem. Īsts uztura speciālists leposies ar savu izglītību!

Atceries – nav iespējams notievēt ātri

Lai iegūtu noturīgus veselīga uztura paradumus un uz visiem laikiem atbrīvotos no liekā svara, būs nepieciešams laiks! Protams, mums, cilvēkiem, gribas visu ātri, uzreiz un par iespējami mazākām izmaksām, tieši tādēļ ir tik viegli padoties kārtējam reklāmas vilinājumam, kas sola “nomet 14 kilogramus 10 dienu laikā” vai citus tamlīdzīgus labumus, taču šajā jomā patiesus rezultātus nesīs tikai pieeja – “lēnāk brauksi, tālāk tiksi”.

Atbildi sev godīgi – liekos kilogramus, visdrīzāk, Tu neieguvi nedēļas vai 10 dienu laikā, vai ne? Ja kāds sola Tevi uz visiem laikiem no tiem ātri atbrīvot – viņš vienkārši melo! Lai sakārtotu savu uzturu, būs nepieciešams mainīt paradumus un domāšanu. Diemžēl to nav iespējams izdarīt nedēļas laikā!

Pārbaudāmai informācijai ir atsauces uz pētījumiem

Ja eksperts dalās ar apgalvojumiem un faktiem, viņam ir jāsniedz arī informācija par pētījumiem, kur šie fakti fiksēti vai kur viņš to apguvis. Ja tekstā nav nevienas atsauces uz pārbaudāmiem avotiem, ir pamats domāt, ka šis apgalvojums neatbilst patiesībai, un pret informāciju, kas publicēta, izturēties kritiski!

Ja kaut kas izskatās pārāk skaisti, lai būtu patiesība, tā visdrīzāk nav patiesība

Interneta vidē arvien biežāk ceļo raksti, kurus atverot redzam populāru problēmu uzskaitījumus, krāšņus piemērus iz dzīves un grūtību aprakstus, ko lasot pārņem sajūta – “jā, tas ir tieši par mani”, bet raksta otrā puse tiek veltīta kādam produktam vai pieejai, kas palīdzēs atrisināt visas problēmas. Atcerieties – šis ir reklāmas triks, ko bieži izmanto, lai cilvēkam radītu pārliecību, ka kāds beidzot viņu ir izpratis un spējis radīt kaut ko tieši viņam, tāpēc šis “kaut kas” ir jāpērk! Atceries – ja uztura nozarē kaut kas izklausās pārāk skaisti, lai būtu patiesība, visdrīzāk tā nav patiesība!

Īsts speciālists bez medicīniska pamatojuma neliks atteikties no kādu produktu lietošanas uzturā

Ja vien mums nav kāda medicīniska diagnoze, kas liedz lietot uzturā konkrētus produktus vai produktu grupas, nevienam cilvēkam nav pamata atteikties no glutēna, laktozes vai citu produktu ēšanas. Mūsdienās arvien biežāk tiek runāts par nepieciešamību izvairīties no dažādu produktu lietošanas uzturā, radot mītu, ka šie produkti ir veselībai kaitīgi un vienlaikus kultivējot cilvēkos sajūtu, ka ir atrastas “zāles”, kas ļaus dzīvot skaisti un laimīgi.

Patiesībā neviena atsevišķa pārtikas produktu grupa veselam cilvēkam nav bīstama  - tieši pretēji, pilnvērtīgai diētai tā ir pat ļoti vajadzīga. Nepamatotus ieteikumus atteikties no kāda produktu veida var skaidrot ar mēģinājumiem cilvēkam piedāvāt “ātru risinājumu” lēnai problēmai – izslēdzot no uztura kādu produktu grupu, mēs ātri atrodam vainīgo un vismaz kādu brīdi varam dzīvot ilūzijās, ka darām kaut ko “lietas labā”, taču ar veselīgu uzturu tam nav nekāda sakara.

Ja zem raksta ir tikai slavinoši komentāri, bēdz

Ja kādam rakstam vai uztura blogera profilam ir tikai slavinoši komentāri – ir nopietns pamats apšaubīt to, ko viņš raksta.  Vai nu šis cilvēks mērķtiecīgi dzēš visu, kas apšauba viņa teikto, vai nu ap viņu sapulcējušies cilvēki, kas visu uztver pietiekoši nekritiski. Pat visforšākajā, profesionālākajā un labākajā uztura plānā būs nianses, kas kādam nederēs vai nestrādās, un īstens eksperts to neslēps, bet varbūt tieši pretēji – izcels, lai parādītu, ka arī tā mēdz būt. Ja kādu profilu rotā pārāk daudz slavinošas informācijas, esi īpaši kritisks!

Latvijā ir daudz zinošu, labu un profesionālu uztura speciālistu, un daudzi no viņiem ar savām zināšanām labprāt dalās arī sociālajos tīklos vai šim mērķim speciāli izveidotās tiešsaites platformās, tāpēc to noteikti vajag izmantot, taču – esi kritisks un atceries – vislabāko uztura plānu tev profesionāls uztura speciālists vai ārsts sastādīs tikai un vienīgi klātienes vizītē. Viss cits ir fona informācija, ko vari lasīt, analizēt, vērtēt, paņemt sev derīgo, taču tai nedrīkst akli ticēt, jo stāsts par uzturu, pirmkārt, ir stāsts par mūsu veselību, un tā ir pārāk dārga, lai eksperimentētu.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.