Menu
 

Trīs radošas receptes, kā izmantot pāri palikušo maizi

  • Autors:  Liene Zarečanska, "Fazer Latvija" komunikācijas konsultante
Foto: pixabay.com Foto: pixabay.com

Pārtika ir viena no lielākajām izdevumu pozīcijām mūsu ikdienas budžetā, taču par spīti tam Eiropas Savienībā vidēji viens cilvēks gadā izmet 173 kilogramus pārtikas. Tādēļ ir nepieciešams mainīt pārtikas lietošanas paradumus, un gada sākums ir lielisks atskaites punkts, lai sāktu piepildīt apņemšanos – jēgpilnāku pārtikas produktu izmantošanu tā, lai pēc iespējas vairāk no iegādātā tiek izlietots, nevis izmests. Maize, kā zināms, ir goda vietā katra Latvijas iedzīvotāja mājās, taču bieži gadās, ka nopirkto maizi nepagūstam izlietot. Kā no tā izvairīties?

Maize jāglabā piemērotos apstākļos, tad arī tās dzīve būs ilgāka

Lai izvērtētu, vai maize vēl ir lietojama, jāpievērš uzmanība iepakojuma marķējumam. Marķējumā ražotājs atbilstoši saražotajam produktam norāda derīguma termiņu "Ieteicams līdz" vai "Izlietot līdz".

"Maizes produktiem, kuri ātri bojājas, parasti norāda marķējumu "Izlietot līdz" un norāda konkrētu datumu, līdz kuram obligāti tā ir jāapēd. Tā obligāti jāuzglabā ražotāja norādītajā uzglabāšanas temperatūrā, pretējā gadījumā derīguma termiņš būs īsāks, nekā norādīts marķējumā. Savukārt "Ieteicams līdz" ir datums, līdz kuram maize saglabās tai raksturīgās īpašības. Šajā gadījuma maizi var izmantot arī pēc ieteicamā datuma, ja ir ievērotas tās uzglabāšanas prasības," skaidro "Fazer Latvija" ražošanas vadītājs Kalvis Fjodorovs.

"Lai saprastu, vai maize joprojām ir svaiga arī pēc ieteicamā lietošanas termiņa beigām, pirms ēšanas tā ir rūpīgi jāapskata un jāpasmaržo, vai nav jūtama pelējuma smarža. Ja pamanāt pelējumu kaut vienā vietā, nekādā gadījumā neēdiet maizi, jo tas, visticamāk, ir caurvijis jau visu maizi, tāpēc arī tās maizes šķēles, kuras neklāj pelējums, nedrīkst lietot uzturā. Pelējums ir sēnīte, kas sabojā pārtikas produktu un var izdalīt vielas, kas ir kaitīgas veselībai," stāsta K. Fjodorovs.

"Fazer" piedāvā trīs radošas idejas, kā izmantot maizes pārpalikumus tā, lai patīkami pārsteigtu gan sevi, gan mājiniekus.

Vegāniskā dāņu rudzu maizes kūka tiem, kas vēlas dzīvot veselīgāk

Janvāris daudziem ir atnesis ne tikai sapni par baltu ziemu, bet arī apņemšanos ievērot veselīgāku dzīvesveidu un sekot līdzi savai figūrai. Tādēļ vegāniskā dāņu rudzu maizes kūka būs jauns mīļākais gardums tiem, kuri vēlas ēst veselīgi un figūrai draudzīgi. Šajā receptē kūkas pamatnei labi noderēs pēc svētkiem pāri palikusī rupjmaize.

Jums būs nepieciešams: 250 g "Fazer Gardā mellā maize" (bez pievienotā cukura), 1 tējkarote cepamā pulvera, 180 ml (¾ glāze) augu piena, 2 ēdamkarotes kakao pulvera, 6 lielas dateles (apmēram 125 grami), 50 ml jūsu iecienītais saldinātājs (piemēra, agaves vai kļavu sīrups), vaniļas ekstrakts, ievārījums, ogas un šokolādes gabaliņi dekorēšanai. Krēmam būs nepieciešams bundžiņa kokosriekstu piena, kas nakti noturēta ledusskapī līdz tās apakšā nostājas dzidrs kokosriekstu ūdens.

Uzkarsē cepeškrāsni līdz 180°C. Maizi kopā ar visām sastāvdaļām, izņemot ievārījumu, kokosriekstu krēmu, vaniļas ekstraktu un dekorus, sablendē līdz vienmērīgai masai. Cep apmēram 10–15 minūtes. Tikmēr pagatavojiet kokosriekstu krēmu. Atdzesētā bļodā no bundžiņas kokosriekstu piena pievieno tikai sacietējušo virskārtas slāni. Kokosriekstu krēmu kopā ar vaniļas ekstraktu sakuliet, līdz iegūstat putukrējumam līdzīgu masu. Uz atdzesētas kūkas uzsmērē nelielu kārtu iemīļotā ievārījuma un pa virsu tam kokosriekstu krēmu. Dekorē ar ogām un šokolādes gabaliņiem.

Skandināvu salāti ar rudzu maizes grauzdiņiem sātīgām vakariņām

Salāti ir lielisks ēdiens, lai pēc svētkiem atkal varētu atgūt viegluma sajūtu. Šīs receptes iedvesmas avots ir zviedru virtuve. Izmēģini un piešķir savai ikdienai vēl nebijušas garšas baudījumu. Gana sātīgs ēdiens vakariņām vai pusdienām.

Jums būs nepieciešams: 1,2 kg kartupeļi, "Fazer Gardā rudzu klaipa" 3 šķēles (sagrieztas 2–3 cm gabaliņos), neliels ķekars svaigu diļļu (rupji sasmalcinātas), 5 anšovu filejas eļļā (nosusinātas), 4 ēdamkarotes augstākā labuma olīveļļas, ½ ēdamkarotes sarkanvīna etiķa, ½ ķiploka daiviņa, 80 g kressalātu, 200 g salātu maisījuma (pēc izvēles), 2 vārītas vistas krūtiņas bez ādas (sagriezt mazākos gabaliņos).

Cepeškrāsni uzsilda līdz 200°C/180°C. Kartupeļus izvāriet sālītā ūdenī 15–20 minūtes. Nosusina un noliek malā. Tikmēr rudzu klaipa gabaliņus lieciet cepeškrāsnī uz 15 minūtēm, līdz tie kļūst kraukšķīgi (vēlams pagriezt otrādi pēc 10 min). Mērces pagatavošanai ieliek lielāko daļu dilles, anšovus, olīveļļu, etiķi un ķiplokus blenderī ar 2 ēdamkarotēm ūdens un sablendē līdz biezeņveida konsistencei. Pārgriež uz pusēm katru kartupeli un bļodā sajauc kopā ar kressalātiem, salātu maisījumu un vistas krūtiņas gabaliņiem. Pārlej pāri pagatavoto mērci. Pievieno rudzu maizes grauzdiņus salātu virskārtai un dilles.

Brokastu strata – nesteidzīgam brīvdienu rītam

Strata ir bagātīgs brokastu ēdiens, kas dažiem nedaudz atgādina franču sāļo pīrāgu kišu, taču mīklas pamatne tiek aizstāta ar tostermaizes gabaliņiem. Lieliska recepte brīvdienu rītam, kas aizgūta no amerikāņu virtuves. Īpaši iecienīta starp tiem, kam patīk eksperimentēt, jo šeit nav pareizu vai nepareizu sastāvdaļu – var izmēģināt dažādas kombinācijas no visa, kas ir ledusskapī.

Jums būs nepieciešams: 8 olas, 500 ml piena, šķipsniņa sāls un malti melnie pipari, 8–10 šķēles "Fazer Franču Brioche tostermaizes" (sagriezta mazos gabaliņos), sīpols, 1 ēdamkarote sinepes, 200 g čedaras vai cita iecienītā siera, 200 g šķiņķis, sviests.

Cepeštrauku (apmēram 20 cm platu un 10 cm augstu) ieeļļo ar sviestu. Trauku piepilda ar maizes kubiņiem, pievieno ¾ daļas no sarīvētā siera, sīpola gabaliņus un sagrieztu šķiņķi. Lielā bļodā sakuliet olas ar pienu, sāli, pipariem un sinepēm. Piena un olu maisījumu lej pār maizes, siera un šķiņķa maisījumu. Apkaisa ar atlikušo sieru un ļauj masai vismaz pusstundu atpūsties, līdz cepeškrāsns uzsilst līdz 175–180 grādiem. Var arī maisījumu pagatavot iepriekšējā vakarā, pēc tam ielikt to ledusskapī un ielikt cepeškrāsnī tikai nākamajā dienā. Krāsnī pirmās 20 minūtes cepeštrauku pārklāj ar foliju, pēc tam noņemiet foliju un cepiet vēl 20–30 minūtes atkarībā no cepšanas trauka dziļuma. Gatavs ir tad, kad stratas šķidrā daļa ir kļuvusi stingra.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.