Menu
 

Ēdieni, kas nodrošinās bagātīgu D vitamīna devu

  • Autors:  Jevgēnija Jansone, uztura speciāliste, pārtikas mazumtirdzniecības tīkls “Elvi”
Foto – Viktorija Kožemakina Foto – Viktorija Kožemakina

Gada tumšajā laikā, kad saules ir maz, teju katram mūsu valsts iedzīvotājam īpaši jāpiedomā par papildu D vitamīna uzņemšanu – to atzīst gan uztura speciālisti, gan ārsti. D vitamīna rezerves var atjaunot ne vien ar dažādām aptiekā nopērkamām pārtikas piedevām, bet arī atbilstošu uzturu.

Pokijs ar lasi latviešu gaumē
(Gatavošanas laiks 30-40 min)

Sastāvdaļas (4-6 personām): 400-450 g laša filejas ar ādu, 4 nelieli kartupeļi, 4 nelieli burkāni, 2 ēdamk. olīveļļas, 1 ķiplokspiedē izspiesta ķiploka daiviņa, 1 avokado, 2  vārītas olas (var izmantot gan mīksti, gan cieti vārītas), 125 g rukolas lapu, 2 nelieli gurķi, zaļie lociņi un sezama sēkliņas rotāšanai, sāls un melnie pipari.
Mērcei: 5 ēdamk. sojas mērces, 1 ēdamk. medus, 1 ķiplokspiedē izspiesta ķiploka daiviņa, 3 ēdamk. laima vai citrona sulas, 3 ēdamk. “Extra virgin” olīveļļas.

Pagatavošana

Uzkarsē cepeškrāsni līdz 180 grādiem.

Uz vienas cepamās plāts liek laša fileju, uz otras sagatavo kartupeļus un burkānus – vispirms dārzeņus notīra (nomizo vai rūpīgi nomazgā), tad traukā sajauc 2 ēdamkarotes olīveļļas ar ķiplokiem, sāli un pipariem. Kartupeļus un burkānus sagriež gabaliņos, katru atsevišķi izkārto uz cepamās plāts, apslaka ar eļļas un garšvielu maisījumu.

Gan lasi, gan dārzeņus cep cepeškrāsnī ~ 25 minūtes. Ja laša fileja sagriezta mazākos gabalos, zivs cepšanas laiku var saīsināt un pietiek ar  ~ 15 minūtēm. 

Kamēr zivs un dārzeņi cepas, nelielos gabaliņos sagriež svaigo gurķi un avokado. Notīra vārītās olas un pārgriež tās uz pusēm.

Sajauc kopā visas mērces sastāvdaļas.

Izcepto laša fileju sadala mazākos gabaliņos, apslaka ar 3-4 ēdamkarotēm mērces un viegli samaisa.

Traukā kārto dārzeņus, rukolas lapas, olu un laša filejas gabaliņus, apkaisot visu ar smalki sagrieztiem lociņiem un sezama sēkliņām.

Pasniedz ar papildu mērci, lai katrs var pievienot tik daudz mērces, cik vēlas.

Sēņu brusketas brokastīm
(Gatavošanas laiks 20 min)

Sastāvdaļas (~10 brusketām): 1 pilngraudu ciabatta maizes kukulis (vai cita maize), 400 g sēņu (piemēram, šampinjonu, austersēņu, šitake u.c.), 70 g sviesta maizei un sēņu cepšanai, 2 ķiploku daiviņas, 3 ēdamk. baltvīna (var neizmantot), 1 ēdamk. sakapāta rozmarīna un timiāna (pēc vēlmes), 50 g sarīvēta parmezāna tipa siera.

Pagatavošana

Maizi sagriež šķēlēs, uz katras šķēles uzsmērē nedaudz sviesta un liek cepties 180 grādu karstā cepeškrāsnī uz 7-12 minūtēm, kamēr maizei parādās zeltaina garoza, taču iekšpusē tā vēl ir mīksta.

Sēnes sagriež nelielos gabalos un sviestā apcep uz pannas tik ilgi, kamēr ir iztvaikojis viss ūdens, tad pievieno sēnēm baltvīnu, samaisa un cep visu, kamēr vīns iztvaiko. Pievieno sēnēm ķiplokus, rozmarīnu un timiānu, cep vēl 2-3 minūtes. 

Uz karstām maizītēm liek ceptās sēnes un pasniedz uzreiz, pārkaisot ar rīvētu sieru.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.