Menu
 

Piecas idejas Valentīndienas maltītei, kas neizmaksās pusi karaļvalsts

  • Autors:  Mazumtirdzniecības tīkls “Citro”
Foto - publicitātes Foto - publicitātes

Pēdējo gadu laikā Valentīndiena ir kļuvusi par gaidītu svinību dienu arī Latvijā. To katru gadu svin arvien vairāk iedzīvotāju, sarūpējot īpašas dāvanas un skaistus mirkļus saviem mīļotajiem. Šajā dienā tiek piedāvāts plašs izklaides iespēju klāsts – dažādi koncerti un pasākumi, bet dažādas iedzīvotāju aptaujas liecina, ka ir daļa iedzīvotāju, kas šos svētkus labprāt atzīmē arī mājās, pagatavojot īpašu svētku maltīti un baudot divvientulību.

Krāsainie makaronu salāti

Sastāvdaļas: Makaroni spirāles 250g, Brinzas vai Fetas tipa siers 200g,puse sarkanā sīpola, puse garā gurķa, tomāti 2 gab. (200g), melnās olīvas 80g, konservēta kukurūza 200g (notecināta), 5 ēdamkarotes extra virgin olīveļļa, pusotra ēdamkarote citrona sula, 1/4 tējkarote sāls, 1/4 tējkarote melnie pipari, 1 tējkarote oregano.

Pagatavošana:
Uzvāra makaronus atbilstoši norādēm uz paciņas. Nokāš un atstāj atdzist. Sagriež tomātus. Sagriež gurķi stienīšos, sīpolu plānās ripiņās, olīvas uz pusēm un sieru kubiņos. Mazā burciņā ielej olīveļļu, citrona sulu, pieber sāli, piparus, oregano, aizskrūvē un labi sakrata. Liek makaronus, gurķi, tomātus, sīpolu, olīvas lielā bļodā, pievieno kukurūzu. Pārlej mērci salātiem un tos samaisa. Kārto šķīvjos, pārkaisa ar sieru.

Pikantā maltā gaļa

Sastāvdaļas: 1 sīpols, 1 liels burkāns, 3 ķiploka daiviņas, puse asā pipara (vai vairāk asākai garšai), 1 ēdamkarote eļļa cepšanai, 400 g malta cūkgaļa, 1 tējkarote sāls un 1/4 tējkarote malti melnie pipari, 2 bundžiņas konservēti tomāti savā sulā (800 g), 1/2 bundžiņa konservēti ananasi (250g), 1 ēdamkarote balzamiko etiķis, 250 g gargraudu rīsi.

Pagatavošana:
Sagriež sīpolu mazos gabaliņos, burkānu – nelielos kubiciņos, sakapā ķiploka daiviņas un aso piparu (izņem piparam sēkliņas, ja vēlas mazāk asu).Katlā uzkarsē eļļu, sagriezto sīpolu cep 5 min, līdz tas kļūst caurspīdīgs. Pievieno sagriezto burkānu un cep 5 min (pielej nedaudz ūdeni pēc nepieciešamības). Katlā liek ķiploku, aso piparu, malto gaļu, sāli, piparus, sautē vēl 10 min. Pievieno konservētus tomātus, sautē 10-15 min, līdz burkāni ir gandrīz mīksti. Iemaisa konservētus ananasus un sautē 5 min. Pagaršo un pieregulē garšu, pieliekot vēl sāli, piparus, ja nepieciešams, un 1 ēdamkaroti balzamiko etiķi, lai līdzsvarotu saldumu no ananasiem. Pasniedz ar rīsiem un sakapātiem zaļumiem pēc izvēles.

Krēmīgā vistas zupa

Sastāvdaļas: 1 sīpols, 250 g šampinjoni, 600 g vistas fileja,  6 kartupeļi (700 g), 1 l ūdens, 200 g kausētais siers, 1/2 tējkarote kaltēts timiāns, eļļa cepšanai, sāls un pipari pēc garšas.

Pagatavošana:
Sagriež sīpolu nelielos gabaliņos, šampinjonus šķēlītēs, vistas fileju kumosa lieluma gabaliņos un kartupeļus mazos kubiciņos. Katlā uzkarsē ēdamkaroti eļļas, liek sīpolus cepties 5 minūtes, kamēr mīksti. Pievieno katlā vistas filejas gabaliņus, sēnes, pieber sāli, piparus, kaltētu timiānu, cep 5-10 minūtes, kamēr izdalās ūdens no sēnēm un lielākā daļa iztvaiko. Liek sagrieztos kartupeļus katlā, pielej ūdeni un vāra 20 min., kamēr mīksti. Pievieno paciņu kausētā siera, samaisa, līdz tas izšķīdis. Ja nepieciešams, pievieno vēl sāli un piparus. Zupu pasniedz pārkaisītu ar zaļumiem pēc izvēles.

Grēcīgās šokolādes kūciņas ar pildījumu

Sastāvdaļas: 90 g kviešu milti, šķipsna sāls, 1/2 tējkarote cepamais pulveris, 1/4 tējkarote soda, 170 g tumšā šokolāde (70%) no tā 110 g nepieciešami mīklai un 60 g pildījumam, 120 ml saldais krējums, 60 g brūnais cukurs, 60 ml vīnogu kauliņu eļļa (vai cita neitrālas garšas eļļa), 1 liela ola (sakulta mazā bļodiņā), 4 cepeškrāsnij paredzēti trauciņi (ar 125 ml tilpumu)

Pagatavošana:
Nelielā bļodā samaisa miltus ar šķipsnu sāls, cepamo pulveri un sodu. Lielākā bļodā liek 110 g šokolādi, pievieno saldo krējumu. Uz plīts karsē katliņu ar mazliet ūdeni (uz maza karstuma), uzliek bļodu ar šokolādi tā, lai ūdens nepieskaras bļodai un izkausē šokolādi ūdens tvaikos. Noņem no karstuma, pievieno brūno cukuru, samaisa, līdz izkusis. Iemaisa eļļu un olu. Ieber sausās sastāvdaļas pie slapjajām, kārtīgi samaisa. Viegli ieeļļo cepšanai paredzētos trauciņus, salej mīklu aptuveni 3/4 no trauciņu tilpuma. Atlikušo šokolādi sadala uz visiem trauciņiem un iegremdē trauciņu centrā. Uzkarsē cepeškrāsni uz 180 grādiem. Cep aptuveni 15min, apgriežot pannu pēc 8 min. Kūciņu vidum jābūt nedaudz slapjam, jo tur ir izkususī šokolāde. Pasniedz, pārkaisot pūdercukuru, ja vēlas.

Itāļu omlete jeb “fritatta” sātīgām brokastīm

Sastāvdaļas: 1 sīpols, 200 g dārzeņu (1 neliela paprika un puse kabača vai cukīnī), 2 ķiploka daiviņas, 8 lielas olas, 1/4 tējkarote sāls, 2 ēdamkarotes skābā krējuma, 140 g sarīvēta Holandes siera, sāls, melnie pipari pēc garšas, eļļa cepšanai.

Pagatavošana:
Smalki sagriež sīpolu. Papriku sagriež nelielos gabaliņos. Kabaci (var izmantot arī cukini) sagriež mazos kubiciņos. Pannā uzkarsē eļļu, apcep sīpolu 5-7 minūtes, līdz caurspīdīgs. Pievieno papriku un kabaci, cep, kamēr mīksti, aptuveni 10 minūtes. Piespiež ķiploku caur ķiploku spiedi, pieber šķipsnu sāls un melnos piparus. Cep vēl 1 minūti, līdz ķiploks sāk smaržot. Izslēdz plīti un atstāj dārzeņus atdzist. Bļodā sakuļ olas, krējumu, 1/4 tējkaroti sāls. Pie olām pievieno ceptos dārzeņus un pusi no sarīvētā siera (70 g), samaisa. Lej masu cepampannā, uzkaisa pa virsu atlikušo rīvēto sieru. Liek cepties 180 grādos 20-25 minūtes, līdz omlete uzpūtusies un izskatās gatava. Pasniedz ar zaļumiem pēc izvēles.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.