Menu
 

Iemesli, kāpēc cilvēki izvēlas baudīt kafiju ar augu dzērieniem Apriņķis.lv

  • Autors:  Merijns Gijsbers, viens no Eiropas labākajiem baristām, “Alpro” zīmola vēstnesis
Foto - publicitātes Foto - publicitātes

Patīkama, maiga garša un daudzveidība izvēles iespējās – arvien biežāk cilvēki izvēlas baudīt kafiju kopā ar augu valsts dzērieniem. Iecienītākie no tiem ir mandeļu, kokosriekstu, rīsu, sojas un auzu.

Eiropas līmenī tendence baudīt kafiju ar augu dzērieniem ir ikdienišķa un vairs nav jaunums, taču Baltijā šī tendence pēdējo gadu laikā turpina tikai attīstīties un uzņemt apgriezienus. Straujais augu valsts dzērienu patēriņa pieaugums tuvāko gadu laikā turpinās palielināties, un tas arī kafijas ekspertus mudina nestāvēt uz vietas un piedāvāt arvien jaunus kafijas dzērienus ar augu valsts produktiem.

“Alpro” veiktā pētījuma dati liecina, ka aptuveni trešdaļa patērētāju Latvijā (33%) kafiju bauda ar pienu. Savukārt nedaudz mazāk kā trešdaļa (28%) kafiju dzer gan melnu, gan kopā ar pienu. Aptaujas dati norāda uz tendenci, ka gados jaunāki kafijas patērētāji labprātāk izvēlas kafiju baudīt ar pienu, taču gados vecāki cilvēki dod priekšroku melnai kafijai. Arī tendence izvēlēties augu dzērienu pie kafijas, nevis dzīvnieku valsts izcelsmes pienu, pēdējo gadu laikā ir palielinājusies. Gandrīz puse (45%) patērētāju uzturā izmanto augu valsts dzērienus, lielākoties baudot tos kopā ar kafiju.

Galvenais iesmels, kāpēc cilvēki izvēlas pie kafijas pievienot augu dzērienus, ir labā, patīkamā un maigā augu valsts dzērienu garša. Neapšaubāmi šiem augu dzērieniem ir arī plašs izvēles klāsts, un tas sniedz iespēju baudīt dažādās garšas variācijas, kā arī atrast sev tīkamāko alternatīvā “piena” variantu. Protams, svarīgākie divi aspekti ir kafijas un augu dzērienu saderība, kā arī pats kafijas dzēriena pagatavošanas process.

Latīņamerikas un Kenijas kafijas pupiņas, kas pēc garšas ir rūgtenākas, labi saskan ar kokosriekstu un mandeļu dzērieniem, jo tie ir saldeni, izteikti un patīkami. Savukārt, Brazīlijas un Kostarikas kafijas pupiņas pēc struktūras ir izteiktākas un saldenākas, un tās labi garšos kopā ar auzu un sojas dzērieniem, jo tie ir krēmīgi un maigi.

Ne tikai kafijas un augu dzērienu saderība ir būtisks aspekts. Arī pats pagatavošanas process ir svarīgs process.

Gaišo auzu late
Nepieciešams: 210 ml auzu dzēriena, 35 g baltās šokolādes, 30 ml espresso kafijas.

Pagatavošana:
Balto šokolādi ievieto glāzē un pievieno espresso kafiju;
maisi kamēr šokolāde izkūst;
puto auzu dzērienu un pievieno espresso.

Mandeļu kapučīno
Nepieciešams: 135 ml mandeļu dzēriena , 30 ml espresso kafijas.

Pagatavošana:
Ielej krūzē mandeļu dzērienu;
lēni saputo mandeļu dzērienu, maksimāli sasniedzot 60 grādu atzīmi;
pievieno espresso kafiju siltajam augu dzērienam.

Krēmīgā kokosriekstu “chai latte”
Nepieciešams: 275 ml kokosriekstu dzēriena, 2 tējkarotes “Ceylon Chai” tējas, 30 ml espresso kafijas.

Pagatavošana:
Puto kokosriekstu dzērienu kopā ar tēju 65 grādos;
pagriez krūzi augšpēdus uz 20 min;
ielej glāzē noturēto masu;
pievieno espresso kafiju.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.