Menu
 

Vai veselīgi ēst var visi? Skaidro uztura speciāliste Apriņķis.lv

  • Autors:  Eva Kataja, uztura speciāliste
Foto - pixabay.com Foto - pixabay.com

“Veselīgi ēst ir dārgi. Un punkts. Ja es gribu kārtīgi paēst, tad labāk paņemu burgeru vai kebaba komplektu. Neiešu maksāt par salātiem n-tos eiro, no kuriem nemaz nevar paēst!"

Šādi uzskati un argumenti nereti dzirdami ne tikai no jauniešiem vai vīriešiem spēka gados, bet arī no citiem. Taču, vai tā tiešām ir, ka pilnvērtīgs, uzturvielām bagāts ēdiens sanāk dārgāks par ātrajām uzkodām un pusfabrikātiem? Papētīsim dziļāk.

Ko vispār nozīmē veselīgi ēst? Pirmkārt, veselīgs ēdiens ir tāds, kurš pēc iespējas mazāk ir cietis no rūpnieciskās pārstrādes un satur organismam vērtīgus savienojumus. Svaigi augļi, ogas un dārzeņi, nehidrogenētas taukvielas, pilngraudu produkti, nesaldināti piena produkti, zivis, olas, pākšaugi un mērenā daudzumā tīra gaļa ir tie produkti, kuri apgādā mūsu ķermeni ar tam nepieciešamajām uzturvielām. Veselīgi ēst nozīmē arī ēst nesteidzīgi un ar baudu.

Augsts sāls un cukura daudzums, rafinēti graudaugi, hidrogenētas un daļēji hidrogenētas eļļas, garšas pastiprinātāji, mākslīgās krāsvielas un citas piedevas, savukārt, raksturo lielu daļu rūpnieciski pārstrādātu produktu, kuri mums pārsvarā spēj iedot tikai kalorijas, bet ne veselību.

Veselīgi ēst nenozīmē pārtikt tikai no salātiem. Veselīga ēšana var ietvert arī burgera vai kebaba apēšanu, lai gan prātīgāk būtu dot priekšroku kvalitatīvām to versijām. Diemžēl tas vairs nesanāks pa lēto. Bet, ja produktus pērkam veikalā un kārotos ēdienus pagatavojam mājās, varam izvēlēties sastāvdaļas, kas aplaimo gan garšas kārpiņas, gan arī sniedz organismam nepieciešamās uzturvielas un neiegriež robu budžetā! Tieši tāpēc vēlos aktualizēt mājās gatavota ēdiena nozīmi.

Gatavojot ēdienu mājās, var lieliski savienot abas vajadzības – ēst veselīgi un cenas ziņā samērīgi. Vēlos atgādināt patiešām vienkāršas produktu kombinācijas:

- īsta rupjmaizes šķēle ar svaigo, smērējamo sieru un kādu dārzeni

- vārīti kartupeļi ar mizu, ko papildina biezpiens ar krējumu, marinētu siļķi un gurķīti

- apcepti vistas stilbiņi ar dārzeņu sautējumu

- tvaicēta zivs fileja ar dārzeņiem

- svaigu dārzeņu salāti ar drupinātiem valriekstiem, mocarellas sieru un olīveļļu

- omlete ar sēnēm

- pilngraudu putra ar zemesriekstu sviestu

- sakņaugu zupa ar gaļu vai rīsiem

- pelēkie zirņi vai pupiņas ar ceptiem sīpoliem un kefīru

- savukārt uzkodās lieliski iederēsies svaigi vai žāvēti augļi kombinācijā ar sieru vai riekstiem.

Piekritīsiet, nav taču nekā sarežģīta, vai ne?

Starp citu tiem, kam joprojām šķiet, ka labāk ir pieēst pilnu vēderu pa lēto un ātri, gribētu atgādināt šo izvēļu patieso cenu. Potenciālās veselības problēmas, ko var saņemt komplektā – sirds asinsvadu slimības, aptaukošanās, diabēts, vēzis un citas – izmaksās stipri dārgāk un var beigties arī letāli.

Veselīgi ēst nudien var visi. Jautājums ir par izvēlēm – "vai es vēlos ieguldīt nedaudz laika, lai iepirktos gudrāk un veikalu plauktos pameklētu īpašos piedāvājumus veselību veicinošiem produktiem ?". Es ceru, ka izdarīsiet izvēli par labu savai veselībai.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.