Menu
 

Turpmāk Latvijā dominēs saule un paaugstināsies ugunsbīstamība

  • Autors:  LETA
Foto - Vija Vāvere Foto - Vija Vāvere

Pēdējā pusgadā laikapstākļus Latvijā galvenokārt noteikuši cikloni, tādēļ dominējis pelēks, mitrs un vējains laiks, bet tuvākajās nedēļās gaidāmi anticikloni un pārsvarā saulains laiks, prognozē sinoptiķi.

Šīs nedēļas nogalē Latvijā ieradīsies spēcīgs anticiklons, kas sev līdzi nesīs aukstumu no Arktikas. Atmosfēras spiediens svētdien un pirmdien būs augstākais kopš 2019.gada februāra.

Nedēļas beigās un nākamās nedēļas sākumā visā valstī gaisa temperatūra naktīs noslīdēs zem nulles, vietām sasniedzot -10 grādus. Dzestrākās dienas būs 21. un 22.marts, kad gaisa temperatūra pēcpusdienā paaugstināsies vien līdz -1..+4 grādiem.

Nākamās nedēļas gaitā sals naktīs mazināsies un dienas kļūs arvien siltākas. Vairākās pēcpusdienās gaisa temperatūra, visticamāk, pakāpsies virs +10 grādiem.

Mainoties anticiklona izvietojumam, pūtīs lēns līdz mērens vējš no dažādiem virzieniem, palaikam gaidāms bezvējš.

Gaidāmais aukstais gaiss būs ar zemu mitrumu, un lieli nokrišņi tuvākajā laikā netiek prognozēti. Pakāpeniski paaugstināsies ugunsbīstamība - pieaugs kūlas ugunsgrēku skaits. Ja sausums turpināsies ilgstoši, iespējama arī augsnes virskārtas izkalšana.

Pētījumi liecina, ka zems gaisa mitrums un mērena temperatūra veicina vīrusu izplatīšanos. Lielā mitrumā gaisa pilieni, ar kuriem izplatās vīrusi, ir lielāki un smagāki, tādēļ tie nosēžas, bet sausumā tie ilgāk paliek gaisā un izplatās lielākā attālumā.

Savukārt pieaugošais saules gaismas daudzums paātrinās vīrusu bojāeju uz saules apspīdētajām virsmām.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.