Menu
 

Mājokļa detokss: kā ieviest kārtību uz visiem laikiem? Apriņķis.lv

  • Autors:  “Bonava Latvija” eksperti, Dana Gulbe, telpu organizēšanas konsultante
Foto - pixabay.com Foto - pixabay.com

Klāt ir pavasaris, un šogad tas ir pavisam citādāks nekā parasti ­­– daudz laika nāksies pavadīt mājās. Šobrīd jo īpaši novērtējam to, cik svarīgi ir dzīvot patīkamā vidē, tāpēc šis ir īstais brīdis, lai ķertos klāt sava mājokļa kārtošanai, tīrīšanai un, iespējams, pat – atbrīvoties no liekajām lietām.

Mājvietai un tās apkārtējai videi ir liela nozīme – tā uzlabo cilvēku dzīves kvalitāti un paaugstina laimes sajūtu. Pētījumi liecina, ka Latvijas iedzīvotāji izvēlas mazākas dzīvojamās platības, uzmanību pievēršot dzīvokļa funkcionalitātei. Kā uzturēt kārtībā mājokli, lai tas kalpotu par dzīves telpu, nevis mantu glabātuvi?

Ar ko sākt?

Kārtojot mājokli, nepieciešams sākt ar savas iedzīves sagrupēšanu kategorijās. Katrs priekšmets, kas atrodams mūsu mājās, ietilpst kādā noteiktā kategorijā un ir saderīgs ar citiem līdzīgiem priekšmetiem. Sakārtotas mājas galvenais ieguvums ir kontrole pār to, kas tev pieder, un šo izpratni var iegūt tikai tad, ja ierauga visus vienas kategorijas priekšmetus vienkopus.

Kategoriju piemēri ir šādi: drēbes, virsdrēbes, apavi, rotaslietas, kanceleja un citi priekšmeti. Ejot cauri dzīvoklim kategoriju pa kategorijai, mēs varam iegūt dziļu, visaptverošu kārtību, nevis tikai kosmētisku piekārtošanu, kas gandrīz nekad nav ilgstoša.

Jebkura kārtošana, tai skaitā drēbju skapja kārtošana, sastāv no trīs vienkāršiem soļiem.

Trīs soļi kārtībai uz ilgu laiku

Pirmais solis parasti rada vislielāko šoku un reizē ir vissvarīgākais – nepieciešams izņemt ārā visus vienas kategorijas priekšmetus. Tas nozīmē, piemēram, izņemt un salikt vienā kaudzē visas tev piederošās drēbes, tostarp tās, kas neder, kas stāv maisos zem gultas, kas atliktas “ja nu kas”. Tieši mehāniska visu drēbju izņemšana no dažādām vietām palīdzēs veidot jaunu kārtību un iedos tik svarīgo “klikšķi” galvā jeb risinājumu, kā spēt uzturēt ilgstošu kārtību.

Otrais solis paredz atbrīvošanos no visa liekā. Kā to izvērtēt? Pieredze rāda, ka vislabākos rezultātus sniedz kārtošana, balstoties emocijās, nevis racionālos lēmumos. Sev uzdots jautājums “vai tas man rada prieku?” var šķist mulsinošs, tomēr tieši caur šo filtru izlaistie priekšmeti būs pamats, lai mājoklis kopumā sagādātu prieku un labsajūtu.

Nereti mēs intuitīvi jūtam, ko vēlamies un ko nevēlamies paturēt, un pirmā emocija parasti arī ir vispareizākā. Ilgi turot priekšmetu vai apģērba gabalu rokās, mēs sāksim racionalizēt un pierunāt sevi to paturēt. Tā rezultātā mums būs daudz lietu, kuras netiks izmantotas un kārtība ilgi neturēsies.

Mēs mājoklī vēlamies justies labi, taču dzīvojot starp lietām, kas mums nepatīk vai rada vainas sajūtu, skumjas, žēlumu – neļauj izbaudīt savas mājas, lai cik labi mēs censtos priekšmetus sagrupēt. Šis solis ir emocionāli grūts, tāpēc nevajag to papildināt ar vēl citiem uzdevumiem, domājot par apģērba glabāšanu vai locīšanu. Pa vienai lietai ņemot rokās, jāpanāk, ka kaudze sadalās divās daļās – lietās, kas paliek, un lietās, kas dodas prom (tiek ziedotas labdarībai, nodotas pārstrādei vai pārdotas, atdodas).

Trešais solis – priekšmetus organizēt atpakaļ tiem paredzētajās vietās. Galvenokārt jāievēro divi principi – grupēt līdzīgas kategorijas priekšmetus kopā (kastēs, paplātēs vai citās uzglabāšanas vietās) un ievērot vertikālu glabāšanu. Tas nozīmē no guļus pozīcijas visu pacelt stāvus.  Atverot kasti vai atvilktni, mums būtu jāredz viss, kas tajā atrodas, tātad neko nevajag likt guļus un citu virs cita. Tas turklāt apstiprina vēl kādu kārtošanas pamatprincipu – kārtīga māja ir tā, kur priekšmetus ir nevis viegli atrast un paņemt, bet viegli nolikt precīzi atpakaļ vietā.

Ērta ik diena

“Bonava Latvija” savos projektos pievērš īpašu vērību dzīvokļu funkcionalitātei, tostarp katram dzīvoklim paredzot privātas noliktavas, lai dzīvoklis un balkons kalpotu par dzīves telpu, nevis par mantu glabātuvi, kā arī paredzot atsevišķas un slēdzamas telpas bērnu ratiņu novietošanai.

Noliktavas telpā, grūti aizsniedzamos plauktos vai lauku mājās uzglabātais apģērbs, trauki, tehnika – gandrīz nekad neatgriežas dzīvē un ir vien maigāks veids, kā šos priekšmetus izmest. Vienlaikus noliktava ir lieliska iespēja, lai  dzīvoklī vai uz balkona nebūtu jātur velosipēds, ziemas sporta aprīkojums vai cits inventārs, kas aizņem daudz vietas.

Tāpat jāatceras, ka noliktavas telpas jāveido pārskatāmas. Iesakām izvairīties no maisiem kā glabāšanas metodes. Tie vienmēr rada nekārtīgu iespaidu, nav pārskatāmi, nav nomarķējami. Daudz veiksmīgāks variants ir kastes ar skaidrām un precīzām etiķetēm.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.