Menu
 

Top pārgājienu maršruts "Baldones stāstu takas" Apriņķis.lv

  • Autors:  Baldone.lv
Foto, karte - Baldones novada pašvaldība Foto, karte - Baldones novada pašvaldība

Baldonieši, kuri dodas baudīt pastaigas mežā, droši vien jau ir pamanījuši uz kokiem uzkrāsotas sarkanas un zilas pēdiņas. Krāsojums apzīmē divus tūrisma maršrutus, kurus 2018. gadā izstrādāja Baldones novada domes Attīstības nodaļa. Maršruta marķēšanas darbi mežā ir gandrīz pabeigti, savukārt pilsētvidē un apbūves teritorijās jau tuvākajā laikā tiks izvietotas norāžu plāksnītes. Lai arī dabā koka norāžu un stendu vēl trūkst, iedzīvotāji, ievērojot visus ar Covid-19 ierobežošanu noteiktos drošības pasākumus, aicināti iziet maršrutu jau šobrīd.

Maršrutam tiks veidots izglītojošs audiogids “Baldones stāstu takas”, un tajā tiks iekļauti 16 stāsti par Baldoni, tās vēsturi, arhitektūru un dabu. Atbilstoši katram stāstam tiks izvietots vai atjaunots jau esošs stends, kas maršruta gājējam, izmantojot viedtālruni, sniegs informāciju par apskates objektiem.

Abi maršruti šobrīd sākas un beidzas pie Baldones Sv. Miķeļa baznīcas. Sekojot sarkano pēdiņu marķējumam, varēs izstaigāt “Baldones stāstu taku” lielo loku, kas ir apmēram 15 kilometrus garš un ietver 15 apskates objektus, savukārt sekojot zilajām pēdiņām, veiksiet “Baldones stāstu taku” mazo loku, kas ir 7,5 kilometrus garš un ietver septiņus apskates objektus. Mazais loks ir izbraucams arī ar velosipēdu. Maršruts marķēts pretēji pulksteņrādītāja virzienam. 

Maršruta lielajam lokam (sarkanās pēdiņas) nomarķēts posms: Ķeguma prospekts–Mercendarbe–Lilliju ezers–Riekstukalns–Pladu purvs–Zaļā iela. Mercendarbes muižas tuvumā lielajam lokam ir 1,5 kilometrus garš atzars – Pirmā pasaules kara dzelzceļa līnijas uzbērums –, kuru ikviens laipni aicināts iziet. Uzbēruma reljefs ir samērā labi saskatāms dabā.

Pladu purvā šobrīd ir 40 metru garš posms, kurā Baldones dūņas ir pāri potītei, – laikā, kad top šis raksts, domājam, ko darīt, lai gājēji var iziet šo nelielo posmu sausām kājām.

Lielā loka maršrutam ir divas meža takas, kas ar sarkanām pēdiņām ir marķētas abpusēji. No Zaļās ielas ieejas mežā, sekojot sarkanajām pēdiņām, ir iespējams aiziet līdz Latvijas Universitātes observatorijai un atpakaļ. Līdzīgi no Ķeguma prospekta līdz Mercendarbes muižai un atpakaļ var iet gan ar kājām, gan izbraukt ar divriteni – arī šis posms ir marķēts abpusēji.

Mazajam lokam (zilās pēdiņas) nomarķēts posms: Ķeguma prospekts–Doļu kalns–Parka iela līdz Blaumaņa ielas krustojumam.

Gājēju ērtībām mežā tiks izvietotas koka norādes.

Baldones mežu apmeklētāji tiek aicināti: dabā ejot, ko atnesi, to aiznes! Un, ja ieraugāt kādu atkritumu mežā, nepaejiet tam garām, bet iznesiet to ārā no mūsu skaistā Baldones meža!

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.