Menu
 

Aicina piedalīties akcijā "Apglezno un nobildē arī tu savu pastkastīti!"

  • Autors:  Tija Auziņa, "Bilžu birojs"
Mūzikas un mākslas festivāla "Bildes 2019" vasaras nometnes darbi. Foto: Ojārs Jansons un Inese Grizāne (no "Bilžu biroja" arhīva) Mūzikas un mākslas festivāla "Bildes 2019" vasaras nometnes darbi. Foto: Ojārs Jansons un Inese Grizāne (no "Bilžu biroja" arhīva)

Šajā visiem tik sarežģītajā, trauksmes un pārdomu pilnajā laikā "Bilžu birojs" aicina saglabāt možu garu un nedaudz izkrāsot savu ikdienu, piedaloties akcijā "ApGLEZNO un noBILDĒ arī tu savu pastkastīti!" un kļūstot par mūzikas un mākslas festivāla "Bildes 2020" neklātienes dalībnieku.

Mūsdienās cilvēki aizvien vairāk par saziņas avotu izmanto internetu un sociālos tīklus, bet nekas nevar būt personiskāks par pastkastītē saņemtu, ar roku rakstītu vēstuli vai atklātni, ko uz mājām atgādājis pastnieks. Pastkastīti ik dienu uzlūkojam, arī gaidot savus iecienītos preses izdevumus. Varētu teikt, ka pastkastīte ir mājvieta ziņām, pārsteigumiem, labām domām, vēlējumiem un sapņiem. Tāpēc palūkosimies, kādas ir mūsu pastkastītes – vai to eņģes, krampīšus vēl nav pamatīgi saēdis laika zobs? Varbūt pašā pastkastītē jau kādu laiku iemājojusi rūsa? Vai daudzu gadu lietus un sniegi nav līdz nepazīšanai pārvērtuši vectēva darināto koka pastkastīti? Iespējams, ceļmalas pastkastīte klusi skumst pēc svaigas krāsas kārtas un nelielas pielabošanas, bet tikko veikalā pirktā jaunā pastkastīte priecātos par nelielu, bet īpašu akcentu.

Sakopjot māju un dārzu, ņem rokās ne tikai grābekli un lāpstu, bet arī otas un krāsu bundžas, lai radoši atjaunotu un mākslinieciskotu savu pastkastīti! Sarīko pavasara talku un mākslas dienas savā pagalmā! Atjauno novecojušo vai darini jaunu, funkcionālu pastkastīti no mājās pieejamiem materiāliem!

Akcijas ietvaros privāto pastkastīšu īpašnieki kopā ar bērniem un citiem ģimenes locekļiem tiek aicināti radoši izdaiļot savu piemājas pastkastīti, padarīt to krāsainu un īpašu, lai atjaunotā pastkastīte kļūtu par mājas vizītkarti un arī par oriģinālu vides objektu. Apgleznot savas pastkastītes aicināti arī uzņēmumi, izglītības iestādes, bibliotēkas un nevalstiskās organizācijas.

Ideju par pastkastīšu mākslinieciskošanu, domājot par vēstuļu sūtīšanas un saņemšanas burvību, festivāla "Bildes" dalībnieki – mūziķi, mākslinieki, fotogrāfi, žurnālisti u.c. –, kā arī viņu bērni īstenoja pērn, kad piešķīra tām jaunu, neierastu veidolu.


Mūzikas un mākslas festivāla "Bildes 2019" vasaras nometnes dalībnieki pirms pastkastīšu apgleznošanas.

Akcijas izaicinājums jums – dariet kā mēs, dariet labāk par mums! Pastkastītes mākslinieciskošanai var izmantot jebkādus materiālus un tehnisko izpildījumu – gleznošanu, kalšanu, kokgrebuma veidošanu, šūšanu, klūgu pīšanu, kolāžas veidošanu, ploterēšanu, datorsalikuma izmantošanu vai pat pavisam jaunu īpašu autortehniku. Lai sagatavotu ilgnoturīgus darbus, jāatceras, ka ikdienā pastkastīte būs pakļauta laikapstākļu ietekmei, tāpēc ieteicams izvēlēties āra darbiem piemērotas un noturīgas krāsas un materiālus.

Lai piedalītos akcijā, darba autors vai tā pārstāvis ar īpašnieka piekrišanu pastkastīti nofotografē labā kvalitātē (divas fotogrāfijas – viena tuvplānā, otra – reālajā vidē) un līdz 10. septembrim nosūta uz e-pasta adresi Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt., vēstulē norādot darba autora vārdu, uzvārdu, vecumu, pilnu pastkastītes atrašanās vietas adresi, darba nosaukumu un īsu stāstu par pastkastītes mākslinieciskošanas ideju.

Mākslas darbu autori aicināti publicēt savas apgleznotās pastkastītes un to tapšanas gaitu sociālajos tīklos "Facebook", "Instagram", "Draugiem", izmantojot tēmturus #Pastkastites un #Paliecmājās un pievienojot jeb ietagojot @FestivalsBildes, lai "Bilžu birojs" varētu sekot līdzi un dalīties ar šiem ierakstiem savos sociālajos tīklos. Interesantāko darbu autori saņems "Bilžu biroja" un VAS "Latvijas Pasts" pateicības rakstus un pārsteiguma balvas.

Nolikums un cita informācija par akciju pieejama "Bilžu" mājaslapā – www.bildes.lv. Jautājumu gadījumā var zvanīt Tijai Auziņai uz tālruņa numuru 29282866 vai rakstīt uz e-pasta adresi Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt..

Aicinu sākt darboties jau tagad – saulainajā pavasarī! Ceram, ka ar plašu pastkastīšu galeriju Latvijas laukos un pilsētās šajā rudenī sagaidīsim Latvijas senākā mūzikas un mākslas festivāla "Bildes" 35 gadu jubileju. Radīsim prieku paši sev, kaimiņiem un garāmgājējiem! Aicināsim akcijai pievienoties arī draugus, radus, darba kolēģus un skolasbiedrus! Lai prieks vairo prieku! TIKAI TĀ!

Akcija tapusi sadarbībā ar VAS "Latvijas Pasts". Informatīvi atbalsta "Rīgas Apriņķa Avīze" un citi reģionālie laikraksti, Latvijas Radio 2, Latvijas Pašvaldību savienība, Latvijas Nacionālais kultūras centrs, Latvijas Nacionālā bibliotēka, portāli "LA", "Santa", "Inbox", "Pilsēta24", "Draugiem", "1188", "E-klase" u.c.


Mūzikas un mākslas festivāla "Bildes 2019" vasaras nometnes darbi.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.