Menu
 

Idejas vasarīgām uzkodām, ko viegli pagatavot

  • Autors:  "Santa Maria" pārstāvji
Publicitātes foto Publicitātes foto

Vasarā ir aktuālas vieglas maltītes, dažādas uzkodas un atspirdzinoši dzērieni, kā gatavošanai nav nepieciešams ilgs laiks, pašreizējo ēdienkarti raksturo “Santa Maria” mazumtirdzniecības mārketinga vadītāja Latvijā Inga Auziņa.

“Lai pavadītu vairāk laika svaigā gaisā, vērts izmēģināt dažādas receptes vasarīgam bufetes galdam. Vasarā aktuāla ir grilēšanas un BBQ tēma, kā arī šim laikam īpaši piestāv dažādi viegli deserti un atsvaidzinoši dzērieni. Savukārt karsts sacepums ar načo, malto gaļu, sieru un dārzeņiem ir lieliska uzkoda mazā ballītē vai ikdienā. Vasaras kino vakariem var pagatavot kraukšķīgus vistas gabaliņus. Tie lieliski garšos ar tortiljām, salātos vai kā uzkoda,” vasarīgus ēdienus rosina pagatavot I.Auziņa.

Načo plate un tako

Načo plate ir viens no variantiem, kas der gan kā uzkoda, gan kā viegla maltīte. Fritēto kukurūzas produktu pamatā ir trīs sastāvdaļas – kukurūzas milti,
saulespuķu eļļa un sāls.  Uz šo sastāvdaļu pamata tiek ražotas dažāda izmēra un garšas tako laiviņas, tako groziņi, tortiļas čipsi un načo čipsi, līdz ar to no šiem produktiem var pagatavot ļoti dažādas uzkodas.

Načo plate

Načo plate ar kraukšķīgiem načo, tako malto gaļu, halapenjo un krēmīgu sieru. Porciju skaits – 4.

Sastāvdaļas
215 ml “Santa Maria Zaļā halapenjo”
1 paciņa “Santa Maria Tako garšvielu maisījuma”
1 paka “Santa Maria Načo kukurūzas čipsu”, 185 g
400 g malta liellopa gaļa
1 ēdk. eļļa
100 ml ūdens

Pagatavošana

  1. Apcepiet malto gaļu. Pievienojiet garšvielu maisījumu un ūdeni. Samaisiet un cepiet uz lēnas uguns bez vāka 5–10 minūtes.
  2. Ieberiet načo karstumizturīgā traukā un pievienojiet tako malto gaļu un zaļos halapenjo. Pārkaisiet ar rīvētu sieru un cepiet krāsnī 225 °C temperatūrā 5 minūtes vai līdz siers izkusis.
  3. Pasniedziet načo plati ar gvakamoli, skābo krējumu un salsu. 

Mērcēs svarīgs tomātu daudzums un labas garšvielas

Uzkodas var labi papildināt ar tako mērcēm un salsu. Tako mērcēm sastāva pamatā ir tomāti, bet gatavošanā izmantotas arī tādas garšvielas kā čili, sīpoli, koriandrs, kumīns, ķiploki un koriandra lapas. Tām ir saldu tomātu, sīpolu un viegla čili garša ar nedaudz skābu piegaršu. Savukārt salsas īpašo garšu veido gan augstais tomātu saturs, gan dažādu šķirņu čili pipari, tostarp halapenjo. Saldo tomātu garšu izceļ sīpoli, ķiploki un kumīns, ko papildina viegls skābums un sīpolu garša.

"Dip" mērcītes jau gatavas vai maisām paši

Tortilju čipsi un “Dip” mērcītes ir ļoti populāra kombinācija. Var izmantot jau gatavu “Dip” mērcīti, vai ar speciālu garšvielu kombināciju pagatavot to pats. Čipsi un “Dip” mērcītes var būt gan našķis starp ēdienreizēm, gan ballītes uzkoda.

Kokosriekstu piena saldējums un vaniļa

Vasarā var pagatavot dažādus atspirdzinošus dzērienus un desertus. Mājiniekus vai viesus var pārsteigt ar mājās gatavotu saldējumu, piemēram, izmantojot kokosriekstu pienu. Īpaši labi vasaras ēdienkartē iederēsies ar vaniļu pagatavoti ēdieni, kā arī dzērieni. Vaniļa ir ļoti izplatīta un iecienīta garšviela, ko var izmantot desertu, konditorijas izstrādājumu gatavošanai. Vaniļu pievieno daudzām kūkām, cepumiem, pudiņiem, šokolādes, piena dzērieniem, liķieriem un desertiem. Dažādi tradicionāli deserti, kā arī aizvadītajos gados popularitāti guvušie creme brule un pannacotta nav iedomājami bez vaniļas īpašās garšas.

Kokosriekstu saldējums ar zemenēm

Svelmainās vasaras dienās grūti iedomāties ko labāku par atvēsinošu saldējumu. Piedāvājam recepti gardam zemeņu un kokosriekstu desertam, ko pagatavot varēs ikviens. Porciju skaits – 4.

Sastāvdaļas
600 g zemenes
50 ml šķidrs medus
0,25 buntīte melisas
1 citrona sula un miziņa
vafeļu glāzītes

Pagatavošana

  1. Ievietojiet kokosriekstu krēmveida pienu ledusskapī uz 30 minūtēm.
  2. Sablendējiet visas sastāvdaļas, līdz iegūstat krēmīgu masu.
  3. Ielieciet sablendēto masu saldētavā.
  4. Saldējumu pasniedziet vafeļu glāzītēs vai bļodiņās!

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.