Menu
 

Konservējam ātri un ar izdomu

  • Autors:  Inga Auziņa, “Santa Maria” mazumtirdzniecības mārketinga vadītāja Latvijā
Foto - publicitātes Foto - publicitātes

Dārzeņu konservēšana un ievārījumu, čatniju, kompotu gatavošana vasarā ir īpaši aktuāla, jo šādi iespējams vēlākai lietošanai sagatavot produktus atbilstoši tieši savai garšai un gaumei. Piparu, lauru lapu, krustnagliņu un citu tieši marinēšanai, ievārījumu gatavošanai vajadzīgo garšvielu pieaugošais pieprasījums liecina, ka šovasar sabiedrība ne tikai vairāk pievērsusies dārzkopībai, bet arī izaudzēto konservē un gatavo vēlākam patēriņam.

Pašu gatavotam ievārījumam piemīt veikalā nenopērkams aromāts, bet dārzā augušie gurķi prasīt prasās pēc pikantas marinādes. Gatavojot precīzi soli pa soli pēc receptes norādēm, ievārījums vai marinēti dārzeņi izdosies pat iesācējiem! Marinēšanā var izmantot klasiskās receptes, kur labs aromāts un garša būs galvenokārt atkarīga no kvalitatīvām lauru lapām un pipariem.

Piemēram, aizvien savu popularitāti daudzās ģimenēs nezaudē tomāti želejā. Taču var izmēģināt arī jaunas receptes un garšvielas. Marinēt var gandrīz visu – piemēram, mazos plūmju tomātiņus kadiķogu marinādē, gurķus ar ķiplokiem un sinepju sēklām vai citronzāli un čili, bietes ar ķimenēm un baziliku, sviesta ķirbjus ar lauru lapām, pipariem un krustnagliņām. Izvēloties sev tuvākās receptes, būs iespēja visu gadu baudīt brīnišķīgu dārzeņu, augļu un ogu garšu.

Kurām marinādēm kādas garšvielas?

Pipari
Melnie pipari ir vispopulārākā un visizplatītākā garšviela pasaulē jeb "garšvielu karalis". Melno piparu graudiem piemīt kārdinošs aromāts, un tie piešķir ēdienam lielisku, pikantu garšu. Tos var pievienot gandrīz visām marinādēm. Vērts izmēģināt arī smaržīgos piparus. Tiem ir bagāta, augļaina garša. Izsmalcinātu garšu marināde iegūst ar Tellicherry pipariem.

Lauru lapas
Lauru lapas ir aromātiskas un nedaudz rūgtas. Tās satur lielu daudzumu eugenola, kas piešķir tām krustnagliņām līdzīgu, saldu aromātu. Lauru lapas izmanto dažādās marinādēs. Jāņem vērā, ka lauru lapu garša ar pārējām sastāvdaļām ēdienā sajaucas lēnām.

Kanēļkoka miza
Kanēļkoka miza noderēs ābolu ievārījumam. Kad ievārījums gatavs, burciņā ievieto kanēļkoka mizu. Piemēram, marinētām zemenēm noderēs malts kanēlis.

Ingvers
Ingvers labi sader arī ar marinādēm, eksotisko augļu marmelādēm, ievārījumiem. Kā garšviela tiek izmantota notīrīta un samalta sakne. Jāatceras, ka sālītiem ēdieniem ingveru jāpievieno uzmanīgi, saldajiem – pēc garšas.

Krustnagliņas
Krustnagliņas ir mūžzaļa koka sausie, neatvērušies pumpuri, ko vāc ar rokām, tikko tie sāk sārtoties. Vēlāk novāktos pumpurus kaltē. Krustnagliņām piemīt asa, bet patīkama, bagāta smarža un piesātināta garša. Krustnagliņas labi iederas marinādēs un kompotos, ievārījumos.

Sinepju sēklas
Sinepju sēklas pievieno gurķu un dārzeņu marinādēm.

Vaniļas cukurs
Vaniļa ir tropu augs, kāpelējoša orhideja, un tās leknais stumbrs sasniegt 10 – 15 m augstumu. Vaniļas cukuram ir piesātināta garša un aromāts, un ar to var piešķirt citādas garšas notis ievārījumiem, kompotiem, marmelādēm.


Tomāti kadiķogu – lauru lapu marinādē

Dārzā šogad liela tomātu raža? Tad izmēģiniet pagatavot tomātus marinādē ar kadiķogām un lauru lapām. Garšos izcili ar gaļas ēdieniem. (Porciju skaits – 4.)

Sastāvdaļas: 800 g tomātu, 30 kadiķogas, 8 lauru lapas, 1 tējk. “Santa Maria Čili eksplozija”, 360 ml rapšu eļļas, 10 daiviņas ķiploku, svaigs baziliks.

Pagatavošana
Sagriez tomātu 1 cm biezās šķēlēs un izvieto uz cepešplāts.
Nomizo un sagriez ķiploku, pārkaisi tomātiem.
Saberz kadiķogas un pārkaisi tomātiem.
Uzber “Čili eksploziju” un sāli.
Pārlej visam pāri eļļu un cep 8 minūtes līdz 1800C grādiem uzkarsētā cepeškrāsnī.
Sakārto tomātus burkā kārtās, pa vidu pievienojot lauru lapas un sagrieztu baziliku.
Uzlej uz tomātiem no cepšanas atlikušo eļļu.

Kanēļa bumbieri

Izmēģini gardu konservētu bumbieru recepti ar citronu, vaniļu un kanēļa standziņu! (Porciju skaits – 4.)

Sastāvdaļas: 1 kg bumbieru, 1 kanēļkoka miza, 1 tējk. vaniļas cukura, 1 citrons, 300 g cukura, 500 ml ūdens.

Pagatavošana
Katliņā uzvāra sīrupu ar cukuru, uz pusēm pārgrieztu citronu, vaniļas cukuru un kanēļkoka mizu.
Bumbierus nomizo, izņem sēklas un sagriež 4 vai 6 daļās, liek sīrupā un vāra 6-8 minūtes, līdz bumbieri, pamazām kļūst it kā caurspīdīgi.
Izņem citronu un pārējo pilda rūpīgi iztīrītās burkās, aizvāko.
Ja bumbierus paredzēts glabāt kopā ar citiem ziemas krājumiem, tad burkas nepieciešams pasterizēt.

Pieslēdzieties, lai rakstītu komentārus
atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.