Menu
 

Padomi, kā uzglabāt rudens sezonas produktus, un piecas vienkāršas receptes Apriņķis.lv

  • Autors:  “Samsung Electronics Baltics”, Elizabete Kupča
Foto - publicitātes Foto - publicitātes

Izvēloties rudens sezonas aktuālākos dārzeņus un augļus, iespējams ne tikai garšīgi paēst, bet arī stiprināt savu imunitāti. Vērtīgie produkti ir vitamīniem un minerālvielām bagāti. Taču, lai tie nezaudētu savu kvalitāti, garšu un uzturvērtību, nepieciešams tos pareizi uzglabāt. Augļu un dārzeņu vitamīnu daudzumu samazina uzglabāšana nepiemērotos apstākļos – tiešos saules staros, neatbilstošā temperatūrā un iepakojumā.

Ledusskapī mēnesi vai pat vairāk var uzglabāt briseles kāpostus, brokoļus, seleriju, burkānus, bietes. Savukārt rukolu un citus salātus – vidēji 10 dienas. Ķirbju, sīpolu, kartupeļu un saldo kartupeļu uzglabāšanai piemērotākā būs sausa un vēsa telpa. Sagrieztā veidā ķirbi ledusskapī ieteicams uzglabāt 2-3 dienas, bet ceptā veidā saldētavā – vairākus mēnešus. Ja saldie kartupeļi tiek uzglabāti aukstā vidē, tie paliek cieti vidū un to pagatavošana aizņems ilgāku laiku.

Tāpat ledusskapī nav vieta tādiem produktiem kā tomātiem, gurķiem, avokado, maizei, olīveļļai, citrusaugļiem un medum. Ja avokado sāk strauji nogatavināties, tikai tad ieliec to ledusskapī – vēsā vide palēninās nogatavināšanās procesu. Aktuālos sezonas augļus – dzērvenes un ābolus, ledusskapī iespējams uzglabāt ilgstoši (līdz pat 8 nedēļām).

Produktu uzglabāšanas ilgumu maksimāli pielāgo un paildzina jaunākās paaudzes ledusskapji, kuros ir iestrādāti dažādi tehnoloģiskie risinājumi. Piemēram, “Optimal Fresh+” nodalījumā, kas pieejams “Samsung” jaunajos ledusskapjos, sākotnējo produktu svaigumu iespējams saglabāt līdz pat divām reizēm ilgāk. Savukārt produktu oriģinālo tekstūru, aromātu un garšu iespējams saglabāt, uzglabājot tos “Humidity Fresh +” nodalījumā. Atbilstoša vide un mitruma daudzums ļauj produktus ledusskapī saglabāt svaigus un sulīgus, nezaudējot to garšas īpašības.

Piecas viegli pagatavojamas receptes no aktuālajiem sezonas dārzeņiem un augļiem, ko iesaka Elizabete Kupča – veselīga dzīvesveida entuziaste, “Instagram” konta “Healthylivinglv” autore.

Veselīgais tītara gaļas sautējums ar ķirbi (3-4 porcijām)

Sastāvdaļas: 400 g malta tītara gaļa, 300 g ķirbis, sagriezts mazos kubiciņos , olīveļļa cepšanai, bundžiņa konservētu tomātu savā sulā, 50 ml sojas mērce ar samazinātu sāls daudzumu, 70 ml mazkaloriju tomātu mērce, “Cajun garšvielu maisījums (noderēs arī jebkuras citas iecienītas garšvielas), zaļumi pēc izvēles (piemēram, dilles, pētersīļi vai koriandrs).

Pagatavošana

Pannā uzkarsē olīveļļu un uz vidējas uguns apcep malto gaļu kopā ar garšvielām. Kad maltā gaļa ir gatava, pievieno sojas mērci un visu apmaisa. Turpinot maisīt, pievieno klāt tomātu mērci. Kā pēdējo pievieno ķirbi, katlam uzliek vāku un uz lēnas uguns sautē aptuveni 15-20 minūtes. Ķirbja gabaliņiem jābūt pēc iespējas mazākiem. Ja tos gribas lielākus, tad ieteicams ķirbi pagatavot atsevišķā pannā, sautējot un beigās pievienojot klāt sautējumam. Pasniedz ar zaļumiem.

Ķirbja–pesto maizītes

Sastāvdaļas (to daudzumu pielāgo izsalkuma līmenim): melnā rudzu maize, Mozzarella siers, ķirbis, sagriezts plānās daiviņās, ēdamkarote olīveļļas, pesto (vislabāk ieteicams to pagatavot pašam), melnie pipari.

Pagatavošana

Plānās daiviņās sagriez ķirbi, pārlej ar dažiem pilieniem olīveļļas un pārkaisi ar pipariem.  Izkārto uz cepamās pannas, kas izklāta ar cepamo papīru un liec cepties uzkarsētā cepeškrāsnī 180 grādos uz 20 minūtēm. Kad ķirbis gatavs, liec grauzdēties cepeškrāsnī maizītes. Kad tās gatavas, pārgriez uz pusēm un liec virsū šķēlītēs sagrieztu Mozzarella sieru, 1-2 daiviņas ķirbja un visbeidzot pārlej ar pesto. Ēd, kamēr siltas un kraukšķīgas!

Saldais kartupelis ar dzērvenēm un kazas sieru

Sastāvdaļas: ēdamkarote olīveļļas, viens liels vai divi nelieli saldie kartupeļi (sagriezti 1,5 cm biezās ripiņās, nav jāmizo), 100 g kazas siers (istabas temperatūrā), 2 ēdamkarotes piena (2%), 1 tējkarote sasmalcināts rozmarīns (svaigs), sāls un pipari pēc garšas, 16 grami sasmalcinātu valriekstu, 60 g žāvētu dzērveņu, dekorēšanai – ēdamkarote medus.

Pagatavošana

Vispirms pagatavo kartupeļus - sagriez tos ripiņās un liec bļodā. Pievieno olīveļļu, sāli un piparus. Kartupeļus izkārto uz cepamās pannas, kas izklāta ar cepamo papīru. Liec cepties uzkarsētā cepeškrāsnī 180 grādos - 10 minūtes no vienas puses un 10 minūtes no otras puses (ērtībai izmanto lāpstiņu, apgriežot uz otru pusi). Kamēr kartupeļi cepas, ar rokas mikseri vai blenderi viendabīgā masā sajauc pienu, kazas sieru, rozmarīnu, sāli, piparus. Kad kartupeļi gatavi un nedaudz atdzisuši, uz katra kartupeļa liec aptuveni tējkaroti sagatavotās siera masas, dekorē ar dzērvenēm, valriekstiem un medu.

Spēka našķi ar dzērvenēm

Sastāvdaļas diviem batoniņiem (katru batoniņu ieteicams sagriezt trīs daļās): dateles bez kauliņiem, divas ēdamkarotes zemesriekstu sviests, sauja žāvētu dzērveņu. divas ēdamkarotes kakao pulveris ar samazinātu tauku saturu.

Pagatavošana

Visas sastāvdaļas liek blenderī vai smalcinātājā un sablenderē viendabīgā masā. Nelielā traukā izklāj cepamo papīru, kurā liek sablenderēto masu un no tās veido taisnstūra formu. Veido tik biezu, cik biezus vēlas batoniņus. Liek ledusskapī uz 4 stundām vai nakti.

Vienkāršā ābolkūka

Sastāvdaļas: pamatnei (cepšanai izmanto kūkas formu 22 cm diametrā) – 2 olas, viegli sakultas, 100 grami grieķu beztauku jogurts (vai jebkurš cits jogurts ar nelielu tauku procentu), 1 ēdamkarote kanēlis, 1 ēdamkarote izkausētas kokosriekstu eļļas (var izmantot arī citu augu eļļu), 60g pilngraudu auzu milti, saldinātājs pēc izvēles – ēdamkarote medus vai trīs pilieni šķidrās stēvijas, ½ tējkrote vaniļas ekstrakts; pildījumam – 3 vidēja izmēra āboli, sagriezti daiviņās, kanēlis dekorēšanai.

Pagatavošana

Bļodā sajauc sakultās olas, kokosriekstu eļļu, grieķu jogurtu, kanēli, saldinātāju un vaniļas ekstraktu. Lēni un pakāpeniski iemaisi miltus. Visu maisi tik ilgi, kamēr izveidojusies viendabīga masa. Sakarsē cepeškrāsni līdz 160 grādu temperatūrai. Iegūto masu lej viegli ietaukotā kūkas veidnē, kurā ieklāts cepamais papīrs. Pa virsu izkārto ābolu daiviņas un tām pāri pārkaisa kanēli. Liek cepties 40 minūtes 160 grādu temperatūrā. Pēc izņemšanas ārā, kārtīgi atdzesē.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.