Menu
 

Pretī uzlecošajai saulei ar Mārtiņu Sirmo: Āzijas garšas Apriņķis.lv

  • Autors:  Mārtiņš Sirmais, pavārs, “Rimi” Gardēdis un Āzijas garšu guru
Foto - publicitātes Foto - publicitātes

Mūsu laikmets ļauj doties dažādos garšas ceļojumos un vairāk nekā jebkad agrāk gatavot, iedvesmojoties no dažādām valstīm un kultūrām. Pavāram ceļojums sākas ar jaunu produktu un jaunu gatavošanas tehniku iepazīšanu. Uzzini, cik intriģējošs un gards ir garšu ceļojums un pagatavo trīs gardas, Āzijai raksturīgas receptes!

Šoreiz dosimies ātrā “izbraucienā” uz Āziju, iepazīsim jaunus produktus un gatavošanas veidus, lai ikdienas maltītēs rastu vēl vairāk prieka, lai mūsu tuvākie ēstu veselīgāk un daudzveidīgāk un lai komplimenti pavāram skanētu vēl skaļāk. Mūsdienu pasaule piedāvā neiedomājami lielu daudzumu pusfabrikātu, kuru ikona ir Āzijā radušās ātri vārāmās zupas. Lai neapmaldītos šajos ar Mendeļejeva kungu kopradītajos džungļos, esmu izvēlējies jums parādīt trīs gardas Āzijas virtuves receptes.

Ēdiena baudīšana un galda kultūra Āzijā ļoti atšķiras no tās, pie kuras esam pieraduši mūsu platuma grādos. Pavisam nesen restorānā ieradās grupa no Ķīnas. Tas tik bija haoss! Viņi bija jau iepriekš saskaņojuši četru kārtu pusdienas, un mēs, kā ierasts, pasniedzām ēdienus vienu pēc otra, bet te pēkšņi pienāca grupas vadītājs ar nelaimīgu skatienu... Viņš laipni jautāja, vai varētu pasniegt visus ēdienus uzreiz.

Gaisā jautās apmulsums, un tad uzplaiksnīja atmiņas par Āzijas ceļojumiem. Pareizi, galdam jābūt pilnam kā latviešu kāzās, un viss jāpasniedz uzreiz! Situācija ātri atrisinājās, visi “sadevāmies rokās”, un pēc dažām minūtēm galds vai lūza. Tad sākās neiedomājama rosība viesu somās un maisiņos, it kā visiem pēkšņi visdziļākajā bagāžā būtu iezvanījies telefons, bet nē, tika meklētas līdzi paņemtās mērces – sojas, asās, ingvera, citronzāles, vasabi. Viss mūsu gatavotais ēdiens tika pārliets ar mērcēm, un viesi piecpadsmit minūtēs bija paēduši.

Gatavojot Āzijas ēdienus, ir svarīgi pasniegt tos visus vienlaicīgi, lai atliktu laiks laiskām sarunām pie galda. Ieteicams nekombinēt virtuves – nepasniegt laša tataki un Vīnes šniceli ar glāzi burgundieša: Ieturiet askētisku, tīru un tematisku maltīti. Pasniedziet daudz svaigu salātu, žāvētus un svaigus augļus un uz galda novietojiet visu savu mērču kolekciju, lai katram ir iespēja veikt garšas korekciju.

Vegānais voks
(30 minūtes, 2 personām)

Sastāvdaļas: 20 g cepamās eļļas; 1 paciņa olu nūdeļu;  5 šampinjoni; 10 g loku; 1⁄2 violetā sīpola; 100 g mango vokmērces; 100 g brokoļu;  50 g bambusu dzinumu.

Pagatavošana
Sagriez sīpolu gredzenos, šampinjonus, brokoļus un bambusu dzinumus. Uzkarsē vokpannu, ielej tajā eļļu un, intensīvi maisot, pievieno pusi no sagrieztā sīpola, šampinjonus, brokoļus, bambusa dzinumus. Visu gatavo pannā 3 minūtes, tad pievieno mango mērci un turpini maisīt. Kad mērce novārījusies, liec klāt iepriekš novārītas olu nūdeles un gatavo vēl 2 minūtes.

Pasniedz ar violetā sīpola gredzeniem un smalki sagrieztiem lokiem.

Vistas voks
(30 minūtes, 2 personām)

Sastāvdaļas : 1 vistas fileja; 1 paciņa olu nūdeļu;  1 paprika; 3 zaļo zirņu pākstis; 100 g saldskābās vokmērces; 15 g loku; 25 g pupiņu asnu;  1/2 violetā sīpola.

Pagatavošana
Sagriez vistas gaļu sīkās strēmelēs. Vokpannā ielej un uzkarsē eļļu un liec cepties gaļu, tad pievieno burkānus, papriku, zaļās zirņu pākstis. Pievieno saldskābo vokmērci un, intensīvi maisot, cep visu vienu  minūti. Novāri olu nūdeles un liec vokpannā. Pievieno cepto vistu ar dārzeņiem, pupiņu asnus, sagrieztus lokus un violetos sīpolus, samaisi un pasniedz.

Kukurūzas jakitori
(25 minūtes, 1 personai)

Sastāvdaļas: 6 mini kukurūzas vālītes; 70 g “Teryaki mērces; bambusa iesmiņi; svaigi dārzeņi.

Pagatavošana
Spraud kukurūzas vālītes uz bambusa iesmiņiem un noblanšē verdošā ūdenī. Pēc tam liec vālītes uz stundu marinēties “Teryaki” mērcē. Grilē kukurūzu, laiku pa laikam ar otiņu apziežot to ar mērci, lai veidojas kraukšķīgs glazējums. Pasniedz ar svaigiem dārzeņiem.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.