Menu
 

Aicina sekot pavasara nārstam zemūdens video tiešraidē no zivju ligzdas

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto, grafika - "Latvenergo" Foto, grafika - "Latvenergo"

No 23. aprīļa interesentiem ir iespēja sekot video tiešraidei zemūdens pasaulē, vērojot zivju nārsta ligzdu no Lielvārdes. Tāpat kā putniem, arī zivīm ir ligzdas, taču tās tiek īpaši veidotas un  ievietotas Daugavā. Iestājoties siltam laikam, pieaug zivju aktivitāte un sākas nārsts, katrā no ligzdām iznēršot vismaz 50 000 ikru. Tiešraidi AS "Latvenergo" mājaslapā un “Facebook” kontā varēs vērot zemūdens pasauli sešu nedēļu garumā. Būs arī iespēja sekot līdzi biologa un zivju ekologa Matīsa Žagara komentāriem.

Tiešraides kameru izvietošana ļauj papildus gūt ieskatu par zivju nārstu un arī ikru attīstību, veicinot sabiedrības zinātību par Daugavas zivju faunu, norāda “Latvenergo”. Kamera šogad ir ievietota Daugavā pie Lielvārdes. Iestājoties siltam laikam, zivis sāk aktīvi nārstot un pirmās nārstu sāk līdakas, brekši, asari un raudas, kas pagājušajā gadā visbiežāk ciemojās ligzdās.

Viens no hidroenerģijas ražošanas blakusefektiem ir ūdens līmeņa svārstības. Lai mazinātu efekta negatīvo ietekmi uz ūdenskrātuves ekosistēmu,  no egļu zariem izgatavotās mākslīgās zivju nārsta ligzdas papildina dabiskās  zivju nārsta vietas. Tādēļ, lai nodrošinātu bioloģiskās daudzveidības saglabāšanu, vairāk nekā desmit gadus sadarbībā ar biedrību "Mēs zivīm" Latvenergo darbinieki Daugavā izvieto mākslīgās zivju nārsta ligzdas, kas veidotas no sasietiem egļu zariem. Ikreiz, kad nārsta ligzdas ir saliktas upē un sācies zivju nārsts, uz egļu zariem kā dzintara krelles rotājas ikri.

Vienpadsmit gadu laikā īstenojot vides projektu, mākslīgo nārsta ligzdu izvietošana Daugavā  ir ne tikai sekmējusi zivju dabiskā nārsta iespējas upē, bet arī pierādījusi sevi  kā efektīvu un ilgtspējīgu pasākumu, kur atjaunīgās elektroenerģijas ražošana var  līdzpastāvēt ar bioloģiskās daudzveidības saglabāšanu.

2019.un 2020.gadā uzsākta sadarbība ar Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātnisko institūtu "BIOR", lai apzinātu, kādas zivju sugas ligzdas izmanto nārstam. Šogad izpēte turpināsies, nosakot ligzdu efektivitāti un novērtējot aktivitātes īstenošanas kopējo pienesumu bioloģiskajai daudzveidībai, kā arī turpinās veikt jaunu piemērotu vietu meklējumus Daugavā nārsta ligzdu izvietošanai nākotnē, norāda “Latvenergo”.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.