Menu
 

Pirkt jaunas vai lietotas vasaras riepas?

  • Autors:  Apmaksāta publikācija
Foto – unsplash.com, pixabay.com, freepik.com Foto – unsplash.com, pixabay.com, freepik.com

Laikam kļūstot arvien siltākam, ikvienam autovadītājam aktuāls kļūst jautājums par riepu maiņu. Ja pagrabā vai jebkur citur noglabāts riepu komplekts no iepriekšējās vasaras sezonas, atliek vien pieteikties iecienītākajā servisā uz riepu maiņu. Bet kā rīkoties, ja vasaras riepu nav – meklēt lietotas un ietaupīt, vai tomēr lūkoties jauna riepu komplekta virzienā? To noskaidrosim raksta turpinājumā!

Lietotu riepu priekšrocības

Lietotas riepas galvenokārt tiek iegādātas viena iemesla dēļ – tās ir lētākas; īstermiņa ietaupījums, salīdzinot ar jaunu riepu iegādi, parasti sasniedz vairākus desmitus eiro. Savukārt, ja Tev rūp daba, lietotu riepu iegāde ir pareizais solis, jo tādējādi tiek ietaupīti dabas resursi, kas tiktu patērēti, ražojot jaunu riepu komplektu.

Jaunu riepu priekšrocības

Salīdzinot ar lietotām riepām, jaunas riepas spēj piedāvāt vairāk priekšrocību. Pirmkārt, iegādājoties jaunas riepas, to protektora dziļums ir krietni lielāks, jo riepas līdz šim nav izmantotas. Otrkārt, jaunām riepām ir garantijas periods, kurā, konstatējot kādu defektu, riepu/-as iespējams samainīt.

Treškārt, jaunu riepu pārdēvēji praktiski vienmēr rūpīgi seko līdzi tam, kā riepas tiek uzglabātas. Lieki piebilst, ka arī šim aspektam ir liela nozīme, jo neatbilstoša temperatūra, nepiemērots mitruma līmenis, tieši saules stari un citi faktori riepām kaitē. Ceturtkārt, riepu gumija laika gaitā noveco – ne velti Ceļu satiksmes drošības direkcija (CSDD) autovadītājus aicina neizmantot vairāk nekā 5-6 gadus vecas riepas.

Vēl viena opcija – atjaunotās riepas

Automašīnu riepas tiek arī atjaunotas. Kā tas notiek? Riepai tiek noņemts tās virsējais slānis līdz kordiem, un uzlikts jauns protektors, kā arī nepieciešamības gadījumā tiek veikta bojāto riepu daļu aizstāšana ar jauniem materiāliem. Atjaunotas riepas galvenokārt gan izmanto kravas automašīnām, kuru riepas ir ļoti dārgas, bet šāda opcija pieejama arī vieglajiem automobiļiem.

Vērā gan jāņem fakts, ka vieglajiem auto atjaunotas riepas lielākoties izvēlas ziemas periodam īsu attālumu veikšanai, jo atjaunotas vasaras riepas var atslāņoties. Turklāt atjaunotas riepas ir skaļākas, tām ir zemāka bremzēšanas efektivitāte un sliktāka vadāmība, kā arī īsāks mūžs, salīdzinot ar jaunām riepām.

Rezumē: labāk tomēr lūkoties jaunu riepu virzienā

Lietotas riepas īstermiņā ļauj ietaupīt, taču ilgtermiņā izdevīgāks variants ir jaunu riepu iegāde, jo tās kalpos ilgāk un tām nav defektu (ja sanācis iegādāties brāķētu riepu, to ar garantijas palīdzību būs iespējams samainīt). Lietotu riepu iegāde ir optimāls risinājums tad, ja tās pirms tam rūpīgi pārbaudi un iegādājies uzticamu riepu modeli ar pietiekami lielu protektora atlikumu par ievērojami draudzīgāku cenu nekā jaunām riepām.

Ja esi automašīnas īpašnieks, noteikti zini, ka riepu nomaiņa ir tikai viena no nedaudzām izdevumu pozīcijām. Ondo.lv blogā nupat publicēts raksts Auto remonta izmaksas šķērsgriezumā – apmeklē Ondo.lv bloga sadaļu un uzzini, ar kādām izmaksām jārēķinās automobiļu īpašniekiem brīžos, kad jāapmeklē auto serviss!

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.