Menu
 

Jumta seguma nomaiņa: kāpēc to neatlikt uz vēlāku laiku?

  • Autors:  Apmaksāta publikācija
Foto – freepik.com, pexels.com Foto – freepik.com, pexels.com

Jumts ir viena no svarīgākajām mājas daļām – tas ne vien pasargā mājokli no lietus, sniega un citiem nokrišņiem, bet arī palīdz parūpēties par optimālas temperatūras saglabāšanu telpās. Gadījumos, kad nepieciešams mainīt jumta segumu, vilcināties nevajadzētu. Kāpēc? Lasi un noskaidro!

Mazāki izdevumi ilgtermiņā

Nomainot jumta segumu laicīgi, kad tas vēl nav bojāts, izdevumi pavisam noteikti būs mazāki nekā tad, ja jumts jau būs sācis bojāties. Bojāts jumts bieži rada sniega bumbas efektu, proti, bojāties sāk seguma latojums, drīz pēc tam bēniņos var sākt parādīties pelējums un brants, kā arī citas likstas. Lieki piebilst, ka daudz lētāk un ērtāk par jumta stāvokli ir parūpēties laicīgi.

Jumta seguma nomaiņa var prasīt ilgāku laiku, nekā sākotnēji plānots

Ja šķiet, ka jumta seguma nomaiņa vēl var pagaidīt, iesakām padomāt divreiz, jo no brīža, kad tiek apzināti meistari un veikali, līdz pilnībā pabeigtam jumtam dažkārt var nākties gaidīt pat vairākus mēnešus. Īpaši svarīgi tas ir gadījumos, kad jumta segumā jau radušies kādi defekti.

Jumta segumu nav iespējams mainīt jebkuros laikapstākļos

Jumta segumi ir atšķirīgi, un arī to ieklāšanai piemēroti laikapstākļi atšķiras; piemēram, salā nav iespējams ieklāt šindeļus jeb bitumena loksnes. Tāpēc, ja šobrīd ir piemērots gadalaiks konkrētā jumta seguma nomaiņai, ar šo procesu vilcināties nevajadzētu.

Bojāts jumta segums var rezultēties ievērojamos siltuma zudumos

Neviens negrib pārmaksāt par apkuri vai salt, taču, ja jumts ir bojāts, tieši šāds var būt rezultāts. Protams, liela nozīme ir arī tam, kā mājoklis ir siltināts, taču tas nemaina faktu, ka jumts ar defektiem, ļoti iespējams, liks patērēt vairāk laika un līdzekļu, lai mājoklī būtu patīkama temperatūra.

Neparūpējoties par bojātu jumtu, ēka kļūst pieejama nelūgtiem ciemiņiem

Parasti ar nelūgtiem ciemiņiem saprotam zagļus, taču lielu kaitējumu ilgtermiņā radīt var arī daudz mazāk pamanāmi viesi – dažādi kukaiņi un putni, kuri ēkā var iekļūt pa jumtā esošajām plaisām vai caurumiem. Potenciālie bojājumi šādos gadījumos var netikt pamanīti uzreiz, taču problēmas, ko šādi mājokļa iemītnieki rada, ir dažādas, sākot ar sagrauztām koka konstrukcijām un beidzot ar slimību pārnēsāšanu.

Pats minimums – defektu novēršana un regulāra jumta apsekošana

Ja remontdarbi paredzēti, lai nomainītu savu laiku nokalpojušu segumu, jumta nomaiņa nedaudz var pagaidīt. Savukārt gadījumos, kad jumtā jau konstatēti bojājumi, rīkoties nepieciešams uzreiz, tos operatīvi novēršot. Viena no izplatītākajām problēmām ir jumta tecēšana, tāpēc regulāri pārbaudi potenciālās vietas, kur tā varētu sākties (jumta lūkas un logi, izvadi, jumta un skursteņa salaiduma vieta, jumta satekņu konstrukcijas, u. c.).

Aktuāls jautājums, runājot par jumta seguma nomaiņu, ir šāds – cik šāds pakalpojums maksā, un kur iegūt nepieciešamos līdzekļus, ja ar saviem iekrājumiem nepietiek? Izdevumi noteikti nebūs mazi un sasniegs vairākus tūkstošus eiro (cenu ietekmē jumta materiāls un laukums, kā arī daudzi citi faktori), tāpēc nereti tiek izmantots patēriņa kredīts. Gadījumā, ja jumta seguma nomaiņa nav vienīgais plānotais remontdarbs, ienāc Vivus.lv bloga sadaļā, kur atradīsi ļoti noderīgu rakstu Mājas remonts: darīt pašam, vai ņemt talkā meistarus? – tas Tev ļaus saprast, kā izdevumus samazināt!

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.