Menu
 

Vasarai gatavi: iekārtas mūsdienīgai zāles pļaušanai Apriņķis.lv

  • Autors:  Kristaps Krūmiņš, “Kesko Senukai Latvia” produktu speciālists
Foto - publicitātes Foto - publicitātes

Zāle Latvijas pļavās un piemājas mauriņos aug ne pa dienām, bet pa stundām, un ir klāt šī gada pirmais pļaujas laiks. Kā neapmaldīties zāles pļāvēju piedāvājuma “plašumos” un izvēlēties īsto palīgrīku?

Pļaujmašīnas iegāde nav modes kliedziens, bet gan objektīva nepieciešamība, ja vēlaties būt sava dārza saimnieks, nevis vergs. Pļaujmašīnu segments, tāpat kā jebkura tehnika, pastāvīgi attīstās, ļaujot izvēlēties tieši jums piemērotāko tehniku. Piemēram, pēdējos gados aizvien populārāki kļūst ar akumulatoru darbināmi zāles pļāvēji, kas dod dārzkopim neatkarību no kabeļiem un elektrības pieslēguma. Taču joprojām pieprasītākās ir elektriskās un ar benzīnu darbināmās pļaujmašīnas.

Šobrīd tirgū pieejams vairāk nekā 100 dažādu modeļu plašs klāsts, kurā nav labāku vai sliktāku zāles pļāvēju – ir tikai vairāk vai mazāk piemēroti katra lietotāja vajadzībām. Katram pļaujmašīnu veidam ir savs piekritēju loks, atzīst speciālists.

Elektriskās pļaujmašīnas – žanra klasika

Šos zāles pļāvējus labprāt izvēlas seniori, kuri kopj nelielas platības zālienu. Šie aparāti ir sevišķi piemēroti piemājas mauriņiem, kur nav šķēršļu, košumkrūmu vai citu apstādījumu, kas varētu būt traucējoši kabelim. Šīs ierīces arī prasa salīdzinoši nelielas izmaksas, toties nāksies nēsāt līdzi pagarinātāju, turklāt pļaušanas platums parasti nav diez ko liels un nepārsniedz 40 centimetru.

Benzīna pļaujmašīnas – mazas automašīnas

Šīs jau ierasti ir vispopulārākās pļaujmašīnas – mobilas, bez kabeļa, ar lielu pļaušanas platumu. Tās patiešām ir līdzīgas mazam automobilim, pateicoties ne tikai jaudīgajam dzinējam, bet arī ātruma regulēšanas iespējām, pašgājēja funkcijai u. tml.

Jo jaudīgāks dzinējs pļaujmašīnai, kuru iegādāsieties, jo lielāku platību ar to varēsiet ērti apsaimniekot. Šīs mašīnas piedāvā “divi vienā”, “trīs vienā” un pat “četri vienā” risinājumus. Klasika – nopļautā zāle tiek izmesta uz sāniem; taču otra iespēja ir to uzreiz mulčēt un pēc tam izmantot kā dabisko mēslojumu. Trešā iespēja ir ar savācējgrozu aprīkota pļaujmašīna, no kuras nopļautā un sasmalcinātā zāle nenonāk atpakaļ vidē, bet ir ērti izberama, piemēram, kompostā.

Visattīstītākās iekārtas ir arī pašgājēji ar jaudīgiem dzinējiem – lai tos stumtu, nav vajadzīgs fizisks spēks. Vienlaikus šādas iekārtas nav īpaši piemērotas nelīdzenām, reljefām virsmām, kur tās ir samērā grūti vadāmas. Bet to galvenais mīnuss ir vērā ņemamais troksnis.

Zāles pļāvēji ar akumulatora dzinēju – klusuma piekritējiem

Aizvien populārākās akumulatora pļaujmašīnas ir viegli darbināmas, ar līdzīgu funkcionalitāti kā benzīna zāles pļāvējiem, mobilas, taču krietni klusākas un nekaitina kaimiņus. Tiesa, ar tām nevar nopļaut tikpat daudz kā ar benzīna pļaujmašīnām, turklāt tās ir krietni dārgākas, kaut arī atrodami risinājumi par samērīgām cenām.

Šīs pļaujmašīnas arī ir piemērotas drīzāk nelielām platībām, jo tās neizceļas ar ilgu darbības laiku, taču 300–400 kvadrātmetru varēsiet sapost bez bažām. Viena akumulatora uzlāde aizņem līdz 40–50 minūtēm, taču var izvēlēties arī divu akumulatoru motoru, kam attiecīgi būs arī lielāka jauda. Šīs pļaujmašīnas apsviedīgi saimnieki pērk bez akumulatora un pievieno tām jau saimniecībā esošu akumulatoru, tā paplašinot savu instrumentu klāstu.

Robots – mākslīgais intelekts piemājas mauriņā

Ierīces, kas līdzīgi robotiem-putekļu sūcējiem savā nodabā rāpo pa mauriņu, iegādājas pārsvarā jaunāka gadagājuma cilvēki, kuriem patīk viss jaunais, inovatīvais un kuri dārzu uztur, lai tajā atpūstos un baudītu laiskus vakarus, nevis strādātu. Lielai zālei gan šāds robots nederēs, jo ar 10 centimetrus gariem stiebriem netiks galā, bet pastāvīgi uzturēt kārtīgu, tīru mauriņu tam būs pa spēkam. To iegādājoties, jārēķinās ar krietnām investīcijām, kas var sasniegt pat vairākus tūkstošus eiro, turklāt ne visi ražotāji cenā ir iekļāvuši arī uzstādīšanas izmaksas. Tāpat šis nebūs risinājums laukumiem ar reljefu vai sarežģītiem, asiem leņķiem.

Trimmeris – īpašs palīgs īpašiem uzdevumiem

Efektīvai pļaušanai ļoti noderīgs instruments būs trimmeris, kas palīdzēs glīti nolīdzināt maliņas gar puķu dobēm, nopļaut garāku zāli un tikt klāt vietās, kur ar pļaujmašīnas manevrēšanas spējām ir par maz, piemēram, grāvjos. Tāpat kā pļaujmašīnas, arī trimmeri pieejami gan mazāki, gan lielāki, vienkāršākiem un sarežģītākiem darbiem, darbināmi ar elektrību, akumulatoriem vai benzīnu, lētāki un dārgāki. Toties, ja ir jākopj sevišķi liela platība – pļava vai lauks – un pļaujmašīna vairs nav risinājums, ir vērts iegādāties zāles pļaušanas traktoru.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.