Menu
 

Vasarīgas alternatīvas Līgo svētku galdam Apriņķis.lv

  • Autors:  Dzintars Kristovskis, “Barbora” garšas eksperts
Foto - publicitātes Foto - publicitātes

Līgo svētkiem strauji tuvojoties, aizvien aktuālāks kļūst jautājums par to, ko šogad celt galdā un kā palutināt savas garšas kārpiņas līdz pat rīta gaismai. Tradicionālās Līgo ēdienu receptes nenoliedzami noder paaudžu paaudzēs, taču, lai vasaras saulgriežus padarītu divtik lustīgus, ir vērts atsvaidzināt svētku galdu arī ar mazāk ierastiem ēdieniem Līgo noskaņās. Ieteicams ņemt talkā jau labi pazīstamas Līgo ēdienu sastāvdaļas un izmantot tās jaunu garšas kombināciju radīšanai, pārsteidzot gan sevi, gan arī svētku viesus.

Lūk, četras oriģinālas saldo un sāļo svētku uzkodu un dzērienu receptes, kas vakara garumā priecēs gan lielus, gan mazus līgotājus.

Netradicionālais rabarberu rausis

Šai klasiskajai sezonas receptei nekādi uzlabojumi noteikti nav nepieciešami, taču arī to iespējams mazliet atsvaidzināt, liekot talkā radošu pieeju un garšas, ko, iespējams, neesam raduši pievienot šim gardumam. Tās ļoti labi sader gan ar rabarberu skābenumu, gan ar rauša karamelizēto garoziņu, piedāvājot vēl nebijušu izpildījumu. 

Nepieciešams: mīklai – 200 g sviesta, 1 ola, šķipsna sāls, ēdamkarote piena vai ūdens (var izmantot arī skābu krējumu), 300 g kviešu miltu; garnējumam – 10 ēdamkarotes cukura, 500g skāba krējuma, 6 olas, šķipsna vaniļas cukura, 4-6 rabarberu kātus (daudzumu pielāgo pēc izvēles)

Pagatavošana:

Mīklas sastāvdaļas samīca viendabīgā masā, ietin plēvē vai dvielī un noliek vēsumā uz 30 minūtēm. Pēc tam izveltnē plāni un pārnes uz pietiekoši dziļu cepamo plātni. To var darīt uz cepamā papīra un to pēc tam pārnest, vai izlīdzināt uzreiz plātnē un nolikt vēsumā. Rabarberu nomizo, sagriež gabaliņos, apber ar cukuru un ļauj stundu marinēties istabas temperatūrā.

Pirmā neierastā garša – estragons. Garšaugs, ko pazīst arī kā tarhūnu (jā, šo dzērienu taisa no estragona). Tam ir specifisks aromāts, bet to ļoti labi līdzsvaro rabarberu skābums, veidojot patiesi unikālu garšu. Ja nav pieejams svaigs, var izmantot arī kaltētu. Pievieno rabarberiem aptuveni ēdamkaroti kaltēta vai sauju svaigi sasmalcināta estragona.

Otrā garša – tonka pupiņas. Garšviela, kas nāk no Dienvidamerikas, precīzāk Venecuēlas. Vienam rausim pietiek ar vienu veselu pupiņu, ko uz rīves smalki sasmalcina. Tonka pupiņas aromāts labi saderēs tieši ar rauša karamelizētajām maliņām.

Trešā garša – rozes jeb, pareizāk sakot, rožu ziedlapiņas. Tās iespējams iegādāties bio veikalos un arī specializētos garšvielu veikalos. Rozes, tāpat kā estragons, ļoti labi sader ar skābumu un piešķir desertiem florālu noti. Pirms pievienošanas rabarberiem, samaļ blenderī rožu ziedlapiņas līdz pulvera sastāvam (nepieciešama apmēram tējkarote).

Uz iepriekš sagatavotās mīklas izlīdzina rabarberu gabaliņus bez šķidruma (pa šo laiku tie būs sākuši sulot). Šķidrumu pēcāk var izmantot, lai pagatavotu rabarberu sīrupa dzērienu. Tad pārlej rabarberus ar krājuma un olu maisījumu. Cep 180 grādos aptuveni 30 minūtes, līdz maliņas kļūst zeltaini brūnas.

Mazsālītu gurķu sendvičs

Mazsālīti gurķi nenoliedzami ir viens no latviešu iecienītākajiem vasaras vēstnešiem ar ļoti daudzveidīgu pielietojumu. Līgo svētku galdā svaigi sālītos gurķus var celt gan tāpat, gan izmantot tos, piemēram, sendviču uzkodai, kas gādās par sāta sajūtu vakara gaitā. Turklāt sendvičus jeb sviestmaizes iespējams viegli pielāgot jebkurai gaumei, izvēloties sev tīkamāko maizi, mērci un pārējās sastāvdaļas. Šī recepte ir atvasināta no sendviču klasikas – “Reuben sandwich” jeb Rūbena. Oriģināli to gatavo no pastrami (lēni gatavotas liellopu gaļas), skābētiem kāpostiem, Alpu siera un “Russian dressing” mērces, visu liekot starp divām šķēlēm apgrauzdētas rudzu maizes.

Nepieciešams (četriem sendvičiem): 8 šķēles rudzu maizes, 8 šķēles Alpu siera (ementālers ir viens no pazīstamākajiem), Sutināts liellopa šķiņķis (šeit kā alternatīva var būt arī dūmota cūkgaļas krūtiņa), 4 gab. mazsālītu gurķu, 4 ēdamkarotes “Russian dressing” mērces; liellopa brisketei – 1 kg liellopa gaļas, ēdamkarote sāls, 50 g medus, ēdamkarote malta koriandra, ēdamkarote kūpinātas paprikas pulvera, tējkarote maltu melno piparu, 30 g ķiploka.

Pagatavošana:

Pareiza kārtība sendvičam – maizes šķēle, siers, mērce, gaļa, gurķi, gaļa, mērce, siers, maize. Ja nav pieejams sutināts liellopa šķiņķis, tad tā vietā var izmantot dūmotu cūkas krūtiņu vai par kūpinātu vistu. Liellopa gaļu var pagatavot arī pašu spēkiem, taču tam būs nepieciešams ilgāks laiks.

Liellopa gaļas pagatavošana: piestā saberž garšvielas un ķiplokus, sajauc ar pārējām sastāvdaļām. Liellopa gaļu liek piemērotā traukā un pārlej ar sālījumu, tur ledusskapī 5 dienas, katru dienu apgriež uz otru pusi. Pēc piektās dienas izņem to no sālījuma, nosusina dvielī un ierīvē ar garšvielu maisījumu - maltu koriandru, kūpinātas paprikas pulveri, drupinātiem melnajiem pipariem, sasmalcinātu ķiploku, sāli un medu. Kad gaļu no visām pusēm klāj garšvielas, to ietin folijā un cep 145 grādos 2-3 stundas. Atdzesē un lieto pēc sirds patikas.

“Russian dressing” mērces pagatavošana: vienādās daļās sajauc kečupu un majonēzi un pēc garšas pievieno Vusteršīras mērci. Gatavos sendvičus pasniedz pilnā izmērā vai sagrieztus mazākos gabalos kā kanapē uzkodas. Pēc izvēles dekorē ar sezonālajiem zaļumiem.

Ķimeņu popkorns ar parmezānu

Viegli pagatavojama uzkoda brīvdabas filmu maratonam, kas lieliski saderēs ar ierastajiem svētku dzērieniem – kvasu un alu, neradot smaguma sajūtu. Šķiet, būtu grūti iedomāties popkornu vēl latviskākā izpildījumā. Iecienītāko popkorna sagatavi, daudzumu skatoties pēc kinomīļu skaita un ierastā katliņa vietā izmantojot čuguna katlu, kas uzsildīts virs Līgo ugunskura.

Nepieciešams: ķimenes – nelielu sauju uz katriem 400g popkorna, samaltas kafijas dzirnaviņās vai blenderī līdz smalkam pulverim sāls – dažas šķipsnas, kas ļoti labi izbalansēs garšu, ja kukurūzas graudu cepšanas laikā tiek izmantots sviests; parmezāns vai kāds cits labi nobriedis cietais siers, kas izturēts vismaz 12 mēnešus – paliela sauja uz katriem 400g popkorna.

Pagatavošana:

Pagatavo popkornu pēc savas iecienītās metodes, izmantojot jau gatavus iepakojumus vai berot katlā kukurūzas graudus. Pēc izvēles cepšanas laikā pievieno pikuci sviesta. Kad popkorns vēl karsts, to pārkaisa ar ķimeņu pulveri un sāli. To vēlams darīt palielā bļodā, lai visu varētu vienmērīgi samaisīt. Kad popkorns atdzisis, tajā iemaisa smalki rīvētu parmezānu (to var iegādāties arī sarīvētā veidā) vai citu cieto sieru, ja izvēle kritusi par labu tam.

Veldzējošā zāļu tēja jeb granita

Jūnija otrā puse ir laiks, kas asociējas ne tikai ar bagātīgām dārza veltēm, bet arī ziediem pilnām pļavām, zāļu tējām un tveici, no kuras meklēt patvērumu un pienācīgi atvēsināties ar kādu atspirdzinošu dzērienu. Lieliska izvēle vasaras sezonai un tveicīgiem vakariem ir aukstā zāļu tēja jeb granita, kas kalpo kā krietni veselīgāka un arī slāpes veldzējošāka alternatīva saldinātajiem un alkoholiskajiem dzērieniem.

Nepieciešams: 3 ēdamkarotes kaltētas zāļu tējas, cukurs pēc garšas, citrona vai cidoniju sula pēc garšas, 2 olu baltumi, sauja svaigu ogu vai augļu šķēlītēs, sauja piparmētru lapiņu.

Pagatavošana:

Uzvāra zāļu tēju pēc izvēles. Viena no vasarai uz Līgo svētkiem piemērotākajām kombinācijām ir vīgrieze ar kumelīti un piparmētru, ko ber katliņā vienādās daļās - pa ēdamkarotei no katras tējas. To pārlej ar karstu ūdeni un atstāj 30 min ievilkties. Pēc tam, kad tēja ievilkusies, to nokāš caur sietu un atdzesē, pēc garšas pievieno cukuru un citronu sulu (var izmantot arī cidoniju sulu). Lej seklā traukā, ko var ielikt saldētavā un saldē līdz brīdim, kad uz virsmas sāk parādīties pirmie ledus kristāli. Tad atsevišķā traukā saputo divus olu baltumus un iemaisa salt sākušajā masā. Turpina saldēt un apmaisa ik pa 30 minūtēm. Pēc pāris stundām traukā sāks veidoties sniegam līdzīga masa – tad vasarīgā granita arī ir gatava. To var pasniegt vienu pašu vai arī ar svaigām ogām, augļu šķēlītēm vai piparmētru lapiņām kā atsvaidzinošu desertu, ko baudīt ar salmiņu vai karotīti.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.