Menu
 

Klasiskās, ofisa, progresīvās – kādas brilles ir vispiemērotākās tavai ikdienai? Apriņķis.lv

  • Autors:  Jeļena Stūriška, “Vision Express” optometriste
Foto - pixabay.com Foto - pixabay.com

Pirmās uz acīm uzliekamās brilles tika izgatavotas 13. gadsimta beigās un jau tad, to galvenā funkcija bija uzlabot redzes kvalitāti. Arī mūsdienās šī tendence nav mainījusies, taču, ritot laikam, tās kļuvušās kvalitatīvākas, savukārt to lietošana – ērtāka, jo tās ir iespējams pielāgot dinamiskam dzīvesveidam un dažādām citām vajadzībām. Plašāk par to, kādi ir populārākie briļļu veidi un pārklājumi, kā arī to, kā zināt, kādas brilles varētu būt piemērotākās jūsu ikdienai.

Optiskās brilles ne vien uzlabo redzes kvalitāti, bet kalpo kā ikdienas aksesuārs, kas var papildināt vizuālo tēlu. Šobrīd veikalos pieejama ļoti plaša ietvaru izvēle gan krāsu, gan materiālu un formas ziņā, taču piemeklējot sev atbilstošāko, vispirms jāņem vērā tas, ka tam jābūt ērtam. Lai briļļu lietošana būtu komfortabla, ietvaram ērti “jāsēž” uz deguna un labi jāturas aiz ausīm. Ja brilles kustēsies un slīdēs nost, mainīsies lēcu optiskā kvalitāte, savukārt, ja tās būs neērtas un spiedīs, to lietošana būs neērta.

Pats galvenais priekšnoteikums – lēcām jābūt individuāli pielāgotām. Turklāt, pateicoties tehnoloģiju attīstībai, cilvēkiem, kam nepieciešama sarežģītāka redzes korekcija, proti “stiprākas” lēcas, nav jāsatraucas par to, ka brilles varētu būt masīvas, ar ļoti biezām lēcām, jo šobrīd optikas piedāvā iespēju izgatavot brilles ar plāninātām lēcām, kas būs izturīgākas un vizuāli plānākas.

Klasiskās, ofisa vai progresīvās brilles?

Plašāk pazīstamas un biežāk tiek izgatavotas monofokālās jeb klasiskās brilles, kas paredzētas konkrētam skatīšanās attālumam tuvumā vai tālumā. Parasti, ja acs fokusēšanās spēja ir laba un var pielāgoties dažādiem attālumiem, speciālisti iesaka šīs brilles lietot patstāvīgi.

Ja ikdienā nākas veikt darbu tuvumā, skatoties aptuveni izstieptas rokas attālumā, ērts risinājums ir ofisa tipa brilles. Tajās iestrādātais lēcas stiprums pakāpeniski mainās – augšdaļā ir mazāks, savukārt lēcu lejasdaļā stiprāks, nodrošinot, ka acis pamatā skatās caur mazāku optisko stiprumu un tikai smalkākām un tuvāk aplūkojamām lietām tiek izmantota lēcas apakšējā daļa.

Taču gadījumos, kad briļļu lietotājam ir nepieciešama redzes korekcija gan skatoties tālumā, gan tuvumā, progresīvās brilles sniedz iespēju ērti redzēt visos skatīšanās attālumos. Tām, līdzīgi kā ofisa tipa brillēm, ir mainīgs stiprums, lēcas augšējā daļā ir tālumam paredzētais stiprums, savukārt apakšā tas pārliet līdz tādām stiprumam, kas paredzēts lasīšanai. Taču vizuāli šo pāreju brillēs nevar redzēt.

Papildus komforts acīm – brilles ar aizsargfiltru

Lai, darbojoties ar viedierīcēm vai saskaroties ar gaismas atstarojumu, acīm sniegtu papildus komfortu, ieteicams lietot brilles, kuru lēcām iestrādāti speciāli aizsargfiltri, kas uzlabo acu labsajūtu. Viens no populārākajiem ir zilās gaismas aizsargfiltrs. Tā speciālais pārklājums samazina spožās gaismas intensitāti, ko izstaro viedierīču ekrāni, uzlabojot komfortu, īpaši, ja ekrānos jāveras vairākas stundas dienā. Šo filtru iespējams iestrādāt arī optiskajās, tai skaitā ofisa tipa brillēs, neietekmējot briļļu kvalitāti.

Savukārt cilvēkiem, kam bieži nākas pavadīt laiku vadot auto, būtu vēlams izvēlēties brilles ar īpašu autovadītājiem radītu dzidrināto lēcu klājumu, kas nodrošina minimālu gaismas atstarošanos no briļļu lēcām, tādējādi ievērojami samazinot atspīdumus.

Ikdienā lietojot brilles, tās ne tikai nodrošina redzes korekciju, bet veic arī aizsarg-funkciju jeb pasargā acis no putekļiem un gružiem, tāpat no ultravioletā starojuma. Uzsākot briļļu lietošanu, pavisam noteikti vispirms nepieciešams doties pie redzes speciālista, lai noskaidrotu acu veselības stāvokli. Profilaktisku redzes pārbaudi ieteicams veikt reizi gadā, arī, ja nekādas problēmas līdz šim novērotas nav.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.