Menu
 

Divas receptes no "Kara laika virtuves"

  • Autors:  Dzintris Kolāts
Publicitātes foto Publicitātes foto

Oktobra beigās ceļu pie lasītājiem sāks "Reņģēdāju pavārgrāmata", kurā būs apkopotas vairāk nekā 200 ēdienu recepšu, kuru pamatā ir reņģes un brētliņas. Grāmatas projekta autori, starp kuriem ir arī šī izdevuma redaktors, paveikuši lielu darbu, apkopojot receptes no pavārgrāmatām, interneta resursiem un līdzcilvēku stāstiem. Viena no interesantākajām grāmatām, kas šajā sakarā nonāca mūsu rokās, ir "Kara laika virtuve", kas izdota Rīgā 1942. gadā. Pandēmijas kontekstā amizanti lasīt pieteikumu uz vāka: "Gatavosim pēc kara laika receptēm, kas piemērotas mūsu tagadējiem apstākļiem." Katrā ziņā, izejvielas ir viegli pieejamas un nav dārgas. Katrs, protams, recepti var papildināt pēc saviem ieskatiem.

Zivju kotletes

500 gramu zivju (mencas, reņģes vai citas) notīra, izvāra, izlasa asakas un samaļ kopā ar 200 gramiem vārītu, nomizotu kartupeļu; pieliek sarīvētu, taukos izsutinātu sīpolu, ja iespējams, vienu olu, sāli un piparus pēc vajadzības. Pēc tam visu krietni samīca, izveido mazās, glītās kotletītēs, apviļā rīvmaizē un cep taukos gaiši brūnas.

Galdā pasniedz ar kartupeļu salātiem, kurus gatavo šādi: aukstus, izvārītus kartupeļus nomizo un sagriež šķēlēs. Smalki sakapātus sīpolus mazā zupiņā izsutina mīkstus, pieliek nažgalu sviesta, pustējkaroti etiķa, sāli, cukuru pēc garšas, sagatavotos kartupeļus un, viegli maisot, sutina, kamēr tie viscaur silti.

Žāvētu zivju pudiņš

375 gramus žāvētu siļķu, reņģu vai citu līdzīgu zivju notīra, izņem asakas un kopā ar vienu sīpolu un 150 gramiem izvārītu, nomizotu kartupeļu samaļ gaļasmašīnā. 125 gramus auzu pārslu pārlej ar pusotras glāzes ūdens, pieber mazliet sāls un uz lēnas uguns uzvāra. Biezeni atdzesē, tad pieliek trīs ēdamkarotes tomātu biezeņa, piemaisa sagatavoto zivi, pieliek sāli, piparus pēc garšas, ja iespējams, vienu olu; visu labi samīca, sapilda sagatvotā pudiņu formā un vāra ūdens katlā vienu stundu. Galdā pasniedzot, uzmanīgi uzsit uz cepešu bļodas.

Klāt dod vārītus kartupeļus un gurķu mērci. Pēdējo pagatavo tā: divus sālītus gurķus smalki sakapā, uzlej puslitra ūdens un vāra 10 minūtes, tad pieliek divas ēdamkarotes stipra buljona vai labi sakulta rūgušpiena, ietumē ar kartupeļu miltiem un garšas pēc pielej mazliet etiķa.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.