Menu
 

Nedēļas nogalē Latvijā novēroti 234 tūkstoši putnu

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - Selga Bērziņa Foto - Selga Bērziņa

Ar 7,29 miljoniem novērotu putnu oktobra pirmajā nedēļas nogalē šoruden noslēgušās 27. Eiropas Putnu vērošanas dienas, kurās piedalījušies 28 tūkstoši entuziastu. Latvijā 232 dalībnieki ziņojuši par 234 350 putniem, kas pārstāv vairāk nekā 150 sugu.

Latvijā skaitliski visbagātīgākie novērojumi šoruden bijuši par žubītēm (167 054), laučiem (11 231) un lauku baložiem (10 414), informēja Latvijas Ornitoloģijas biedrībā.

“No interesantākajiem novērojumiem Latvijā Eiropas Putnu vērošanas dienu laikā pieminams melnā zīriņa novērojums Jaunciema ostā 2.oktobrī, kas uzskatāms par līdz šim vēlāko šīs sugas novērojumu Latvijā. Savukārt Kolkā novēroti 52 ragainie dūkuri, kas ir līdz šim lielākais vienkopus redzētais šīs sugas putnu skaits. Interesants novērojums bijis arī 3. oktobrī Kaņierī, kur novēroti četri lielgalvji,” pavēstīja Latvijas Ornitoloģijas biedrības ornitoloģe Antra Stīpniece.  

Latvijas Ornitoloģijas biedrība Putnu dienas rīko arī pavasarī, 2022. gada aprīlī. Pasākumu rīkošanas vai sadarbības intereses gadījumā ieteicams sazināties ar Latvijas Ornitoloģijas biedrību.

Rudenī notiekošās Putnu dienas ir daļa no starptautiskas iniciatīvas – 1993. gadā aizsāktās Eiropas Putnu vērošanas dienu tradīcijas jeb “EuroBirdwatch”, ko organizē  lielākā putnu aizsardzības organizācija pasaulē “BirdLife International”, kuru Latvijā pārstāv Latvijas Ornitoloģijas biedrība. Putnu dienas Latvijā rīko Latvijas Ornitoloģijas biedrība un Dabas aizsardzības pārvalde sadarbībā ar Aktīvo iedzīvotāju fondu un citiem partneriem. 

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.