Menu
 

Četri vērtīgi padomi ķirbju pagatavošanā bērniem Apriņķis.lv

  • Autors:  Lizete Puga, Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas uztura speciāliste
Foto - arhīvs, video - "Ēstprieks" Foto - arhīvs, video - "Ēstprieks"

Rudens ir ķirbju ražas laiks, taču nereti, gatavojot ķirbi, vecāki sastopas ar izaicinājumu - kā šo uzturvielām un vitamīniem bagāto dārza ogu pagatavot tā, lai bērni ar prieku to apēd un lūdz papildporciju. Par to, kā garšīgi un vienkārši pagatavot ķirbi, jaunākajā uztura šova "Atklāj ēstprieku" epizodē dalās Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas uztura speciāliste Lizete Puga un bērnu pavārburtnīcas "Pilnām mutēm" autore Inga Kalniņa.

Pievieno ķirbi bērnam jau zināmiem produktiem

Ķirbis nereti tiek dēvēts par dārza karali un ne velti – tas ir rudens ražas superprodukts, jo ir lielisks A, C un E vitamīnu avots, satur daudz kālija, magnija, dzelzs un fosfora, kas nepieciešams, lai sekmētu bērna augšanu, attīstību, stiprinātu imunitāti un rūpētos par labsajūtu un enerģiju.

Lai arī ķirbis, satur tik daudz vērtīgu minerālvielu un vitamīnu, šis dārzenis nereti tomēr nav bērnu iemīļotākais. Taču labā ziņa ir tāda, ka ķirbis ir ļoti pateicīgs gatavošanai – tam ir maiga garša un, zinot nelielus, bet iedarbīgus trikus, kā tieši ķirbi pagatavot, to var veiksmīgi pievienot bērniem jau labi zināmiem un iemīļotiem ēdieniem tā, lai viņi ēstu ar prieku un palūgtu papildporciju.

Labs veids, kā bērnu iepazīstināt ar ķirbi, ir pievienot to dažādām mērcēm un pasniegt ar bērnam pazīstamiem produktiem. Viens no bērnu iemīļotākajiem ēdieniem ir makaroni ar sieru un dažādām mērcēm. Ķirbis būs lielisks dārzenis, ko pievienot dārzeņu mērcei, jo tas ir gana neitrāls, lai nenomāktu ēdiena garšu un uzrunātu bērnu pagaršot ēdienu.

Izmēģini jaunus ķirbja pagatavošanas veidus

Lai arī ierastākais veids, kā gatavojam ķirbi, ir konservēšana, sautēšana un izmantošana krēmzupās, nav jābaidās eksperimentēt un izmantot ķirbi arī citos veidos. Izmēģiniet ķirbi pagatavot cepeškrāsnī, pievienot kā piedevu dažādiem saldajiem ēdieniem, kūku mīklās, sukāžu veidā, pievienojot tos gatavojot pankūkas, smūtijus, vai pat svaigā veidā – izspiežot no tiem sulu.

Ķirbja pagatavošanai cepeškrāsnī vislabāk piemērots būs riekstu ķirbis vai tā saucamais spageti ķirbis. Abiem ķirbju veidiem ir maiga, krēmīga garša, pietiekami plāna miza un tie cepeškrāsnī iegūst burvīgu garšu un aromātu. Cepot ķirbi cepeškrāsnī, vēlams to dāsni pārliet ar labas kvalitātes olīveļļu un pievienot nedaudz jodētās sāls. Tas izcels ķirbja garšas nianses un padarīs garšu intensīvāku un bagātīgāku.

Padari ķirbi interesantāku ar garšvielām

Lai arī ķirbja garša ir gana neitrāla, to var lieliski papildināt ar dažādām garšvielām un piedevām, piešķirot papildu garšas niansi. Pamatēdienos ķirbis lieliski garšos kopā ar nedaudz muskatrieksta, interesantu garšas niansi piešķirs šķipsniņa karija, ko nelielos daudzumos droši var piedāvāt nogaršot arī bērniem. Savukārt ķirbja saldenumu izcels kanēlis un krustnagliņas.

Ķirbis labi garšo kopā ar saldo krējumu, kokosriekstu pienu vai kļavu sīrupu. Tā kā bērni parasti ir iemīļojuši tieši saldu garšu, nevajag baidīties piedāvāt ķirbi arī saldā variācijā, piemēram cepumu, kūku vai pankūku veidā. Taču tikpat labi noder arī kopīga darbošanās virtuvē, piemēram, ķirbja sagriešana salmiņos un tā nogaršošana svaigā veidā, vai sulas spiešana ķirbi kombinējot ar burkāniem, āboliem vai citiem dārzeņiem un augļiem.

Izmanto gatavošanā arī ķirbja sēkliņas

Ķirbja sēkliņas noteikti nevajadzētu mest ārā, bet gan izžāvēt, apgrauzdēt uz pannas vai cepeškrāsnī un izmantot kā piedevu zupām, putrām, jogurtiem vai vienkārši piedāvāt kā veselīgu uzkodu starp ēdienreizēm.

Ķirbja sēkliņu sastāvā ir daudz vērtīgu mikroelementu, kas padara tās tikpat vērtīgas kā pašu dārzeni. Ķirbja sēkliņas varam pievienot arī mājās gatavotai granolai vai muslim, savukārt nedaudz apcepot tās cepeškrāsnī un pievienojot iecienītās garšvielas, varam pagatavot lielisku alternatīvu čipsiem, jo sēkliņas būs kraukšķīgas un garšos gan maziem, gan lieliem ēdājiem.

Lai nodrošinātu pēc iespējas daudzveidīgākas maltītes visiem Bērnu slimnīcas pacientiem, iesaistīties var ikviens, gan privātpersonas, gan uzņēmumi. Ziedot kustības "Ēstprieks" attīstībai var visos "Maxima" veikalos, pērkot atbildīgu uzņēmumu – "Dobeles dzirnavnieks", "Smiltenes piens", "Alpro", "Baltijas dārzeņi" un putnu fabrikas "Ķekava" produktus. Atbalstīt iespējams arī, piezvanot pa tālruni 90006681 un ziedojot 1,42 eiro. Uzņēmumi par iespēju ziedot vai nodrošināt Bērnu slimnīcai savus produktus aicināti sazināties ar projekta koordinatori Austru Straumi (Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt.).

Multimediji

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.