Menu
 

Pazīstamākajās dabas teritorijās apmeklētāju skaits pieaudzis 2-3 reizes, visvairāk – Rīgas pievārtē

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Dabas aizsardzības pārvalde (DAP) veiktā apmeklētāju uzskaite 35 dabas tūrisma objektos un maršrutos visos Latvijas reģionos liecina, ka cilvēkus visvairāk vilina dabas objekti Rīgas tuvumā. Šajās vietās apmeklētāju skaits pēdējos mēnešos ir pat vairāk nekā dubultojies.

Vispopulārākais dabas objekts ir Lielais Ķemeru tīrelis. 2020.gada oktobrī tīreli bija 6000 apmeklētāju, bet šī gada oktobrī apmeklētāju skaits jau pārsniedzis 15 000. Tāpat pēdējo mēnešu laikā ievērojami ir augusi arī cilvēku interese par Siguldas, Līgatnes, Cēsu apkārtnes dabas takām un Kolkas ragu.

Lai izvairītos no drūzmēšanās un neradītu pārlieku antropogēno slodzi, DAP aicina atturēties no populārāko galamērķu apmeklēšanas un, plānojot maršrutus, izvēlēties mazāk apmeklētus dabas objektus.

“Rudenī dabā vērojams miers un klusums. Bezlapu periodā mežs ir daudz caurredzamāks, tajā pat no attāluma var saskatīt meža zvērus un to pēdu nospiedumus. Labāk apskatāmi kļūst arī klinšu atsegumi, kurus Latvijā var novērot daudzviet, arī ārpus labi zināmiem un cilvēku pārpildītiem maršrutiem. Piemēram, dabas parks "Abavas senleja" uzrunā ar savu daudzveidīgo ainavas mozaīku, ar stāvām nogāzēm, atsegumiem, sānielejām, gravām, avotiem un pieteku iegrauzumiem,” rosina Dabas aizsardzības pārvalde.

“Lieliska vieta putnu un jūras vērošanai Vidzemes pusē ir Randu pļavu taka Ziemeļvidzemes biosfēras rezervātā. Taka cauri pļavām un tām pieguļošo kāpu ved uz putnu vērošanas torni, kur šobrīd var iepazīt baltos un pelēkos gārņus, gulbjus, bridējputnus un nereti pat jūras ērgli. Bet ģimenēm ar bērniem iesakām iepazīt arī Niedrāju-Pilkas purva taku, kas nav pārāk gara un bez gumijas zābakiem ir izejama pat rudens mitrākajā periodā.”

Noderīgs rīks dabas maršrutu un apskates objektu plānošanā ir DAP veidotā un uzturētā mobilā lietotne "Dabas tūrisms". Tā ikvienam īsā laikā palīdzēs saplānot pastaigu vai izbraucienu dabā, izvēloties kādu no vairāk nekā 500 dabas tūrisma galamērķiem – īpaši aizsargājamām dabas teritorijām, dabas takām, atpūtas vietām, skatu torņiem, laivošanas maršrutiem utt.

Apmeklējot dabas objektus, DAP aicina būt atbildīgiem un ievērot veselīgu divu metru distanci, kā arī principu “Ko atnesi, to aiznes!”, kas aicina neatstāt dabā, pat ne mazajās atkritumu urnās, tukšos iepakojumus un citas lietas.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.