Menu
 

Kā paša spēkiem atjaunot mājokļa sienas? Apriņķis.lv

  • Autors:  Andris Tēraudkalns, “Kesko Senukai Latvia” kategorijas vadītājs
Foto - publicitātes Foto - publicitātes

Vai plānojat saviem spēkiem atjaunot mājokļa sienas? Svarīgi atcerēties, ka gala rezultāts ir atkarīgs no tā, cik labi sienas sagatavosiet apdares darbiem.

1.Noņemiet veco krāsas vai tapešu slāni un notīriet virsmu

Gandrīz nevienai virsmai nevar uzreiz mesties virsū ar krāsu un otu vai tapetēm, ja vien tā nav jauna, tīra virsma bez putekļiem. Tāpēc vispirms siena rūpīgi jānotīra. Kā noņemt veco sienas pārklājumu – tas atkarīgs no pārklājuma veida.

Kā noņemt veco krāsu?

Iepriekš krāsotas virsmas vēlams noslīpēt ar mitrumizturīgu smilšpapīru un ūdeni, lai izvairītos no skrāpējumiem un putekļiem. Netīrumus no sienas var nomazgāt ar remdenu ūdeni un ziepēm, bet stipri netīras vietas – ar tam paredzētu mazgāšanas līdzekli, pēc tam rūpīgi noskalojot ar tīru ūdeni. Ja siena iepriekš krāsota ar glancētu krāsu, to var padarīt raupjāku ar smilšpapīru – tas uzlabos jaunā pārklājuma saķeri.

Kā noņemt vecās tapetes?

Arī no vecajām tapetēm ieteicams atbrīvoties – tas ļaus izvairīties no nepatīkamas situācijas, kad, krāsojot sienu vai pārlīmējot jaunas tapetes, kļūst redzams veco tapešu reljefs vai arī jaunās tapetes nepielīp, kā nākas, nepiemērotas pamatnes dēļ. Lai noņemtu vecās tapetes, tās jāsamitrina ar ziepjūdeni, ko var viegli izsmidzināt ar telpaugu aprasināšanai paredzētu pudeli. Jo ilgāk vecās tapetes atradīsies mitrumā, jo vieglāk tās būs noņemt. Parasti pietiek ar apmēram 10–15 minūtēm. Ja ūdens labi neiesūcas, pastāv risks virsmu saskrāpēt.

Tapetes ir viegli noņemt, izmantojot cietu lāpstiņu, slīpmašīnu, vienkāršu vai speciālu tapešu skrāpi. Visvienkāršāk darbu sākt tur, kur tapetes nolobās un veidojas tādas kā “tulznas”. Tapetes un vecā līmes kārta jānoņem pilnībā, līdz atsegta cieta ģipša, špakteles vai betona pamatne. Ja vecās tapetes turas stingri, ir gludas un netraucē jaunajam sienas segumam, tās var atstāt uz sienas. Taču arī šajā gadījumā ir jānokasa nolobījušies tapešu fragmenti.

2.Nolīdziniet un noslīpējiet virsmu

Pēc vecā sienas seguma noņemšanas visus nelīdzenumus, skrāpējumus, caurumus, atveres un plaisas ieteicams aizpildīt ar špakteli, lai siena būtu gluda, visi bojājumi un defekti maskēti. Visērtāk ir izmantot īpašu instrumentu – špakteļlāpstiņu. Ieteicams izvēlēties tikai kvalitatīvas špakteles un vienmēr labāk tādas, kas ir izturīgas pret mitrumu. Izžuvušā špaktele vēlāk vienmērīgi jānoslīpē.

3.Nogruntējiet virsmu.

Jau tīras un sausas sienas gruntē ar 1–2 gruntskrāsas kārtām. Tas uzlabos jaunā pārklājuma saķeri ar virsmu, izlīdzinās uzsūkšanas spēju un nostiprinās pamatni. Kādu grunti izvēlēties, to nosaka sienas struktūra un stāvoklis pirms gruntēšanas darbiem. Piemēram, viena veida gruntējums ir paredzēts iepriekš nekrāsotām apmetuma, betona vai ķieģeļu virsmām, pavisam cits – kokšķiedras un kokskaidu plātnēm.

Izvēloties grunti, ir ļoti svarīgi izvēlēties jūsu mājokļa sienām piemērotāko risinājumu. Tāpēc vienmēr ieteicams konsultēties ar profesionāļiem fiziskajos veikalos, bet e-veikalā rūpīgi izlasīt preču aprakstus.

Grunti visērtāk uzklāt ar otu vai rullīti. Gruntētai virsmai jāļauj kārtīgi nožūt, pēc tam tā viegli jānoslīpē ar smalkgraudainu smilšpapīru un jānoslauka putekļi.

Ja sienu gruntē pirms tapsēšanas, vislabāk to noklāt ar krāsainu grunti, izvēloties krāsu, kas ir tuva izvēlēto tapešu krāsai. Ja kaut kur starp tapešu loksnēm paliks nelielas atstarpes, pamatnes krāsa neizcelsies, kā tas notiktu, ja siena zem tapetēm būtu balta. Tas pats padoms jāņem vērā, ja grasāties sienas krāsot spilgti sarkanā, dzeltenā vai oranžā krāsā. Šādā gadījumā gruntskrāsu ieteicams tonēt pēc iespējas tuvāk apdares krāsas tonim vai krāsot virsmu ar papildu krāsas kārtu.

4.Pārklājiet sienu ar jauno segumu

Kad gruntējums nožuvis, var sākt krāsot vai tapsēt sienu.

Kā krāsot sienas?

Pareizi sagatavota virsma jānokrāso ar vienu vai divām izvēlētās krāsas kārtām. Lielus laukumus vislabāk krāsot ar smidzinātāju vai rullīti, bet mazākus – ar otu. Pirms lietošanas krāsa labi jāsamaisa. Ja tā ir tonēta dažādos traukos, pirms lietošanas tos ieteicams sajaukt vienā traukā. Krāsojot pirmo reizi, krāsai var pievienot līdz 10% ūdens, bet gala kārtu labāk krāsot ar neatšķaidītu krāsu. Iepriekšējai kārtai pirms nākamās krāsošanas jābūt pilnībā nožuvušai.

Lielas virsmas jākrāso uzreiz viscaur, nebūtu ieteicams nokrāsot pusi sienas, bet otru pusi krāsot pēc ilgāka pārtraukuma. Krāsu vēlams uzklāt bagātīgi, lai krāsotā virsma ilgāk saglabātos mitra un to būtu vieglāk izlīdzināt. Uzklātā krāsa jāizlīdzina ar rullīti, virzot to uz augšu un uz leju, lai katra krāsas triepiena pēdējā kustība ar rullīti pa visu sienu tiktu veikta vienā virzienā.

Krāsošanas darbiem ļoti svarīga ir arī gaisa temperatūra un mitrums. Ideāli tie ir aptuveni + 18 grādi un aptuveni 65 % relatīvais mitrums. Augstākas vai zemākas temperatūras vai caurvēja rezultātā vājākas kvalitātes krāsām var izveidoties plēve, kas sacietēs tikai pēc 3–4 nedēļām.

Kā līmēt tapetes?

Tapešu līmēšanas metode ir atkarīga no tapešu veida. Līmējot papīra tapetes, ar otu vai rullīti uzklājiet kreisajā pusē līmi un atstājiet apmēram uz 10 minūtēm, līdz tapetes kļūst mīkstas. Ieteicams sākt līmes uzklāšanu no loksnes vidus uz malām – tādējādi ar līmi ne tikai vienmērīgi noklāsiet visu laukumu, bet arī izvairīsieties no stūru uzliekšanās. Tāpat ir ļoti svarīgi pareizi noklāt ar līmi tapešu malas – tas palīdzēs samazināt redzamās tapešu šuves.

Ja izvēlaties neaustas vinila tapetes, tām būs nepieciešama īpaša līme, kas jāklāj nevis uz tapetēm, bet tieši uz sienas. Šādas tapetes lieliski noslēpj sienu nelīdzenumus un plaisas.

Lai vienmērīgi pielīmētu pirmo tapešu loksni, vispirms uz sienas jānovelk vertikāla līnija. Loksnes augšmala jāizlīdzina pret griestiem un visā garumā jāatstāj dažu centimetru maliņa, kurai tiks uzklāta nākamā loksne. Kad loksne pielīmēta, tā ar lāpstiņu vai speciālu gumijas rullīti jāizlīdzina virzienā no vidus uz malām, lai atbrīvotos no gaisa spraugām vai pūslīšiem. Pārliecinieties, ka uz tapetēm nepaliek līmes paliekas no savienojuma vietām. Kamēr tapetes žūst, telpa kārtīgi jāvēdina, taču svarīgi, lai tajā nebūtu caurvēja.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.