Menu
 

Ņiprie palīgi virtuvē: mazās virtuves iekārtas, kas vajadzīgas katrā mājā Apriņķis.lv

  • Autors:  Mārtiņš Grīva, “Kesko Senukai Latvia” kategorijas vadītājs
Foto - publicitātes Foto - publicitātes

Kaut arī mēs visi esam gardēži, vien retajam pietiek ar katlu, pannu un plīti, lai savā virtuvē uzburtu jebkuru gardumu restorāna cienīgā kvalitātē. Vairumam no mums tomēr ir vajadzīgas dažādas palīgierīces. No tā nevajag kautrēties – galu galā, mūsdienu tehnoloģijas ne tikai palīdz, bet pat paveic visu darbu cilvēka vietā, ļaujot tikmēr nodarboties ar profesionālām, radošām lietām vai pabūt kopā ar mīļajiem.

Rīta mundrumam – kafijas aparāts 

Ja agrāk pēc garšīgas kafijas gājām uz kafejnīcu, tagad katram mājās var būt pašam sava kafejnīca. Mūsdienās nopērkamie kafijas automāti lietošanai mājas apstākļos tehnisko iespēju un kvalitātes ziņā daudz neatpaliek no profesionāliem aparātiem. Vieni no pieprasītākajiem ir automātiskie espreso aparāti ar automātisko piena putošanas funkciju. Arvien lielāku popularitāti iegūst dažādi kafijas dzērieni ar putotu pienu – kapučīno un cafe latte, kuriem popularitātes ziņā strauji tuvojas flat white jeb kafija ar pienu, kas šobrīd ir viens no četriem modernākajiem kafijas dzērieniem pasaulē.

Tāpēc svarīgi saprast, vai jums kafijas aparātā nepieciešama piena putošanas funkcija, vai arī dodat priekšroku melnai kafijai un espreso. Vairumā gadījumu espreso kafijas aparāti bez iebūvētām kafijas dzirnaviņām ir vienkāršāki un lētāki nekā līdzīgi aparāti ar iebūvētām dzirnaviņām un piena putošanas funkciju.

Ikdienas lietošanai populārāka izvēle tomēr ir par labu automātiskajam kafijas aparātam ar iebūvētām dzirnaviņām, kas samaļ kafijas pupiņas tieši pirms dzēriena pagatavošanas. Tas padara kafiju svaigu un aromātisku, turklāt ļauj brīvi izvēlēties ne tikai kafijas pupiņu veidu, bet arī aromātu, garšu un skābuma pakāpi. Kafijas kapsulas biežāk izvēlas cilvēki, kuri dod priekšroku klasiskai kafijai ar maigāku garšu. Kapsulu kafija parasti nav tik intensīva kā espreso, kaut arī dažreiz satur daudz vairāk kofeīna. Vienīgi jārēķinās, ka ikreiz būs jāmeklē atbilstošas kapsulas un varēsiet izvēlēties tikai tos kafijas veidus, ko piedāvā kapsulu ražotāji.

Kafijas automātos ar filtru gatavotie dzērieni, tāpat kā kapsulu automātos gatavotā kafija, izcelsies ar maigāku garšu. Filtra kafijas automāta priekšrocība ir tā, ka ar šāda veida aparātu jūs varat pagatavot kafiju no jebkuras iecienītās maltās kafijas. Savukārt galvenais trūkums ir tas, ka šis automāts patērē vairāk kafijas un prasa vairāk apkopes nekā kapsulu automāti.

Laiskām svētdienas brokastīm – vafeļu panna

Vafeļu panna ir īsta laika mašīna, kas vienā acumirklī jebkuru pārceļ atpakaļ bērnībā: ne ar ko nesajaucamā svaigi ceptu vafeļu smarža un mājīgā nekārtība, ko rada darbošanās ar šo ierīci, ir laisku svētdienas rītu ideālā formula. Vafeļu pannu var iegādāties par tiešām demokrātisku cenu, taču, ja vafeles cepat bieži un lielākam pulciņam, labāk investēt mazliet vairāk, bet pirkt jaudīgāku ierīci, kas nodrošinās nelīpošu pārklājumu, iespēju regulēt temperatūru un aizsardzību pret pārkaršanu. Iegādājoties vafeļu pannu, ir vērts ieskatīties tajā iekšā – varbūt dodat priekšroku sirds formas vai apaļām, nevis klasiski četrstūrainām vafelēm?

Vitamīnu kokteiļiem un gardām mērcītēm jaudīgs blenderis

Veselīgi augļu kokteiļi un brokastu smūtiji, pašgatavots pesto vai humoss, dārzeņu biezeņi un krēmzupas, mērces un deserti – lai to visu pagatavotu, bez blendera kā bez rokām! Trīs svarīgākās lietas, kas jāpatur prātā, izvēloties blenderi, ir jauda, trauka ietilpība un pulsācijas režīms, kā arī dārgākie modeļi kuri aprīkoti ar vakuma funkciju.  

Parasti blenderos izmantotā jauda ir 300–2000 W. Jo jaudīgāks blenderis, jo ātrāk griežas asmeņi un efektīvāk sasmalcina produktu, tāpēc cieto produktu sasmalcināšanai noderīgāks būs blenderis, kura jauda tuvojas maksimālajam rādītājam. Kokteiļiem pietiek ar 300500 W ierīci. Tiesa, jo jaudīgāka ierīce, jo augstāka tās cena.

Izvēloties blenderi, ļoti svarīgs kritērijs ir trauka ietilpība. Standarta variantā tie ir 0,7 l, taču pieejami blenderi arī ar 1, 1,5 vai pat 2 litru trauku. Blendera traukus parasti izgatavo no plastmasas vai no stikla, un izmantotais materiāls ietekmē arī ierīces cenu. Plastmasas trauki nebūt nenozīmē, ka ierīce ir mazāk kvalitatīva, jo dārgākos modeļos izmantotā plastmasa ir kompozītmateriāls, kas ir daudz izturīgāks salīdzinājumā ar parastu plastmasu, tādēļ kalpos ilgi.

Vēl būtiski, vai blenderim ir pulsācijas režīms. Tā ir īpaša funkcija, kad asmeņu rotācijas ātrums tiek regulēts: nospiežot pogu, asmeņi rotē intensīvāk, bet, pogu atlaižot, tie griežas lēnāk. Tādā veidā sasmalcināti dārzeņi saglabā stingru konsistenci, turklāt jūs varat kontrolēt to izmēru. Parastā režīmā var ļoti labi sasmalcināt noteiktus produktus vai pat izspiest no tiem sulu, bet pulsācijas režīms ir perfekta funkcija, lai kontrolētu smalcināšanas procesu.

Vēl viens aspekts ir vakuuma sūknis. Augstākā cenu līmenī blenderi tie aprīkoti vai nu ar iebūvētu vakuuma sūkni, vai atsevišķu ierīci, ar kuras palīdzību var ērti izsūknēt lieko gaisu no blendera trauka, nodrošinot īpaši vienmērīgu sablendētās masas konsistenci un daudz patīkamāku vizuālo, kā arī izteiktāku garšas baudījumu.

Veselīgām ikdienas maltītēm – multivāres katls

No sulīgiem gaļas ēdieniem un veģetāriem sautējumiem līdz pikantiem karijiem vai čili – šajā katlā var cept, vārīt, sildīt, tvaicēt, sautēt, pasterizēt, vienkārši uzturēt siltumu un to visu darīt automātiskā režīmā. Bet multivāres katls ar spiediena funkciju ļaus ēdienu pagatavot ātrāk un veselīgāk. 

Funkcionalitāte ir atkarīga no katra konkrētā modeļa, piemēram, vairākiem modeļiem iemontēto pannu iespējams izņemt un lietot atsevišķi uz parastās gāzes vai elektriskās plīts, savukārt citiem ir īpašs iepriekšsagatavošanas katls, kas ļauj pagatavot produktus bez papildu traukiem marinēšanai, kaltēšanai, grilēšanai utt. Taču visām šīm ierīcēm kopīgs ir viens: ja jums ir multivāres katls, vienīgais, kas būs jādara, – jāievieto tajā produkti atbilstošās proporcijās un jāizvēlas īstā programma. Nepieciešamo temperatūru vai ēdiena pagatavošanas laiku katls pieskatīs jūsu vietā, un jūs varēsiet nodoties citām nodarbēm.

Ziemas krājumu pagatavošanai – dehidrators

Ja nav, kur uzglabāt burkas, vai arī uzturā dodat priekšroku produktiem bez pievienota cukura, viena no piemērotākajām metodēm, kā saglabāt vasaras veltes ziemai, ir žāvēšana. Žāvēti augļi, dārzeņi, sēnes un ogas būs gards našķis un laba uzkoda starp ēdienreizēm. Ierīces žāvēšanai ir pieejamas plašā klāstā; to darbības princips ir liekā šķidruma iztvaicēšana zemā temperatūrā apmēram 12–48 stundu laikā atkarībā no produkta veida. Galvenais ir produktus nepārkaltēt, lai tie nezaudētu aromātu un uzturvielas.

Šādi sagatavotus gardumus var ilgāku laiku uzglabāt vēsā vietā, iepakotus mitrumu necaurlaidīgā iesaiņojumā. Vienīgi jārēķinās, ka ar žāvētiem augļiem un ogām labprāt mielosies arī četrkājainie kārumnieki – peles un žurkas, tāpēc jārūpējas, lai nelūgtajiem viesiem šie labumi paliktu nesasniedzami.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.