Menu
 

Kā vīrietim kopt ādu ziemā. Dermatologa ieteikumi Apriņķis.lv

  • Autors:  Elga Sidhoma, dr. med., dermatoloģe veneroloģe; Ērika Pētersone, “Mēness aptiekas” farmaceite
Foto - pixabay.com Foto - pixabay.com

Lietot losjonu pēc skūšanās, it sevišķi, veidotu uz spirta bāzes, ir aizejoša tendence vīriešu ādas kopšanā. Tāpat kā mīts, ka vīrieši pie dermatologa neiet. Katrs otrais klients dermatologa kabinetā ir vīrietis.

Ziemā jebkāda tipa ādai ir tendence kļūt sausākai. Šā iemesla dēļ ikdienas sejas krēmam vajadzētu būt biezākam, barojošākam. Jāatceras, ka ādas kopšana nenozīmē tikai sejas ādas aprūpi. Jākopj arī rokas, kājas, ikvienu ķermeņa zonu nepieciešams regulāri attīrīt un mitrināt.

Vīrieša steidzīgajai dabai varētu patikt dušas eļļas. Tās sniedz divus efektus – gan nomazgā, gan mitrina. Lietojot šādu mazgāšanās eļļu, nav jātērē laiks, lai pēc dušas ādu saziestu ar krēmu. Ziemas apstākļos sejas krēmu ieteicams uzklāt krietnu laiku pirms iziešanas no mājas, sevišķi, ja ārā ir lieli mīnusi. Svarīgi, lai krēms ir pilnībā iesūcies ādā un tā ir sausa. Pretējā gadījumā ādu var apsaldēt.

Ādas kopšanas pamatprincipi

Kādi tie ir? Attīrīšana un mitrināšana. Tas attiecas uz visiem. Domājot par to, kā kopt tieši vīrieša ādu, būtiski ir pievērst uzmanību sezonai, ādas tipam, vecumam un, protams, savām vēlmēm. Mūsdienu kosmētikas ražotāji zina, ka vīriešiem patīk, ja ādu kopt ir viegli un ātri. Veikalos, un jo īpaši aptiekās, kur var iegādāties dermatokosmētiku, ir pieejami produkti, kas būs pa prātam katram, turklāt tie ir piemēroti gan sieviešu, gan vīriešu ādas kopšanai.

Kā attīrīt? Noteikti nevajadzētu lietot parastās ziepes, kas ādu pakļauj sausināšanas riskam. Sejas ādai piemērotākie būs attīrošie losjoni vai micelārais ūdens. Ja piekopj aktīvu dzīvesveidu vai ikdienā strādā putekļainā vidē, sejas ādu vajadzētu attīrīt arī pēc sportošanas un darba.

Kā mitrināt? Sejas krēms, kas piemērots sejas tipam un sezonai, ir visatbilstošākā izvēle. Tas uzturēs ādu komfortā un aizsargās ādas dabisko mikrovidi. Taukainai un problemātiskai ādai ieteicams krēms ar šķidrāku, gela veida konsistenci. Jutīgai ādai piemērota būs mazliet krēmīgāka tekstūra bez smaržvielām, krāsvielām un citiem kairinātājiem.

Ja ir seborejiskais dermatīts, ieteicami specifiskie krēmi, kas paredzēti tieši šādam gadījumam, jo to sastāvs koriģē ādas mikrofloru un samazina iespējamību veidoties sēnīšu infekcijām.

Ziemā vajadzētu lietot krēmu ar biezāku konsistenci, vasarā – vieglāku, gelveida.

Pasargāt no saules. Arī ziemā ir situācijas, kad ādu vajadzētu pasargāt no saules apdeguma, piemēram, ceļojot vai dodoties slēpot uz kalniem. Sniegs atstaro sauli un sejas āda var apdegt.

Jutīgas ādas skūšana

Daži vīrieši var skūties kaut ar neasu skuvekli, un viss būs kārtībā – ne ādas savainojumu, ne iekaisumu un apsārtuma. Tikmēr citiem āda vienmēr jutīgi reaģē uz skūšanos. Jutīgas ādas skūšanai bieži vien tomēr ir piemērotāks speciāls skūšanās aparāts nevis skuveklis.

Lai arī kāds būtu ādas tips un jutība, mūsdienās pēc skūšanās vairs nerekomendē lietot losjonus, jo īpaši tādus, kā sastāvā ir spirts. “Tas kairina un sausina skūšanās rezultātā jau tāpat sakairināto ādu. Losjona vietā pareizāka izvēle būtu mitrinošs krēms, kas piemeklēts, atbilstoši sejas ādas tipam.

Labākā izvēle – dermatokosmētika

Ir ražotāji, kuri piedāvā gan vīriešu, gan sieviešu ādas kopšanas produktus, taču viens no noteicošajiem izvēles kritērijiem tomēr ir produktu atbilstība sejas ādas tipam.

Dermatologi parasti iesaka izvēlēties dermatokosmētiku, kas nopērkama aptiekās un tātad – ir dermatoloģiski pārbaudīta un lietošanai droša. Dermatokosmētikas produkti nav dalīti pēc piemērotības dzimumam, tie paredzēti noteiktam ādas tipam. Tas pats jāpatur prātā arī, meklējot savu ideālo pretgrumbu krēmu. Kaut arī pretgrumbu krēmu reklāmas galvenokārt tiek mērķētas uz sieviešu auditoriju, tos var lietot arī vīrieši – ādas vajadzības nav tik būtiski atšķirīgas.

Ko svarīgi zināt par ādas kopšanas līdzekļiem?

Aptiekā pie sejas kopšanas līdzekļu plauktiem biežāk sastopas sievietes nekā vīrieši, taču tas nenozīmē, ka vīrieši nerūpējas par ādu. Tiesa, nereti sievietēm piemīt labākas spējas orientēties plašajā piedāvājumā arī, sarūpējot ādas kopšanas līdzekļus savam vīrietim.

Nelabvēlīgie laikapstākļi ārā un sauss gaiss iekštelpās mudina ādu nodrošināt nepieciešamās barjerfunkcijas. Tā kļūst sausa, raupja, mēdz būt kairināta vai biežāk plaisā. Ziemā sejas ādas kopšanas plauktiņā noteikti vajadzētu būt krēmiem, kam ir biezāka un bagātīgāka tekstūra. Šāda krēma sastāvā mēdz būt, piemēram, sviests, minerāleļļas, vazelīns, bišu vasks, sojas pupiņu eļļa, kas veido gaisu caurlaidīgu, aizsargājošu, caurspīdīgu plēvīti. Tā samazina mitruma iztvaikošanu no ādas. Nav jābaidās izvēlēties krēmus, kuru sastāvā ir arī mitrinošās vielas, piemēram, hialuronskābe, glicerīns, urīnviela, alveja.

Jebkuru ādas tipu jebkuros laikapstākļos ir nepieciešams mitrināt, tikai jāizvēlas pareizais laiks krēma lietošanai. Vasarā tas var būt īsi pirms iziešanas, taču ziemā ir svarīgi sejas krēmu uzklāt ne mazāk kā 30–60 minūtes pirms došanās laukā. Vīriešiem vismaz vienu, divas reizes nedēļā nevajadzētu arī kautrēties lietot sejas skrubi – veikt pīlingu, kas atbrīvo ādu no vecajām šūnām un netīrumiem, nodrošinot labāku ikdienas krēma uzsūkšanos un ādas mitrināšanu.

Svarīgi ir atcerēties par lūpu aizsardzību. Ziemas periodā tās ātrāk sasprēgā, izžūst, tāpēc arī vīrietim kabatā vienmēr jābūt barojošam lūpu balzāmam. Āra aktivitāšu cienītajiem, piemēram, slēpotājiem, farmaceite iesaka īpaši rūpēties par ādu. Ja ziema lutina, kalnu slēpotājiem iesaku lietot krēmu ar UV staru filtru. Neskatoties uz to, ka ziemā saules stari, šķiet, necepina, tie ir tik pat kaitīgi ādai, kā vasarā, jo sniegs atstaro UV starus, iespējams, pat dubultojot to intensitāti.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.