Menu
 

Stilistes padomi, kā apģērbā veiksmīgi iekļaut un kombinēt krāsas

  • Autors:  Laura Valuta, tirdzniecības centra “Alfa” stiliste
Foto - publicitātes Foto - publicitātes

Krāsu kombinēšana nav tas vieglākais uzdevums. Daļai sabiedrības patiesi tas var radīt zināmas galvassāpes, bet tai pat laikā – citiem tas izdodas patiesi vienkārši un eleganti, radot stilīgas un pat nevainojamas krāsu kombinācijas un apģērbu salikumus.

Es zinu, ka ir cilvēki, kuri vienkārši intuitīvi jūt, kādas krāsas kombinēt, kas labi kopā sasaucas un attiecīgi arī izskatās lieliski. Tomēr ir arī tādi, kuri var ilgstoši stāvēt pie atvērta skapja vai veikalu stenda, nespējot saprast, ko ar ko tad lai īsti sakombinē! Bet viss ir atrisināms! Atliek vien pavērot dabu vai apgūt apģērba krāsu kombinēšanas shēmas.

Vērtīgais palīgs – krāsu aplis

Iedvesmoties dažādu krāsu kombinācijām mēs, protams, varam arī no dabas. Tā pati parāda mums priekšā, kas ar ko saskan un izskatās labi. Tomēr vēl viens labs palīgs noteikti ir krāsu aplis, ko 18. gadsimtā izveidoja britu fiziķis un matemātiķis Īzaks Ņūtons.

Krāsu aplī krāsas ir sadalītas trīs krāsu kategorijās:
- primārās krāsas – sarkana, zila un dzeltena; visas pārējās ir šo trīs toņu kombinācijas.
- sekundārās krāsas, ko iegūst, sajaucot kopā primārās krāsas – oranža, zaļa un violeta.
- terciārās krāsas, ko iegūst, sajaucot blakus esošās primārās un sekundārās krāsas: sarkana-violeta, zila-violeta, zila-zaļa, dzeltena-zaļa, dzeltena-oranža, sarkana-oranža.

Krāsu kombinēšanas shēmas

Izvēloties apģērbu, svarīgi, lai krāsas, kas nav melna, balta vai pelēka, savā starpā harmonizē. Un te noteikti var palīdzēt piecas pamata krāsu kombinēšanas shēmas, ko apgūstot vai pēc kurām vadoties, apģērbu kombinēšana kļūs arvien vienkāršāka, bet izvēlēto krāsu palete – drosmīgāka

Monohromātiskā. Apģērbs, kas sastāv tikai no vienas krāsas. Lai radītu monohromātisku tēlu, apvienojiet ne tikai primārās, bet arī atvasinātās krāsas – sākot no gaišākajiem toņiem līdz pat tumšākajiem. Lai arī sākotnēji šāda kombinācija var šķist garlaicīga, tā nebūt nav – atliek vien nedaudz piedomāt un arī šāda veida tēls kļūst gan stilīgs, gan pamanāms.

Pretējās krāsas. Lai radītu tēlu, kur spēlējas pretējās krāsas, izvēlieties krāsu aplī esošās krāsas, kas ir novietotas tieši pretī viena otrai. Piemēram: zila un oranža, sarkana un zaļa, violeta un dzeltena. Iespējams, ka šādu krāsu kombinācijas visbiežāk izvēlas drosmīgi cilvēki, jo sākotnēji šāds tēls var šķist ļoti spilgts un neierasts, tomēr jāsaka, ka šīs krāsas veido lieliskas kombinācijas, kas noteikti kaut reizi jāizmēģina! Turklāt tās var apvienot dažādās kombinācijās, piemēram, 50:50, kur abas krāsas ieņem vienlīdzīgu nozīmi, vai arī 90:10, īpaši izceļot tieši vienu.

Līdzīgas krāsas. Šīs krāsas ir ierindotas viena otrai blakus. Parasti tās ir trīs krāsas līdzīgos toņos, kas nerada asu, spēcīgi kontrastējošu krāsu kombināciju, ļaujot koptēlam izskatīties harmoniski un līdzsvaroti.  Izvēloties šādu kombinēšanas shēmu, var spēlēties gan ar spilgtākas krāsas apģērbu, gan pasteļtoņiem, kas nebūs tik uzkrītoši.

Krāsu triādeTo veido krāsu aplī esošās krāsas, kas ar vienādu attālumu atrodas blakus viena otrai. Šajā shēmā būtiski ir izvēlēties pareizo kombināciju tā, lai rezultātā apģērbs tiešām izskatītos stilīgs. Jebkurā no izvēlēm aicinātu izpētīt krāsu apli un apzināt, kuras krāsas tieši jūs uzrunā. Tad, vadoties pēc šīm sajūtām, arī veidot tālākās krāsu kombinācijas. Bieži vien varam sākt ar nelielām pārmaiņām, piemēram, izvēlētajam apģērbam pielāgojot košākus aksesuārus vai akcentus.

Neitrālās krāsas. Krāsas, kas viegli kombinējamas ar jebkuru citu krāsu. Par neitrālām krāsām tiek uzskatīta melna, balta un pelēka krāsa. Neitrālās krāsas, šķiet, nekad nezaudēs savu aktualitāti. Pat tad, ja tās ir šķietami garlaicīgas. Iekļaujot neitrālās krāsas citu krāsu shēmās, var tikt izveidots skaists, moderns, stilīgs tēls, kas nebūt nebūs garlaicīgs vai nepamanāms.

Padomi, ko ņemt vērā

Pasteļkrāsas savā starpā kombinējas ideāli. Neatkarīgi no tā, cik pasteļtoņi tiek izvēlēti, koptēls nekad neizskatīsies raibs.

Ja tomēr baidāties ieviest košas krāsas savā garderobē, tad kā pamatu izvēlieties bāzes toņus un papildiniet tos ar vienu sev iemīļotu košāku krāsu, piemēram, zaļu, zilu vai rozā.

Primārās krāsas, piemēram, dzeltena, sarkana un zila, lieliski akcentē tēlu. Ja viscaur saģērbsieties kādā no šīm krāsām, tad izskatīsieties ļoti spilgti un pamanāmi. Savukārt, ja nevēlies pārlieku izcelties, tad šāda krāsa kā tēla akcents būs īsti vietā.

Kombinējiet krāsas, kas atrodas tieši blakus pa labi vai pa kreisi no izvēlētās krāsas. Blakus esošās krāsas lieliski sader kopā, jo tām ir kopīgs pamattonis, piemēram, citronzaļš un salātzaļš.

Nav tādas situācijas, kad baltā un melnā krāsa savstarpēji nedraudzētos. Droši kombinējiet kopā ar tām vēl kādu košāku krāsu, tādējādi piešķirot tēlam odziņu.

Ņemiet vērā, ka brūnā un pelēkā krāsa lieliski saskan ar daudzām citām krāsām. Vienīgais, ko vēlams ņem vērā – vai konkrētais tonis ir vēss, vai tomēr silts. Tas ir, vai tonim vairāk klāt ir vēsi zilā vai silti dzeltenā un sarkanā nokrāsa. Labākam rezultātam iesakām savstarpēji kombinēt vēsos ar vēsajiem un siltos ar siltajiem toņiem.

Jo vairāk krāsas izvēlēsieties izmantot savā tērpā, jo vairāk piedomājiet, lai tās visas nebūtu vienādā daudzumā. Kādai no krāsām noteikti jābūt pamata krāsai, bet parējām  ar vien mazākā daudzumā. Tad koptēls neizskatīsies pārlieku raibs.

Lai iedvesmotos jaunām kombinācijām, aicinu izmantot un palīgā ņemt vietni “Paletton.com”. Tā lieliski kalpos kā krāsu apļa paraugs un ļaus savā garderobē ieviest arvien jaunas un radošas krāsu kombinācijas.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.