Menu

Veselīgas pusdienas, ko bērnam dot līdzi uz skolu, – padomi un receptes

  • Autors:  Olga Ļubina, sertificēta uztura speciāliste. Receptes – Normunds Baranovskis
  • Komentāri
Veselīgas pusdienas, ko bērnam dot līdzi uz skolu, – padomi un receptes Foto: pixabay.com un publicitātes

Tikko sākušās skolas gaitas, kas liek vecākiem domāt par to, kādus veselīgas un pilnvērtīgus produktus iekļaut bērna pusdienās ne tikai mājās, bet arī skolā. Kā sastādīt ēdienkarti un ko dot līdzi atvasei, ja bērns atsakās vai kādu citu apstākļu dēļ nevar ēst skolas pusdienas?

Pirmā lieta, ko vecākiem vajadzētu apdomāt pirms pusdienu kārbiņas satura veidošanas, ir apstākļi, kādos bērns baudīs pusdienas. Vai pusdienas būs klasē vai ēdnīcā? Ja ēdnīcā, vai tur ir iespējams uzsildīt ēdienu, piemēram, ir pieejama mikroviļņu krāsns? Tāpat jāsaprot, kāds ir bērna režīms pēc skolas – vai viņš pēc skolas dosies uz mājām, kur būs pieejamas siltas pusdienas? Vai arī pēc skolas bērns uzreiz skrien tālāk uz pulciņiem, un siltais ēdiens viņu sagaida tikai vakariņās? Balstoties uz to arī jāplāno bērna pusdienu kārbiņas saturs, noteikti nodrošinot, ka vismaz reizi dienā bērns var baudīt siltu, svaigu ēdienu.

Ar bērnu vērts izrunāt to, ko viņš gribētu ņemt līdzi uz skolu, bērniem ir lieliskas idejas, ko vērts īstenot. Tomēr, ja atvases piedāvātās pusdienu idejas, pēc vecāku domām, nav pārāk veselīgas, vienmēr ir risinājums. Ar bērnu var sarunāt, ka reizi nedēļā pats skolēns izvēlās, ko ēdīs un liks savā pusdienu kārbiņā. Lai izvairītos no regulāriem neveselīgiem našķiem pusdienu vietā, šādā gadījumā stingri jāturas pie norunas – bērns kārbiņas saturu noteiks tikai reizi nedēļā, bet atlikušās dienas atvasei būs jāēd tas, ko ieplānojuši vecāki.

Garšīgas un veselīgas pusdienas nebūt nav grūti pagatavojamas: sauja riekstu, augļi vai ogas, nesaldināts jogurts nelielā tilpumā, piemēram, 100–150 ml, – ļoti vienkārša, bet vērtīga pusdienu opcija! Iesaku arī izmēģināt ņemt līdzi burciņas ar musli, bezpiedevu jogurtu un ogām vai augļiem. To var pagatavot gan kā krāsainu un interesantu maltīti, bezpiedevu jogurtam un musli pievienojot dažādus žāvētus augļus, ogas un arī svaigos augļus, gan kā sātīgāku mielastu, pievienojot riekstus un biezpienu. Ja bērns ir fiziski aktīvs, nodarbojas ar sportu vai strauji aug, iesaku izmēģināt bezpiedevu jogurtu ar paaugstinātu olbaltumvielu saturu.

Ja skolēns pusdienās vēlas baudīt sviestmaizes, galvenais ir ievērot dažādību – izmantojiet dažāda veida sierus, gan puscietus vai svaigus, tāpat cepetis būs labākais desas aizvietotājs. Vērts izmēģināt maizītes ar avokado un tomātiem vai olu – tās būs ne vien veselīgas, bet arī gardas un nodrošinās bērna organismu ar nepieciešamo enerģiju un uzturvielām. Kā saldo ēdienu var pagatavot maizīti ar zemesriekstu sviestu un banānu vai kādām svaigām ogām un ievārījumu – bērniem šāda kombinācija noteikti ies pie sirds!

Nedrīkst aizmirst arī par dārzeņiem: gurķi, ķiršu tomāti, paprika vai mazie burkāni – veselīgos našķus ir ērti paņemt līdzi un apēst starpbrīžos starp mācību stundām. Gan dārzeņus, gan ogas un augļus nepieciešams uzglabāt atsevišķi no sausajiem produktiem, lai tie neuzsūktu augļos un dārzeņos esošo mitrumu.

Veselīgu pusdienu iespēju ir daudz, būtiski ir izveidot maltīti, kas būs uzturvielām bagāta un arī pašam bērnam šķitīs garšīga un interesanta. Lai jaunais mācību gads ir veselīgi pavadīts, atnes jaunas zināšanas un pozitīvas emocijas!

Muslis ar sēklām

”Rimi” četru graudu pārslas – 250 g
Griķu pārslas – 250 ml
Rozīnes – 100 g
”Rimi” dažādu riekstu maisījums – 200 g
Žāvētas dzērvenes – 200 g
Dažādu sēklu maisījums (ķirbju, sezama, saulespuķu) – 100 g
Medus – 2 ēdk. vai cukurs – 3 ēdk.

Pannā izkausē medu vai cukuru, pievieno graudu pārslas, karsē, līdz tās viegli karamelizējās. Atdzesē. Pievieno sēkliņu maisījumu. Lai pēc karamelizēšanas muslis nesaliptu un būtu irdens, nedaudz saspaida to ar rokām vai izmantojot stampiņu. Pievieno riekstu maisījumu; riekstus var arī viegli apgrauzdēt un sakapāt smalkāk. Saldumam pievieno žāvētās dzērvenes un rozīnes.

Gatavā brokastu maisījuma pietiks aptuveni 20 porcijām. Sausā, noslēgtā traukā to vari uzglabāt vairākus mēnešus.

Ideja! Žāvēto dzērveņu un rozīņu vietā vari izvēlēties arī citus žāvētus augļus vai ogas. Lieliska piedeva būs arī burkānu sukādes! Tāpat garšu daudzveidībai var pievienot ēdamkaroti kanēli, piparkūku maisījumu vai radīt kādu citu sev tīkamu garšu kombināciju.



Dabīgais šokolādes kokteilis

Kakao ”I Love Eco” – 2 ēdk.
Sulīgas dateles ”Selection by Rimi” (atkaulotas) – 6 gab.
Banāni – 1–2 gab.
Sojas piens (neitrāls vai ar vaniļu) - 500 ml
Kanēlis, malts - 1 tējk.

Visas sastāvdaļas liek smūtija blenderī un sajauc kokteili. Ja pievienosi, piemēram, saldēta banāna šķēlītes, izdosies lielisks šokolādes saldējums.

Svarīgi! Nav noslēpums, ka bērni ir lieli saldumu cienītāji, tāpēc šie dzērieni viņiem noteikti ies pie sirds un rokas stiepsies pēc vēl vienas glāzes. Pagatavo dzērienus, kas papildus patīkamajai garšai stiprinās bērnu imūnsistēmu!

Atstāt komentāru

* Ar zvaigznīti ir atzīmēti obligātie lauki, kas ir jāaizpilda

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.