Menu
 

Kam jāpievērš uzmanība, iegādājoties lietotu datortehniku?

  • Autors:  Apmaksāta publikācija
Foto - pexels.com Foto - pexels.com

Nav noslēpums, ka datora iegāde parasti ir visai dārgs prieks. Ko darīt, ja dators nepieciešams uzreiz, bet jauna modeļa iegādei ar esošajiem līdzekļiem nepietiek? Šādos brīžos piemērots risinājums ir lietota datortehnika, taču, pirms lūkojies lietotu datoru virzienā, ņem vērā dažus noderīgus padomus!

Iepazīsties ar datora tehnisko specifikāciju

Jārēķinās, ka modernās tehnoloģijas un datortehnika attīstās ļoti strauji, tāpēc datori nepieciešami arvien jaudīgāki, jo interneta pārlūki, operētājsistēmas un programmas kļūst arvien prasīgākas. Pirms tiek pirkti lietoti stacionārie datori vai laptopi, uzmanība jāpievērš to:
operatīvajai atmiņai;
procesoram;
videokartei;
HDD vai SSD diskam.

Šobrīd ieteicams izvēlēties datorus ar ne mazāk kā 8 GB operatīvo atmiņu, kā arī ar vismaz Intel Core i3, AMD Ryzen 3 vai Apple M1 procesoru. Ja grasies apstrādāt video failus / fotogrāfijas vai spēlēt datorspēles, izvēlies modeli ar atsevišķu videokarti, savukārt SSD disks parūpēsies par ievērojami ātrāku darbību, salīdzinot ar HDD disku. Uzmanību pievērs arī komponenšu modeļiem un vecumam.

Liela nozīme ir tam, vai lūkojies portatīvā vai stacionārā datora virzienā. Izvēloties portatīvo datoru, iespējas to uzlabot ar modernākām un jaudīgākām komponentēm būs ļoti ierobežotas, savukārt stacionārais dators piedāvā plašas iespējas nomainīt novecojušās vai bojātās detaļas.

Pārliecinies, vai datoram nav fizisku bojājumu

Pat tad, ja lietota datortehnika izceļas ar lielisku veiktspēju, no tās nebūs jēgas, ja datoram ir fiziski bojājumi, kas ietekmēs ierīces darbību. Protams, situācijas ir dažādas, un, ja bojājums ir visai neliels un to iespējams ātri un lēti novērst, bet datora cena ir ļoti izdevīga, nav iemesla šādu datoru neiegādāties.

Pārbaudi datora vecumu

Jau minējām, ka datoru un citu ierīču attīstība ir ļoti strauja. Līdz ar to reizēm it kā pietiekami jaudīga datortehnika var radīt pamatīgas galvassāpes, jo, pateicoties cienījamam vecumam, tā vairs neatbalsta jaunākās operētājsistēmas versijas un programmatūru. Lai tā neatgadītos, ieteicams pirkt datortehniku, kas nav vecāka par +/- pieciem gadiem.

Izvēlies uzticamu pārdevēju

Tev šķiet, ka lietotas datortehnikas iegāde vienmēr iet roku rokā ar risku, tautas valodā runājot, iegrābties? Ne tad, ja nepieciešamo meklēsi pie uzticama pārdevēja! Pirmkārt, ņem vērā to, vai pārdevējs piedāvā garantiju un atteikuma tiesības. Otrkārt, pievērs uzmanību preces fotogrāfijām un aprakstam – uzticams pārdevējs noteikti būs parūpējies par to, lai tu būtu maksimāli informēts par konkrēto preci.

Iepazīsties ar datortehnikas cenām

Atceries, ka galvenais mērķis, pērkot lietotu datortehniku, ir ietaupīt. Tāpēc, pirms veic pirkumu, pārbaudi, cik maksā konkrētā modeļa mazlietoti portatīvie datori, lietoti monitori vai cita veida lietota datortehnika. Tikai tā tu varēsi būt lietas kursā, vai neesi izvēlējies negodprātīgu pārdevēju, kurš vēlas nopelnīt, izmantojot citu cilvēku nekompetenci.

Arī lietotas datortehnikas iegāde ir ļoti atbildīgs solis, tāpēc noderīgas informācijas noteikti nevar būt par daudz. "Banknote" bloga sadaļā nupat publicēts raksts par to, kā izvēlēties portatīvo datoru 2022. gadā? Ja tev šis temats ir aktuāls, attiecīgajā rakstā atradīsi vairākus noderīgus padomus!

Pieslēdzieties, lai rakstītu komentārus
atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.